Zdjęcie w tle
Jedzenie

Społeczność

Jedzenie

444
Chunx

Czy ja widzę ananasa?

Half_NEET_Half_Amazing

kyrje elejson

boski ananas i tfu oliwki czarne szatańskie zusammen na jednej pitcy

tak być nie może

Zaloguj się aby komentować

Fly_agaric

Jak robię domową wędlinę, do dodaje peklowej soli (nie samej zwykłej), głównie po to, żeby był posmak konserwy. Głównie dlatego, że moja żonka to uwielbia.

DKK

Mój kot tego nie tyka. Ufamu w tej kwestii.

Zaloguj się aby komentować

koszotorobur

@szatkus - oczekuję, że podzielisz się zdjęciem efektu końcowego

Cybulion

O u mnie tez :] smak

Taxidriver

@szatkus szacun za Scotch Bonet 😍

Zaloguj się aby komentować

K⁎⁎wa, dobre paróweczki z chrzanem, parę kanapeczek z serem i pomidorkiem i pieprzem, no bez kitu do śmierci mogę jeść taki zestaw (nieważne, ile pożyje) i mi się nie znudzi xD

oczywiście są lepsze rzeczy, ale po prostu te smaki tak bardzo do mnie trafiają xD


Zdj brak, bo już wpierdoliłem, z resztą każdy wie jak wyglądają parówki, chrzan i kanapka z serem i pomidorem xd


#jedzenie #gownowpis #oswiadczeniezdupy

TyGrySSek

Odbieram piorun za Brak zdjęcia

Zaloguj się aby komentować

Jak tylko zobaczyłem to musialem wrzucić do koszyka. Pyszny sos, d⁎⁎ę też urywa, polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)


#jedzenie #gotowanie #pieklomezczyzn xD

56cff176-73db-4ccd-9060-f98484b72c85
SignumTemporis

Carribean jerk jest tez spoko ogólnie dobre maja te sosy


Ale caroliny jeszcze nie widziałem

szatkus

Ostatnio trafiłem na ten sos w jakiejś restauracji. Najpierw ostrożnie, bo to carolina reaper. Coś słabo paliło, więc spojrzałem na skład. Potem już lałem jak normalny sos.

To nie jest homeopatia, jak u Roleskiego, ale jednak trochę mało papryczki.

Alembik

@Stashqo Pokaż potem zdjęcie tego co wyjdzie w muszli :E

Zaloguj się aby komentować

suseu

@WujekAlien Wygląda smakowicie.

mannoroth

@WujekAlien Pajeet my son! Prawilny Hindus je ręką, i to jedną, bo drugą się robi rzeczy nieczyste

Tino

@WujekAlien Jak się nazywa ta mieszanka warzyw, co jest po prawej stronie nad widelcem?

Zaloguj się aby komentować

Postanowiłam dziś zaufać programowi "ryba" i powiem wam, że jeszcze mi taka dobra nigdy nie wyszła. Nasmarowałam przed pieczeniem oliwą z sokiem z cytryny, koperkiem i solą.


Ciekawe, jak poradzi sobie z dorszem.


Do tego oczywiście opiekane warzywka.


#jedzenie

5d723d53-6f35-4b88-a1b3-cbba334e8fe9
88abd076-8139-4f56-be10-3ca99f26f736
Yes_Man

@GazelkaFarelka i dlaczego Ty się tak nade mną teraz znecasz?! Głodny jestem

Alembik

@GazelkaFarelka Wiesz, że wstawianie takiego pysznego papu, bez możliwości spróbowania go przez Hejtowników, to łamanie Konwencji Genewskiej o nie stosowaniu tortur?

Zaloguj się aby komentować

Przez dziesięciolecia system wmawiał nam, że jajka są niebezpieczne, że podnoszą cholesterol i zatykają tętnice. A tymczasem nauka mówi coś zupełnie odwrotnego.

Nick Norwitz, naukowiec z Harvardu, postanowił sprawdzić to na sobie. Przez 30 dni jadł 24 jajka dziennie, czyli 720 jaj w miesiąc. Zamiast katastrofy zdrowotnej, wydarzyło się coś zupełnie nieoczekiwanego. Po miesiącu jego poziom LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”, spadł o prawie 20%, a HDL, czyli „dobry cholesterol”, wzrosł. Wątroba i nerki – bez zmian, wszystko w normie.


To nie pojedynczy przypadek. Badania naukowe od lat pokazują, że cholesterol z pożywienia nie ma istotnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Organizm reguluje go sam. Gdy zjadasz więcej cholesterolu z jaj, wątroba po prostu produkuje go mniej. To precyzyjny mechanizm homeostazy, którego żaden suplement ani „fit produkt” nie zastąpi.

