Zdjęcie w tle
BettyLou

BettyLou

Kosmonauta
  • 96wpisy
  • 519komentarzy
Mój ulubiony deser na redukcji/minicut.
Warstwa jasna: porcja odżywki białkowej o smaku waniliowym, 1 banan, 1 szkl. mleka, 2 łyżeczki żelatyny - całość zblendować i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Warstwa górna: galaretka bez cukru + erytrytol w ilości wg upodobań - wylać na zastygniętą jasną część.
Taka ilość jak w pojemniku ma makro 300 kcal, 34B, 33W, 4T i wystarczy na 3-4 porcje. Spokojnie zaspokaja apetyt na coś słodkiego a smakuje jak pyszny sernik na zimno.
Oczywiście makro zależy od użytych składników, rodzaju mleka, wielkości banana, rodzaju odżywki. Zamiast banana można dodać twaróg, skyr, serek lub gęsty jogurt, jeśli jadasz nabiał, wtedy jeszcze bardziej podbijesz sobie białko.
#hejtokoksy #silownia #gotujzhejto #jedzzhejto
3fcd9a1d-dfa9-4db9-aabf-abe01c2e64cb
Edhelraen

Daj coś jeszcze z białkiem

Wyrocznia

daj jeszcze coś z białkiem


@Edhelraen Proszę

a19211ce-278f-4a6a-a791-72af2d78ba5c
Mareczuczek

@BettyLou polecam jeszcze gumę ksantanową:) jest zagestnikiem, można robić puddingi z jogurtów czy platkow owsianych, bardzo podbija objętość posiłku

Zaloguj się aby komentować

Miasto o najkrótszej nazwie na świecie to szwedzkie Ö.
Z kolei miasto o najdłuższej nazwie to Bangkok, ponieważ jego pełna nazwa składa się z 163 liter a brzmi ono:
Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.
#ciekawostki #geografia
f297e5a2-fca5-4517-b247-285c05f8a794
BettyLou

@Taxidriver Ciekawe, dzięki za dodatkowe info

Taxidriver

@BettyLou Małe sprostowanie:


KrungThep Mahanakorn to jest oficjalna nazwa Bangkoku po Tajsku i oznacza dosłownie „miasto aniołów”


Musiałem się dopytać żony

BettyLou

@Taxidriver

oznacza dosłownie „miasto aniołów”


No to ładnie sobie podnoszą morale, bo według mnie określeniem bardziej pasującym do tego miasta jest "miasto zaduchu i brudu" albo "miasto zagrożenia pożarem kabli elektrycznych"

Zaloguj się aby komentować

Poradnik co zrobić gdy przypadkiem napotkacie owcę leżącą na grzbiecie - taka owca nie jest w stanie sama się "przeturlać" z racji swojego dość płaskiego grzbietu. Niestety owca zostawiona w tej pozycji umrze, ponieważ nagromadzą się gazy oraz wystąpi atak serca. Także kiedy napotkacie owcę leżącą na grzbiecie która nie jest w stanie stanąć na nogi pomóżcie jej i w ten sposób uratujecie jej życie ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
#zwierzaczki #zwierzeta #owce
https://www.youtube.com/watch?v=guEyxTpevFo
bscoop

@xczar0 chwytasz owcę od strony głowy za łopatki, usadawiasz na dupie, a potem upuszczasz powoli na racice. Zresztą na pewno już widziałeś jakiś dokument w którym pokazano jak się hodowcy obchodzą z owcami w trakcie strzyżenia.

xczar0

@bscoop nigdy nie widziałem - naprawdę. Kurcze dla jednej osoby to może być ciężko wykonalne

bscoop

@xczar0 to już pewnie zależy od rasy, wujek google mówi, że dorosły baran potrafi ważyć między 45 a 160 kg.

