Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem

Komentarze (12)

@BettyLou Nie wiem, ale chętnie też się dowiem!

@BettyLou tu może być dużo czynników. Od złego przesiania mąki, poprzez za szybkie wymieszanie mąki z resztą składników, za szybkie wciągniecie ciasta z piekarnika, za krótkie pieczenie lub za niska temperatura. Trzymasz go po upieczeniu w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami?

@Kyr_Kaw Ja trzymam, ale on już w samym piekarniku nie jest taki równiutki. 😒

@BettyLou Nie wiem, nie startuję w zawodach, na moje potrzeby krzywy biszkopt smakuje tak samo 😇

@Kyr_Kaw Tak, trzymam po upieczeniu w piekarniku, próbowałam nawet sposób na tzw. "biszkopt rzucany" ale też nie pomogło. Mąkę przesiewam zawsze przesiewaczką, tak samo powoli staram się wmieszać mąkę.

@kazik117 Tak, tylko jak kroję go na blaty do tortu to jedna część jest równa, a druga taka "wygięta" co przeszkadza w przekładaniu kremem

@BettyLou biszkopt po wyjęciu z piekarnika, delikatnym przestygnięciu żeby się nie poparzyć, wywalasz do góry dnem na deskę, możesz wypiąć w ogóle z formy, i tak studzisz do końca

@moll Aha, czyli po prostu studzenie do góry dnem? Spróbuję następnym razem

@BettyLou tak. Wtedy też na desce zostanie Ci "skórka" albo ją zeskrobiesz i masz taki "żywy" biszkopt do wykorzystania


I jeśli robisz biszkopt tortowy, to dodawaj do ciasta skrobię ziemniaczaną. Po upieczeniu jest sztywniejszy

On leży po prostu do góry nogami?

@0jciecPijo @BettyLou 100 minut, 150 stopni, termoobieg

Zaloguj się aby komentować