Z różnych kuchni świata, to właśnie kuchnia włoska przyciąga najwięcej wykolejeńców i degeneratów - świętsi od papieża, urwał ich mać!
O tych od carbonary świat już słyszał, nieśmiało przebijają ci od ragou, bo zwykły sos pomidorowy z mielonym do spadżetti to wypierdol do śmietnika! Niejadalna breja, jeszcze rodzinę potrujesz.
Ale to nic. To mały Miki przy zjebach od PRAWDZIWEJ włoskiej pitcy.
Let the show begin!
Wszystko co wyciągniesz ze zwykłego piekarnika, nie daj panie borze w formie prostokątniej, z ulubionymi dodatkami, ale na cieście, które nie jest pełnoletnie zostanie określone mianem "drożdżówki".
No chyba że zrobiłeś to na kamieniu. Wtedy może to jednak pitca, ale taka lekko podrabiana. Ale jeszcze ujdzie, nauczysz się młody, wujaszek zaraz Ci opowie o ugniataniu ciasta od plejstocenu, aby dało się rozciągać palcami (jakim wałkiem, troglodyto! Drożdże się napracowały, a ty podła karykaturo, podróbko człowieka, robaku marny chcesz to teraz wałkiem wyciskać!?), ale najpierw ogarniemy ci piecyk!
Bo wiecie, nie to że jak kupisz czerwone ferrari do wypieku pizzy to jest ok, o nie! To dopiero początek twojej drogi, młody podawanie. Póki nie rozregulujesz tego barachła do poziomu wypierdolenia prądu w całym kwartale, możesz tego używać co najwyżej do podgrzewania schabowych od mamy. Twój piec do pizzy w 0,002137 setnych sekundy ma węglić brzegi wstawianego placka i zbrązawiać jego spód!
A jak już jesteśmy przy spodzie, pomówmy o wierzchu... Nie waż się nawet obesrańcu kłaść na wierzch czegokolwiek innego niż puszkowane (bo innych w tym zacofanym, bezsłonecznym kraju nie dostaniesz) prawdziwe włoskie pomidorki. Wypierdol ten koncentrat przez okno, albo twoje plemię popamięta mnie do 7 pokolenia! Kwestia sera czy szynki również nie podlega dyskusji - zamykam temat, zapoznaj się z materiałami na forum co do zatwierdzonych rodzajów, a tego anasa co ci wystaje z kieszeni zaraz wsadzę ci tak głęboko w dupę, że wyjdzie ci nosem.
I na cholerę stoi ten sos czosnkowy? Budę z kebabem otwierasz czy masz zamiar konsumować ambrozję w trójkątach? OLIWA! Tylko prawdziwa włoska oliwa!
Jezu, dobrze że człowiek był na tyle przezorny, że zdjęcie pitcy robionej z mamą wstawiał z troll konta, bo by na widłach wynieśli...

#gotowanie #heheszki i może #pasta po stosownych korektach xD
Zapomniałam #pizza
em-te

@moll  "do siódmego pokolenia" to żydowskie przekleństwo, tak jak "obyś miał świąd na plecach i krótkie ręce" albo "obyś cudze dzieci uczył". Bardzo niebezpieczna praktyka, tak ich przywoływać.


ps. zdecydowanie pasta

moll

@em-te to które proponujesz? Bo mi właśnie to odwołanie pasowało...

em-te

@moll nic nie zmieniaj. Chciałem błysnąć intelektem. xD

moll

@em-te a to luz XD

sireplama

@moll A spróbuj chilli jam na fried egg rice wrzucić!

moll

@sireplama wolę nie

UncleFester

@moll Wyczuwam delikatną frustrację, czy to następny konkurs literacki?

moll

@UncleFester odrobina nudy i potrzeba kreatywnego rozładowania

UncleFester

@moll Pamflet na poprawność kulinarną.

moll

@UncleFester mam pomysł na jeszcze jeden, ale to przy innej okazji

LondoMollari

@moll Polecam kuchnię fińską, jest dokładnie tak przygnębiająca jak można się tego spodziewać po kraju, gdzie przez kilka miesięcy w roku panuje noc, i nie rośnie praktycznie nic poza chwastami, kilkoma zbożami i ziemniakami.

105ca11e-b7ee-4ff2-ab0f-0bd1f4661ef6
Mr.Mars

@moll Batonika sobie zjedz.

moll

@Mr.Mars w środku nocy? XD

solly
  1. Dlaczego tagujesz #pasta, skoro post jest o pizzy?

  2. Sama pisalas? Wyszlo calkiem niezle, nie usmialem sie jakos, ale napisane zgodnie ze sztuko.

  3. Purysci kulinarni sa tacy zenujacy XD Mialem kiedys kolege w towarzystwie, ktory chetnie cos gotowal jak do kogos wpadalismy, raz nam tlumaczyl ze pizze trzeba piec w piekarniku rozgrzanym do 600 stopni. Sraki dostawal jak mowilem, ze sobie smietany dolewam do karbonary...


W szczegolnosci jakos mnie zenuje to spuszczanie sie nad kuchnia wloska. Najlepszy ten ser pecorino ktory smierdzi tak samo, jak moj siur po calym dniu w lato xD

moll

@solly bo makaron też się załapał xD tak, sama pisałam


Mnie też i tak mi się z tego ukleciło

HmmJakiWybracNick

@moll Wiem, że odpowiadam na pastę, ale

Kiedyś robiłem często carbonarę w domu i uważałem, że wychodzi mi całkiem całkiem.

Później pojechałem do Rzymu i stwierdziłem, że to co robiłem w domu, to nie było jednak takie dobre.

Po powrocie chodziłem lokalnie po włoskich restauracjach, ale wszystkie te carbonary były takie 4/10, w niczym nie przypominające tych z Rzymu.