Zaloguj się aby komentować

Hej @moll w tym wpisie pytałam się o biszkopt i poleciłaś studzenie go do góry dnem, więc wczoraj tak zrobiłam no i znów był taki krzywy i zapadnięty tylko tym razem zapadł się dół który był na górze, więc przy studzeniu zawsze opada ta część co jest na górze. Widocznie pozostaje mi wyrównywanie nożem jeśli chcę mieć równe blaty do tortu
#gotujzhejto #pieczzhejto #jedzenie
ddavvvidka

polecam też ten przepis na biszkopt https://pysznieczyprzepysznie.pl/tort-wisniowy-z-chrupka-orzechowa/ Nigdy tortów nie robiłam natomiast z tego wyszedł idealny

Tort wiśniowy z chrupką orzechową

Tort wiśniowy z chrupką orzechową

Tort wiśniowy z chrupką orzechową jest przepyszny! Zawiera chrupiącą warstwę orzechową, mus wiśniowy i warstwę z frużeliną wiśniową i kremem na bazie śmietany. Składniki na śr. 21 cm: Biszkopt śr. 21: 8 jajek 240 g drobnego cukru 135 g mąki pszennej 48 g gorzkiego kakao Chrupka z orzechów laskowych o śr. 20 cm (warstwa 2): 40 g orzechów laskowych obranych 40 g cukru białego 35 g płatków kukurydzianych lub prażynki Callebaut 50 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej czekolady 50% 2 łyżeczki pasty z orzechów laskowych (kod: pysznie5) 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Frużelina wiśniowa (warstwa 1): 150 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru (wg uznania) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody 1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody Mus wiśniowy (warstwa 3): 200 ml puree z wiśni (kupuję w Makro) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody 200 ml śmietany kremówki 36% 50 g mascarpone Nasączenie (dodajemy tyle ile biszkopt potrzebuje): 200 ml kompotu z wiśni lub puree z wiśni rozcieńczone z wodą 1 łyżka soku z cytryny Krem śmietankowy (warstwa 1 i 2): 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Krem do tynkowania Milky Way*: 75 ml mleka 75 g cukru 300 g miękkiego masła 82% 135 g mleka w proszku Drip (polewa): 60 g śmietany kremówki 30% 30 g czekolady gorzkiej 64% 20 g czekolady mlecznej Dodatkowo: Owoce do dekoracji: porzeczka czerwona, truskawki, maliny, granat Przygotowanie: Biszkopt: Jajka na 3 godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Oddzielić białka od żółtek. Cukier odmierzyć. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać przez sito. Tortownicę lub rant cukierniczy (dno) o śr.21 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół (bez termoobiegu). Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno trwa to do 2 minut. Uważać aby nie przebić białek, czyli aby nie zaczęły powstawać grudki. Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce, ale następną dodawać dopiero wtedy kiedy poprzednia się rozpuści, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Kiedy cukier cały zostanie już dodany można zacząć dodawać żółtka jedno po drugim, ubijając do połączenia. Teraz już można wyłączyć mikser, nie będzie już potrzebny. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę z kakao w dwóch partiach. Mieszać szpatułką lub rózgą mieszając bardzo delikatnie od samego spodu, ponieważ mąką opada na dno i często przy wylewaniu masy do formy mąka pozostaje na dnie nie wymieszana. Nie mieszać zbyt długo aby nie zniszczyć pęcherzyków które są ważne aby biszkopt był puszysty a nie zbity. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 165*C góra- dół na ok 40-45 min. Kilka minut przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczony w środku. Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy. Biszkopt pokroić ostrym nożem lub nożem strunowym na 4 równe blaty. Chrupka orzechowa (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać drobniej i włożyć na blaszkę. Piec przez ok 8-10 min aż zaczną się rumienić i nabiorą złotej barwy. Orzechy wystudzić. Na suchą patelnie wysypać cukier i postawić na średnim ogniu. Po chwili cukier zacznie się roztapiać i zmieniać barwę na złotą. Trzeba uważać aby kolor nie zmienił się na brązowy bo karmel będzie gorzki. Nie zdejmując patelni do karmelu dodać uprażone orzechy i całość wymieszać. Orzechy w karmelu płasko wyłożyć na papier do pieczenia i schłodzić w lodówce. Twarde orzechy w karmelu rozdrobnić blenderem, malakserem lub w Thermomixie na pył. Płatki kukurydziane lekko połamać. Gotowej prażynki nie trzeba rozdrabniać. Na twardej podstawce lub blaszce położyć papier do pieczenia a następnie odrysować okrąg 20 cm. Obie czekolady, olej, pastę z orzechów laskowych roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W misce wymieszać połamane płatki lub prażynkę, rozdrobnione orzechy w karmelu i roztopioną mieszankę czekoladową. Dość szybkimi ruchami wyłożyć chrupkę i rozprowadzić po całej powierzchni nie wychodząc poza okrąg. Schłodzić w lodówce. Frużelina wiśniowa: Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego stężenia. Mus wiśniowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Puree z wiśni wlać do garnka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia i do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Puree z wiśni wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzone puree. Jeśli mus jest bardzo rzadki to należy go bardzo krótko schłodzić przed wylaniem na tort. Nasączenie (można zrobić na dzień przed składaniem tortu): Kompot wiśniowy wymieszać z sokiem z cytryny i schłodzić. Nasączenie można zrobić również z puree wiśniowego (do kupienia w Makro) w rozcieńczeniu z wodą.Jeśli nasączenie jest mało słodkie można dodać cukru. Krem śmietankowy: Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Krem do tynkowania Milky Way: Masło wyjąć z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Mleko i cukier podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści, wystudzić. Masło ucierać mikserem na jasną i puszystą masę. Może trwać to nawet 10 min. Mleko z cukrem wymieszać z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta pasta. Do zmiksowanego masła dodawać mleczną pastę, łyżka po łyżce cały czas miksując. Miksować tak długo aż krem będzie gładki i aksamitny. Jeśli krem będzie zbyt rzadki można go na chwilę włożyć do lodówki. Składanie tortu: Biszkopt przeciąć na 4 części za pomocą ostrego noża (wierzch tortu u mnie jest spodem, natomiast spód idzie na samą górę. Dzięki temu tort jest równy). Tort składać w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie większym niż średnica tortu u mnie ok 35 cm, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu śmietankowego, dookoła zrobić rant zabezpieczający aby frużelina nie wyciekła. Wykładamy całą wystudzoną frużelinę. Następnie ułożyć drugi blat biszkoptu i ponownie wycisnąć krem śmietankowy, ułożyć chrupkę i posmarować ją resztą kremu śmietankowego. Włożyć 3 blat biszkoptu, wylać mus wiśniowy i ułożyć ostatni 4 blat biszkoptu. Włożyć tort do lodówki na ok 4 godziny aby naturalnie osiadł, wtedy tynk na torcie nie popęka. Wyjąć tort z rantu na 15 min przed tynkowaniem. Tort tynkować kremem z góry i po boku. Najpierw tynkować bardzo cienką pierwszą warstwą kremu. Wstawić na 15 min do lodówki i nałożyć drugą warstwę tynku. Tort schłodzić i dopiero nakładać drip. Za pomocą małej łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy. Tort udekorować owocami. Tort z chrupką należy wyjąć 30 min przed krojeniem. Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątku. *Krem inspirowany blogiem Słodki Pomysł Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten tort Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Pysznie czy przepysznie
moll

