Komentarze (49)

zed123

Ja bym to próbował skleić na gorąco. Np. żółtym serem. To może być interesujący smak.

SaucissonBorderline

@zed123 jest to jakiś pomysł, problem w tym ze to przyklejone tak, że nie ruszysz .....

ErwinoRommelo

kto nie smaruje syto przed ten traci dwa razy

SaucissonBorderline

@ErwinoRommelo panie to bardziej złożony problem, tyle co skręciłem gofrownice po olejowaniu niczym wok


Już tu kiedyś pisałem o tym, że nagle gofrownica zaczęła turbo przywierać, miałem nadzieję, że to rozwiąże problem

Nie rozwiązało

koszotorobur

@SaucissonBorderline - anatomia gofra

koszotorobur

@SaucissonBorderline - moim rozwiązaniem jest dać dwa razy więcej masła niż jest w przepisie

SaucissonBorderline

@koszotorobur kurde dałem więcej, jak pisałem wyżej płytki gofrownicy byly tyle .co olejowane niczym wok, a i tak wszystko przywarło

To też nie jest tak że to jakieś moje pierwsze góry, gofrownica dawała rade kilka lat bez problemów

koszotorobur

@SaucissonBorderline - zepsułeś ją olejowaniem

Gofrownica to nie wok

SaucissonBorderline

@koszotorobur zepsuta była już wcześniej, olejowaniem chciałem przywrócić do pierwotnego stanu

koszotorobur

@SaucissonBorderline - to możliwe, że naprawa się nie udała

SaucissonBorderline

@SuperSzturmowiec jak tylko je odkleisz, są twoje

vredo

@SaucissonBorderline

2a0d2de8-69bd-4a18-9d6e-67246952c482
wonsz

Czasami jak dam za dużo wody i mleka do naleśników to potrafią przywierać do dobrze wysezonowanego i natłuszczonego żeliwa. Dodaje trochę mąki i problem znika.

SaucissonBorderline

@wonsz będę próbował innych proporcji ale wiesz leciałem z moim standardowym setem na 4 gofry który już miałem wymasterowany i zonk

wonsz

@SaucissonBorderline a jeszcze mi się przypomniało - wczoraj coś popierdolilem przy ważeniu i ciasto na pizzę z wyższą niż normalnie hydratacją...samo ciasto przepyszne wyszło, ale oderwać to od blachy to się musiałem postarać. Wiesz, to nie musi być duża różnica, ot przekraczasz jakąś tam granicę i nagle jest lipa.

SaucissonBorderline

@wonsz czaje, jednak tu wiesz bylo trochę pudrowanie trupa

gofrownica zaczęła przywierać jakiś czas temu, już raz odje$@$@ się to, co na obrazku

polecono mi tu zaolejować same płyty, coś jak woka

i przyznaje, zrobiło to robotę, jak je dotykasz są turbo tłuste

co z tego jak i tak wszystko przywarło

deafone

@SaucissonBorderline mniam

voy.Wu

@ruhypnol gofrowy jezus

Marcowy_Kot

@SaucissonBorderline podaje przepis ktorego ja używam i super są (tak wiem że ilości dziwen):

Sprawdzałem kilka różnych przepisów na gofry i ten poniżej jest, moim zdaniem, fantastyczny. Nie ma w nim ani grama proszku do pieczenia, a gofry i tak wychodzą chrupiące i puszyste. Oczywiście dobra gofrownica jest niezbędna.


240 g mąki tortowej,

22.5 g cukru,

szczypta soli,

75 g roztopionego, przestudzonego masła,

3 jajka - żółtka i białka oddzielnie,

405 ml mleka

ulubiony aromat (np. łyzeczka ekstraktu lub pasty waniliowej, albo kilka kropel olejku migdałowego, albo łyżka rumu lub likieru pomarańczowego).


Cukier, mąkę, masło, żółtka i 1/3 mleka dokładnie ubić np. robotem z końcówkami napowietrzającymi lub ręcznie trzepaczką. Gdy te składniki będą już dokładnie wymieszane, należy stopniowo dolewać pozostałe 2/3 mleka, wciąż ubijając. Następnie należy dodać aromat i krótko zabełtać łyżką. Odstawić ciasto na 10 minut.