Jajko to jedno z najbardziej komplet­nych biologicznie źródeł składników odżywczych. Zawiera wszystkie aminokwasy, jakich potrzebuje człowiek, tłuszcze nasycone niezbędne do produkcji hormonów, witaminy A, D, E, K2, cholinę wspierającą mózg i układ nerwowy, oraz minerały: selen, cynk, żelazo. A to wszystko zamknięte w naturalnym opakowaniu, bez etykiety z listą E-dodatków.


Demonizacja jajek była jednym z największych błędów żywieniowych XX wieku. Oparta na słabych badaniach epidemiologicznych i strachu przed tłuszczem, doprowadziła do tego, że miliony ludzi zaczęły unikać najzdrowszego produktu, jaki stworzyła natura, zamieniając go na płatki, margaryny i produkty „light”.

Dziś wiemy więcej. Wiemy, że nie tłuszcz, a nadmiar węglowodanów i przewlekle podwyższona insulina prowadzą do miażdżycy i chorób serca. Wiemy też, że jajka nie tylko nie są zagrożeniem, ale mogą poprawiać profil lipidowy i wspierać zdrowie metaboliczne.

Więc nie, nie boimy się jajek.

Zjemy je z pełnym przekonaniem, że to prawdziwe, gęste odżywczo jedzenie. Takie, jakiego nasz organizm potrzebuje, a nie takie, jakie próbuje sprzedać system.


FB: Bracia Rodzeń


Więcej: https://dietly.pl/blog/jajka-a-cholesterol-obalamy-mity-i-przedstawiamy-fakty


#zdrowie #jedzenie #zywnosc #dieta #jajka #jedzzhejto

dradrian_zwierachs

Lobby margarynowe wymyśliło tą hucpę;)

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

Nick Norwitz, naukowiec z Harvardu, postanowił sprawdzić to na sobie. Przez 30 dni jadł 24 jajka dziennie, czyli 720 jaj w miesiąc. Zamiast katastrofy zdrowotnej, wydarzyło się coś zupełnie nieoczekiwanego. Po miesiącu jego poziom LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”, spadł o prawie 20%, a HDL, czyli „dobry cholesterol”, wzrosł. Wątroba i nerki – bez zmian, wszystko w normie.


@4pietrowydrapaczchmur sam jestem jajojadem, ale zlituj się XD powoływanie się na takie dowody anegdotyczne to nic innego jak pisanie "mojej ciotce na działce zamontowali antenę 5G, potem dostała raka i umarła".

Nie zrozum mnie źle, nie piję do samego tematu. Po prostu uważam takie przykłady za idiotyczne. Prawdopodobnie są badania mówiące o tym, więc nie widzę powodu, aby powoływać się na typa wpierdalającego przez miesiąc idiotyczne ilości jajek w randomowych warunkach, bo tutaj mogło się stać wszystko, z porwaniem przez UFO włącznie.

inty

Słyszałem kiedyś, że jakby się miało do wyboru jedną rzecz do jedzenia na bezludnej wyspie to właśnie jajo bo zawiera wszystkie niezbędne składniki.

Zaloguj się aby komentować

Ktoś tu się zna na stekach? Wiem, że ten rodzaj mi najbardziej smakuje i nie ma za dużo tłustego, ale fajnie by było poznać opinię eksperta.


230g, najmniejszy jaki znalazłem.


#jedzenie #jedzzhejto

9e18e6de-030e-496c-9ad5-29669a5520a0
LondoMollari

@szatkus Nie znam się, ale mogę powiedzieć, że nigdy nie przejechałem się na stekach od firmy Tomaszny. Jak jestem okolicach Wodzisławia to zawsze do nich wpadam, ale mają też wysyłkę. Przy czym ja lubię, aby stek miał odrobinę tłuszczu, więc mi podeszły najbardziej takie. Tomaszny ma tylko jedną wadę - jest drogi: https://tomaszny.pl/miesa-c-12_23.html

Zaloguj się aby komentować

#pizza z resztek czyli serowe#zerowaste

A co Wy na to żeby zacząć liczyć pizze które robimy w domowym zaciszu? Może tag #pizzometer i doliczamy placki które robimy samodzielnie - żadnych gotowców, spodów itp.

#bojowkapiekarska

90f69782-af2a-43dc-a6af-c92478f3f221
8ff6a5cc-393e-4926-8bbb-ebe5f4cccf06
51ec7d80-03f7-4da5-8f4c-0603176c59d4
Yes_Man userbar
Harpersy

Jak tu taki koncert życzeń to ja proszę, żeby tylko picki bez ananasa były

Stashqo

@Yes_Man Zbierzmy się 300 Polaków, wyznaczmy środek Polski i od niego w prostej linii drogę do Neapolu. I odliczamy do zera, każda pizza -1km Za każdy placek z ananasem +1km xD

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #jedzzhejto #kebab #suseuspamuje


Fiu fiu, takim kebsem to się można najeść


50 centymetrów kilogramowego bydlaka za 35 pln (+ złotówka za wzięcie na wynos)

e6ce2d1c-3be4-40d1-ae7d-26dd190dbb1c
lagun

Ale bydle, z jednej strony będziesz go jeszcze gryzł, a z drugiej już będzie pukał

jajkosadzone

gdzie sie zamawia takie kebsy

Half_NEET_Half_Amazing

kurde

za kilogramowego w bułce płaciłem ostatnio 55zl

był większy od mojej głowy

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

SST82

@GazelkaFarelka Brownie dyniowe z kartonu?