@BettyLou proszę bardzo Powodzenia i pochwal się, czy wyszedł

Zaloguj się aby komentować

Wow. Wystarczyło 2 miesiące sumiennego olejowania włosów i pielęgnacji PEH a ja odzyskałam gładką, błyszczącą taflę. Włosy są gładkie, dociążone ale jednocześnie sypkie. Okazało się zatem, że niepotrzebnie obcięłam 5 cm włosów myśląc że końcówki są zniszczone, a one po prostu były zaniedbane i niesforne (po obcięciu "nowe" końcówki zachowywały się tak samo źle). Co ciekawe, okazuje się że włosy niskoporowate lubią proteiny i to całkiem sporo, wbrew temu co zazwyczaj wypisują żeby niskoporom nie dawać protein wcale.
Mój schemat pielęgnacji był następujący:
  • olejowanie 4-5 x w tygodniu + emulgowanie oleju maską
  • mycie metodą OMO
  • małocząsteczkowe proteiny roślinne co 2-3 mycie
  • humektanty co 2-3 mycie
  • pozostałe mycia - emolienty
  • ochrona fizyczna włosów (pisałam o tym tutaj )
O pielęgnacji PEH włosów pisałam tutaj
#kosmetyki #wlosy #pielegnacja #swiadomapielegnacja
BettyLou

@WiecNo Moje niskoporowate, cienkie włosy twierdzą co innego Nigdy nie wyglądały lepiej. Jeśli zależy nam na tafli, to OMO jak najbardziej.

@Zielczan Włosy jak włosy. Co chciałbyś wiedzieć?

Zielczan

@BettyLou dej no coś konkretnego na wypadanie. Non stop widzę,że leży gdzieś mój włos. Uprzedzajac - tak, ojciec tez ma lysinei androgenowe, ale ja widze jeszcze mnostwo baby hair u siebie i bym chcial, zeby nie umarly xD

Zaloguj się aby komentować

Hej, potrzebuję rekomendacji jakiegoś dobrego kremu z filtrem który nie ma tłustego, świetlistego wykończenia.
Moje preferencje:
  • stabilny filtr chemiczny SPF 50+/PA++++
  • bez Alcohol Denat. w składzie
  • wykończenie satynowe, nietłuste, ale też nie matowe i wysuszające
  • marki europejskie lub azjatyckie (tylko nie Holika, Cosrx, Skin79, Benton bo te już wypróbowane)
  • cena do 100 zł, bo jednak przy nakładaniu w przepisowej ilości i reaplikacji krem zużywa się szybko
Idealne wykończenie mają dla mnie kremy od europejskich marek Vichy (UV-Age Daily) i La Roche Posay (Anthelios UV-Mune, Anthelios Age Correct), jednak one mają Alcohol Denat. w składzie, przez co podrażniają i wysuszają skórę. Możecie polecić coś sprawdzonego?
#kosmetyki #pielegnacja
Quake

@BettyLou pracujesz w pełnym słońcu?

yukari

@BettyLou obczaj sobie spfy od Asoa i Basiclab (chociaż tu chyba powyżej 100 zł), może jeszcze Altruist wersja do twarzy

BettyLou

@PaniKosmetolog Unormalizowana tłusta, ale ze skłonnościami do odwadniania

@Quake Nie, ale na stałe stosuję retinoidy więc zależy mi na ochronie zwłaszcza UVA

@yukari Basiclab próbowałam i mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć że to najgorszy krem z filtrem jaki w życiu stosowałam, a było ich sporo. Próbowałam nawet zużyć go na ciało, ale nie dało rady, ma tak beznadziejną formułę. Na pozostałe zerknę, dzięki za polecenie

Zaloguj się aby komentować

Wulkaniczny niebieski agat wyglądający jak Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej.
Znaleziony został w Brazylii, w regionie Rio Grande do Sul. Jego wartość to 10 000 $.
#ciekawostki #mineraly
5f2ccfea-dda8-4d6c-8c29-6f594ab985d4
f32763ce-6806-415c-9cdd-886cd2eab4ba
Kismeth

Przecież taka formacja naturalnej skały powinna być więcej warta niż jakiś gówniany diament, który jest zwykłym kawałkiem ściśniętego węgla...

