Zdjęcie w tle
Wędliny domowe i wędzenie

Społeczność

Wędliny domowe i wędzenie

1

Zadymiamy albo nie.

Sofie

Co z tego będzie? Strasznie jestem ciekawa

korfos

Kabanosy z jabłkami? Bez sensu

Zaloguj się aby komentować

splash545

@chwastyodkuchni dej mnie Pan tego kabanosa

panbomboni

Apetycznie to wygląda. Będzie uczta!

Zaloguj się aby komentować

paramyksowiroza

@Pomidor__ Takie czasy ( i takie świnie ) były, że słonina droższa od szynki i boczku...

Pomidor__

@paramyksowiroza Karmienie też ma znaczenie. Sprawdziłem i skład pierwszej lepszej: "40,0 % białko surowe, 3,0 % włókno surowe, 1,3 % oleje i tłuszcze surowe, 21,5 % popiół surowy, 4,1 % wapń, 1,3 % fosfor, 1,2 % sód, 0,3 % magnez, 4,8 % lizyna, 0,9 % metionina, 1,5 % met+cys, 1,7 % treonina, 0,5 % tryptofan, 12,1 MJ EM (DLG 2010)." W pyrkach z byle jaką śrutą takiego składu nie ma. No na wiosnę jeszcze pokrzywy się dawało, a jak były dęby to wygryw na jesień. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

paramyksowiroza

@Pomidor__ Heh, aż mi się skojarzyło z tekstem tłumaczącym, dlaczego kiedyś kurczaki były droższe od wołowiny (ale jajka już się opłacają)

(1932 rok)

bb714a91-ef21-4340-b222-9d984df3eb4f

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

pierdonauta_kosmolony

100%

W końcu ziemska materia składa się z pierwiastków chemicznych.

sireplama

@lubiespac 100% - lipidy, aminokwasy, węglowodany, kwasy i zasady... Wszystko to chemia

razALgul

@lubiespac @sireplama widać, że chemii od groma. Przecież musiał sikać na to, żeby taki kolor powstał, a co on je/pije, żeby sikać na taki kolor...na bank uran...

pierdonauta_kosmolony

@razALgul nie zapominaj o Uuu

569b0835-4939-4ef4-a470-f6203fa7295e

Zaloguj się aby komentować

Czemu

@pierdonauta_kosmolony jedni juz byli co sprzedawali własne wyroby i chłop się przekręcił

pierdonauta_kosmolony

Był też taki co pił wodę, oddychał i też się przekręcił.

Mógłbyś elaborować?

Pouek

@pierdonauta_kosmolony zmrużyłem oczy patrząc na to zdjęcie okładki albumu i próbując odczytać nazwę zespołu trashmetalowego ale mi nie idzie.


"PUU

UWUG?"

Zaloguj się aby komentować

Pirazy

@pierdonauta_kosmolony kolego nie za gesto to miesiwo powiesiles?

pierdonauta_kosmolony

@Pirazy Trochę rozsunąłem. Ale przy 12h wędzeniu to nie będzie miało aż takiego wpływu. I tak będę je musiał przewiesić dobre kilka razy

TheLikatesy

Ja już "dochodzę i odpoczywam"

62790bce-498d-484a-9b28-de7f1b513af7
Nimaskalisto

Myślałem, że pluszowego misia wędzisz

Zaloguj się aby komentować

Właśnie nastąpiła degustacja domowego boczusia wędzonego. Peklowany tydzień w worku próżniowym z dodatkiem czosnku i liścia laurowego, wędzony 3h i parzony do osiągnięcia 72 stopni w środku. Ideolo mięsko na takie chłodne jesienne dni.


#gotujzhejto #jedzenie

d94102ca-36b2-4805-a71e-3cfffcd69c57
cebulion

@dildo-vaggins kirwa elegancka robota

TrocheToBezSensu

@dildo-vaggins Wygląda świetnie

adikb

Do takiego boczusia nic tylko czysta wódeczka (może być na ziemniakach albo na zbożowa - co kto lubi) schłodzona, ale nie zmrożona. Do tego ogórek kiszony i można imprezować do rana. Styl mocno wschodnio-europejski.

Zaloguj się aby komentować

Relkin

@Pan_Czerwony_Pomidor skąd bierzesz mięso? Jakiś lokalny rolnik?

GrindFaterAnona

@Pan_Czerwony_Pomidor dej, mom chory ruszt

VonTrupka

@Pan_Czerwony_Pomidor a bym się zapisał do jakiegoś koła chłopów wiejskich (´・‸・ ` )

Pan_Czerwony_Pomidor

@VonTrupka Raczej koła chłopów miejskich xD

Zaloguj się aby komentować

toto-tomato

Żyj długo i szczęśliwie dobry człowieku i nie ustawaj w tworzeniu tych wspaniałości

Zaloguj się aby komentować