Zaloguj się aby komentować

zmarzł mi jajca

zmarzły mi stópki

wypiję herbatki

i będę cieplutki


czosnek granulowany, konserwa z puszki, przyprawa do ryb, ser, ogórki, cebula


#poezja #wiersze #sniadanie #tosty #opornetosty #oporniksamnawsi #jedzenie

145f4cba-325a-4774-83a0-9ce76c16b9d8
Opornik userbar
suseu

@Opornik Mmm cieplutki

Zaloguj się aby komentować

A_I

@Umypaszka Paszka umyta, pieróg zjedzony, to jest życie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

macgajster

ale czego nie możesz usunąć? Lodów? Z obserwacji zdjęcia wynika, że masz wszystkie atrybuty potrzebne do opróżnienia pojemnika!
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mr.Mars

@Yes_Man 2500 ml lodów. To jest to!!!

Zaloguj się aby komentować

W zabawie #jesiennewyzwania wylosowałam między innymi:

Wykorzystaj dynię albo do stworzenia ciekawej ozdoby, albo do sporządzenia posiłku.


Deser to też posiłek, więc padło na dyniowe tiramisu. Nie jestem wielką fanką dynii, ale wyszło całkiem smacznie.

#gotowanie #jedzenie

3b276803-7d52-4bbe-8cc2-ff7a0a9fd3e4
sireplama

Jezumaria! Czemu Wy wszystko robicie na 213,7%?!


Usuwam swój wpis


PS - wygląda ślicznie

bojowonastawionaowca

@SilverMonkey a gdzie przepis? No i śliczna prezentacja!

splash545

@SilverMonkey a Ty stworzyłaś ciekawą ozdobę i posiłek w jednym.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Bukiet warzyw do obiadu, opiekany w piekarniku. Wcześniej robiłam duszone, ale jakoś średnio byłam zadowolona z efektu - traciły kolor, były rozmiękczone.


Wrzucam małą ilość oleju na patelnię, trochę obsmażam cebulę, daję warzywa, trochę czekam i przewracam żeby odparował nadmiar wody. Potem przyprawa (u mnie "grill ziołowy"), sól, polane oliwą i do piekarnika na minimum 30 minut na 180 stopni. Pod koniec włączam grillowanie od góry, czasem się trochę skarmelizuje, ale dziś już nie bylo czasu, żeby dać im dłużej się podpiec.


Robię swoje miksy warzywne, kupuję w sezonie albo na promce warzywa, kroję i do zamrażarki. Albo jak mi zostanie kawałek marchwi albo pół papryki, to też na tackę do zamrażarki. Dzięki temu mam z 10 różnych warzyw w miksie, co wygląda dosyć bogato.


#jedzenie

e9d9851f-e484-4630-a7f7-b69d2ede52f3
rakokuc

Dzięki temu mam z 10 różnych warzyw w miksie, co wygląda dosyć bogato.

@GazelkaFarelka no widać, że na biednego nie trafiło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

GazelkaFarelka

@rakokuc a żebyś wiedział, poza sezonem wygląda jakbyś do przygotowania tego dania wykupił pół warzywniaka za ciężkie pieniądze

rakokuc

@GazelkaFarelka w Polsce (i nie tylko) mięso potrafi być tańsze niż warzywa, co jest absurdalne ale pozwala zaznać luksusu.


A tak całkiem serio, to takie warzywa z piekarnika są pyszne i mają mało kalorii, także sam bym coś takiego chętnie zjadł.

Zaloguj się aby komentować

Optigrill jest spoko, oprócz tego że robi konkretne tosty i to sześć na raz, dobre gofry, to jeszcze czasem jakiś kurczak wleci.


Konkretna moc, a nie jakaś popierdółka.


#jedzenie

45cd2c5d-d009-4e83-b3dd-14ba7433eaf0
tomey

Na takiego grilla działa ta sama sztuczka co na opiekacz do kanapek: papier do pieczenia. Zdecydowanie łatwiej wymienić papier, niż czyścić te żeberka

GazelkaFarelka

@tomey to akurat wypina się i do zmywarki można wsadzać, za co też między innymi cenię

Stashqo

@GazelkaFarelka nieśmiało zapytam, czym się różni optigrill od zwykłego zamykanego grilla elektrycznego?

Zaloguj się aby komentować