zmasowanyatak

@Kismeth ty weź to powiedz jubilerom czy kto tam się tymi kamieniami jara

BettyLou

@zmasowanyatak Jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj zabłądziłam w internecie i oto efekt
https://www.youtube.com/watch?v=ndTEv_TGLh0
#heheszki #synthwave #wielkagra #gimbynieznajo
Klamra

@BettyLou nie wpadłbym na to (° ͜ʖ °) ale produkcja średniawa. Ale miło wiedzieć, że nie tylko ja tak błądzę (° ͜ʖ °)

BettyLou

@Klamra Jeszcze jest Sznuk Wave, ale to bardzo słabe, chociaż potencjał melodii jest świetny na fajny kawałek w stylu lat 80

came_a_lot

@BettyLou o CIĘ baton warto błądzić, tzn. warto rozmawiać czy jak to tam było

Zaloguj się aby komentować

Luty już prawie minął, jak tam Wasze postanowienia noworoczne? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
GoalGetter

@BettyLou Miałem zacząć chodzić na siłownię i chodzę dwa razy w tygodniu. Miałem więcej postanowień, ale reszta leży

pipek_drenczyciel

@BettyLou delikatnie mówiąc poszły się je*ać

American_Psycho

@BettyLou Czytam codziennie. Przeczytałem 12książek od nowego roku.

Zaloguj się aby komentować

Rozciągasz się przed treningiem siłowym? Jeśli tak, to robisz błąd, który rujnuje twoje postępy!
Na filmie jest wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje, oraz co robić aby prawidłowo przygotować mięśnie do treningu.
https://www.youtube.com/watch?v=mQMKBmHlCfE
#hejtokoksy #silownia
Jazon

@BettyLou kocham tę babę i nienawidzę zarazem xD robię z nią mobilność, jest idealna dla takich drewnianych debili jak ja xD ja walczę o życie w trakcie ich filmików, a ona w trakcie robi to samo, gada i jeszcze bawi się z psem czasami xD

Dudlontko

@BettyLou ja się rozciągam po by rozluźnić mięśnie i mniej mnie nqpierdalało następnego dnia a podczas ćwiczeń musi być napięcie

Tu jest jeszce podobna tematyka

https://youtu.be/WwxfjDGURSY

BettyLou

@Jazon Niektórzy są z natury bardziej mobilni, np. w biodrach albo w tylnej taśmie, ja niestety należę do tych drewnianych, chociaż jest już poprawa

@Dudlontko Oczywiście że rozciągać sie trzeba, ale chodzi o to żeby nie robić pasywnego rozciągania PRZED treningiem, tylko PO.

Zaloguj się aby komentować

Taki makaron mi zalega w szafce, z czym proponujecie go przyrządzić? Jakoś nie mogę się przemóc aby go wreszcie do czegoś użyć
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
641bc212-2881-435e-ba31-5a9e3675136f
BettyLou

@Zielonypomidor Ja kiedyś bawiłam się w te dania chińskie, miałam te sosy rybne, sojowe, różne dodatki, kiełki, grzyby, papier ryżowy, ale jakoś te dania nie zostały u mnie na dłużej, dziś nawet nie mam już tych sosów i przypraw. Od czasu do czasu zrobię sobie tylko spring rollsy z sosem z masła orzechowego i to tyle z orientalnej kuchni na ten moment

hadrian

@BettyLou Najprościej to jajka do tego usmażyć plus cebulę, pieczarki, paprykę. Możesz też kurczaka albo tuńczyka z puszki. Mało rzeczy nie pasuje.