Posprawdzałem trochę allegro, żeby zamówić odpowiednie składniki i w końcu po wielu próbach udało się

Mam na allegro takich dwóch speców, jednego od pecorino, drugiego od guanciale.

Teraz w każdą niedzielę na kolacje wpada carbonara

Jeszcze do carbonary zamiast zwykłego cienkiego spagetti, polecam bucatini - naprawdę sporo zmienia.

moll

@HmmJakiWybracNick 

ZygoteNeverborn

@HmmJakiWybracNick Bo pewnie złej śmietany dawałeś do tej carbonary.

AdelbertVonBimberstein

@HmmJakiWybracNick a jaki majonez do tej carbonary dajesz? Ja daję pomorski i jest pycha.

splash545

@AdelbertVonBimberstein pomorski najlepszy!

dziedzicpruski

@AdelbertVonBimberstein Ktoś to wkłada kij w mrowisko

LondoMollari

@HmmJakiWybracNick Najważniejsze pytanie - dajesz same żółtka, czy całe jajka? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

HmmJakiWybracNick

@LondoMollari Trzy żółtka (rodzice mają kury, więc jajka własne) na 50g pecorino

conradowl

Carbonara ze śmietaną i edamskim oraz pizza na grubym z ananasem i nic więcej do szczęścia nie potrzeba

moll

@conradowl bo w życiu ważne są drobne przyjemności

powodzenia

@moll siedzę na grupkach pizzowych i przyznam, że cięzko nazwać to pastą bo to sama prawda xD

moll

@powodzenia dlatego staram się nie zaglądać w takie miejsca xD

Barcol

@powodzenia czyżby Klub Miłośników Pizzy aka Pizzowa Elektroda? xD raz na wykopie mirek polecał tą grupę, i odwołał się nawet do słów założyciela w podsumce, to tamten go publicznie straszył sądem za kradzież własności intelektualnej xDD pizzowa elektroda.

powodzenia

@Barcol tak, KMP I pan Marcin xd

Barcol

@powodzenia Wiedzę ma, to trzeba przyznać. Dużo się z grupy nauczyłem. Ale no to podejście gościa to jakaś kpina xD Mirek musiał przepraszać i post usuwać za to że się pozytywnie wypowiedział i grupę zareklamował xD

splash545

@moll fajne, śmieszne A najbardziej jebłem z tego:

jakim wałkiem, troglodyto! Drożdże się napracowały, a ty podła karykaturo, podróbko człowieka, robaku marny chcesz to teraz wałkiem wyciskać!?

xd

dziedzicpruski

@moll Moje propozycje korekty:


  • padawanie

  • ananasa

  • I może rozwinąć temat sosu

193949c3-9b6f-44f7-bdcd-b62ae6e44f36
moll

@dziedzicpruski serio, autokorekta poprawiła mi padawanie? XD za to literówka została...

Co proponujesz w temacie sosu, bo tutaj mało materiału mi się przewijało

dziedzicpruski

@moll Ty tu jesteś szefem, Szefie. Ja tylko rzucam sugestię.

We Wrocku jest pizzeria Vaffanapoli, która ma w menu "sos czostkowy" i jest z tego znana. Memiczny motyw. W menu jest więcej smaczków. Np Gesslerowa.

Autokorekta to fałszywy przyjaciel. A propos padawana. (nie wklejam linku, żeby nie śmiecić)

"Padawan - to ranga w Zakonie Jedi, którą otrzymuje adept kiedy podejmuje szkolenie u boku rycerza Jedi lub mistrza Jedi. Czasami padawana nazywa się "uczniem Jedi". Po zadowalającym ukończeniu szkolenia padawan zostaje mianowany rycerzem Jedi. Padawani noszą charakterystyczny warkoczyk, wskazujący ich status."

88749330-14b5-4948-8e76-3f3deec5eb39
moll

@dziedzicpruski spoko xD


To o padawanie to dla mnie? Ja wiem co to znaczy póki Disney się nie zabrał za psucie to było dobre kino

Stashqo

@moll No chyba, żartujesz sobie z tą elektryczną popierdółką do pizzy. "Ferrari", haha. Fiat i to co najwyżej panda a nie żadne Ferrari. Piec to ma być na drewno, z kamieniem spod samego Wezuwiusza lub Etny. Prąd to obominacja! W ostateczności, ci bardziej liberalni fani pizzy, w drodze wyjątku zezwolą na piec gazowy lub hutniczy. Reszta się zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Pasta w sumie mocno prawdziwa, szczególnie jeśli człowiek ileś tam for i kanałów yt przerobił w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu i pieca


PS. Jeśli ta pasta powstała w odpowiedzi na moją wczorajszą pizzę to jestem zaszczycony xD

moll

@Stashqo xD


Nieeee, chodziło to za mną od dłuższego czasu. Szczególnie po akcji na wypoku, gdzie laska pochwaliła się pizzą robioną ze znajomymi z Włoch, taka jak nasze "domowe" z blachy i chcieli ją za to żywcem ze skóry obedrzeć, bo z pewnością żadnych Włochów w pobliżu tej abominacji nie było xD i tamci Włosi to widać jacyś podrabiańcy, bo tutejsi spece wiedzą lepiej jak się robi prawdziwą włoską pizzę

Stashqo

@moll wykop to bardzo toksyczne miejsce, cieszę się, że mnie tam już nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@Stashqo jest tam nadal kilka fajnych osób, więc zaglądam

Giban

@moll Ej, zajebiste xd

Greyman

@moll zgadza się, ukradłem, ale tyłki głupi by nie skorzystał.

moll

@Greyman poprawiłeś chociaż padawana i ananasa? XD

Zaloguj się aby komentować