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy ją delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką (nie robotem!), do uzyskania jednolitej masy. No i ciasto gotowe do wypiekania gofrów. :)

SaucissonBorderline

@Marcowy_Kot dzięki, sprawdzę jednak u mnie problemem jest zużyta gofrownica, albo same płytki albo nie grzeje jak kiedyś

bori

@SaucissonBorderline Bardziej pasuje tag #jaktosiekurwanieotwiera

galencjusz

@SaucissonBorderline używasz jakiegoś swojego przepisu? Ja zawsze robię ze strony dezala przepisy i póki co nigdy nie miałem problemu z przywieraniem. Przy nagrzewaniu, przed pierwszymi goframi, delikatnie smaruje olejem i to wszystko. Przynajmniej na razie od 2-3 lat

SaucissonBorderline

@galencjusz tak było jeszcze rok temu, gofrownice kupowałem jakoś początek 2001, nagle zaczęło dziać się to, co na obrazku i du$#$@

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@SaucissonBorderline co to za gofrownica? Ja w ogóle nie daję masła ani oleju do ciasta, po prostu na co 6 gofrów pędzelkiem trochę oleu i jest gut

SaucissonBorderline

@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta dezal, wiec to nie jest jakiś marketowy shit

obawiam się, że sie po prostu zużyła, jednak liczyłem, że jeszcze trochę posłuży

SaucissonBorderline

@Kaligula_Minus dokładnie

ta była dobra, ale jeszcze rok temu, wygląda na to, że wystąpiło zmęczenie materiału

PanNiepoprawny

@SaucissonBorderline chyba masz już zużyte płyty grzewcze. Z tego co widzę to starszy Dezal? Ew. coś nie tak z ciastem.

SaucissonBorderline

@PanNiepoprawny wszystko na to wskazuje, dzisiejszym olejowaniem chciałem odświeżyć płyty, jak widać nie powiodło się.

Gofrownice kupowałem 4+ lat temu jakoś na początku 2021


olejowaniem liczyłem, ze wykluczę problem z przywieraniem

dodałem extra tłuszczu do ciasta, wiec mogłoby się zeskwarzyć, ale nie powinno przywierać

gofrownica nagrzewała się długoooooooooo, a i tak jak wylewałem ciasto, to nie czułem tej mocy nagrzanych płytek, wiesz o co chodzi


obawiam się, że nic więcej nie da się zrobić, kupić nowe! Ot co

SaucissonBorderline

@PanNiepoprawny tak ma wymienne, właśnie tyle, co zamówiłem nowe jak tylko przyjdą będę testował

PanNiepoprawny

@SaucissonBorderline tam z tego co widziałem, to w dwóch klasach jakości sprzedają te płyty. U mnie poprzednik chyba zamontował 2 klasę, bo w obszarze roboczym jest ok, ale poza są "artefakty"

SaucissonBorderline

@PanNiepoprawny dokładnie, 2 klasa może mieć drobne skazy poza częścią roboczą, jednak same płytki mają być okej.

Jest też opcja odesłania swoich płytek i pokrycia ich teflonem, jednak to wychodziło mało korzystnie cenowo.

Komplet płyt wyszedł ok 240zl a za nową gofrownicę 301.7 musiałbym teraz dać 580zl

PanNiepoprawny

@SaucissonBorderline elegancko

Felonious_Gru

@SaucissonBorderline myślałeś o smarowaniu płyt olejem?

SaucissonBorderline

@Felonious_Gru panie czym ja tego nie smarowałem, był olej wcześniej było olejowanie samych płyt

ale to już chyba jej koniec

Felonious_Gru

@SaucissonBorderline płyty teflonowe czy metalowe? Wyjmowane?

SaucissonBorderline

@Felonious_Gru ,, Aluminiowe płyty grzewcze gofrownicy pokryte są powłoką zapobiegającą przywieraniu (greblon - dopuszczony do celów spożywczych).

,,

Da się je zdemontować ale trzeba troche porozkrecac

Felonious_Gru

@SaucissonBorderline a to jak amelinium to nie wiem.

Odtatnio na yt widziałem, że stal to po prostu koleś olejem posmarował i do piekarnika na godzinke na full

SaucissonBorderline

@Felonious_Gru to tak zrobiłem, ta powloka wygląda jak żeliwo, zalałem oleju, wsadziłem do grilla 350 stopni

SaucissonBorderline

@ten_kapuczino podejrzewam, że nie nagrzewa się tak mocno jak kiedyś, kiedyś cisto wylewane piekło się w oczach teraz tak średnio powiedziałbym, a była nagrzewana długo

Stashqo

@SaucissonBorderline dwa pytanka, czy dajesz olej do ciasta i czy smarujesz po każdym gofrze?


Mam gofrownicę dezala kupioną 15lat temu, nadal śmiga, nic nie przywiera. W budzie z goframi, w której kiedyś pomagałem smarowali płyty pędzelkiem po każdym wypieku. Dezale pracowały tam po kilka lat zanim płyty im się zużywały a gofrów w sezonie klepali tysiące i to na gównianym cieście z proszku.

SaucissonBorderline

@Stashqo daje olej i smaruje pędzelkiem, takie przywieranie pojawiło się nagle po ok 4+ latach użytkowania

Stashqo

@SaucissonBorderline damn, to nie mam pomysłów ¯\_(ツ)_/¯

Anty_Anty

Zjadłbym takie paprykowe albo szpinakowe.

t0mek

a gofery z dżemerem?

Zaloguj się aby komentować