Obserwator_Z_Ramiona_RIGCZ

Wyrzucić (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻

Zaloguj się aby komentować

#heheszki #memy
64d229c3-ad44-49ff-a3f5-530563ef34c0
Nighthuntero

@dfehgv-dwgcquy-wqrnj Nie zesraj się XD

Kazbek

@Nighthuntero za późno, on się już zesrał

Ortoklacjusz

Takie zachowanie może się zdarzyć tzw. gimboateistom, co to się niedawno przeciw mamie i tacie zbuntowali. Oni tak naprawdę nie są żadnymi ateistami. Dojrzały ateizm wynika z wiedzy i głębokich przemyśleń. Miałem w życiu kilka groźnych, podbramkowych sytuacji i nawet przez ułamek sekundy nie przyszło mi do głowy, żeby szukać ratunku u nieistniejących bóstw.

Zaloguj się aby komentować

Peru: Pływające wyspy Uros na jeziorze Titicaca
Wyspy Uros na jeziorze Titicaca w Peru to najprawdopodobniej jedyne ruchome, pływające wyspy na świecie.
Uważa się, że ludzie Uru lub Uros pochodzą od najwcześniejszych mieszkańców jeziora Titicaca. Zachowali oni pływający styl życia przez setki lat. Aby chronić się przed grupami najeźdźców, Uros budowali ruchome wyspy z endemicznej rośliny totora. Jeśli pojawiło się zagrożenie, mogli po prostu przenieść swoje wyspy w inne miejsce jeziora.
Peru jest domem dla około 2000 ludzi z plemienia Uros. Około 1200 wciąż żyje na pływających wyspach jeziora Titicaca. Obficie rosnąca na jeziorze, skromna roślina totora stanowi podstawę życia Uros. Domy, łodzie i same wyspy wykonane są z tej trzciny.
Aby stworzyć wyspę, lud Uros tworzy mocną, ale lekką podstawę wiążąc ze sobą warstwy korzeni totora, które są naturalnie wyporne. Korzenie wypływają na powierzchnię jeziora podczas pory deszczowej od listopada do marca. Mężczyźni Uros są odpowiedzialni za zbieranie najlepszych korzeni dla swoich wysp. Jeśli korzenie będą miały zbyt dużo ziemi, zatoną.
Powyżej podstawy korzenia totora, wiele warstw trzciny totora jest wiązanych i układanych w stosy. Zakotwiczają wyspy w jednym miejscu za pomocą lin i palików eukaliptusowych wbitych w dno jeziora.
Mieszkańcy mogą utrzymywać każdą wyspę przez okres do 30 lat, dodając nowe warstwy trzciny raz w tygodniu w porze deszczowej i raz w miesiącu w porze suchej.
Od 60 do 100 takich stworzonych przez człowieka pływających wysp nadal istnieje, ale liczba ta nie jest stała. Na przykład, wyspy mogą się łączyć lub rozdzielać, niszczeć z czasem, lub wyspiarze mogą budować nowe.
Jak od pokoleń, Urosowie utrzymują się głównie z rybołówstwa, polowań na ptaki i zbierania ptasich jaj. Na Uros dzieci mogą uczęszczać do przedszkola i szkoły podstawowej. Jednak starsze dzieci, które kontynuują naukę, muszą udać się na stały ląd.
W dzisiejszych czasach Uros zarabiają na turystyce. Dzięki temu na archipelagu pojawiło się kilka nowoczesnych udogodnień, w tym ulepszone urządzenia sanitarne i panele słoneczne, które zmniejszają ryzyko pożarów od otwartego ognia. Uros przyjęli nowoczesną technologię, a większość mieszkańców wyspy korzysta z telefonów komórkowych i telewizorów zasilanych przez panele słoneczne.
https://www.peruforless.com/blog/floating-uros-islands/
#ciekawostki #peru
55b3914b-c486-4f75-a40e-fb4262044584
frk

Nie wiem czemu ale kocham jeziora i rzeki. Marzę żeby zobaczyć jezior Viktorii, Tanganyika, Titicaca i Bajkał (to chyba się odwlecze). Chciałbym spłynąć delta Dunaju, pływać kajakiem wśród przyrody.

Zaloguj się aby komentować