ROZDAJO! Do oddania 1kg erytrolu, ale wygrany pokrywa wysyłkę paczkomatem!


Ale najpierw backstory: Nienawidzę cukru xd Albo może inaczej, pod względem organoleptycznym to ja go kocham, uzależniam się łatwo, a jak już jem to jem bez żadnych limitów (rzeczy w stylu duża czekolada 300g zjedzona naraz jak batonik) natomiast jednocześnie oskarżam go o tak negatywny wpływ na nasze życie, że mógłbym tu aluminiową czapeczkę ubrać i wrzeszczeć, że lobby cukrowe chowa przed nami prawdę. No biała śmierć po prostu.


Lubię słodycz, nie lubię cukru jako substancji, powinienem więc być fanem słodzików?


No więc tu też jest problem: Jestem na nie wyczulony jak pies na lotnisku na trotyl. Napój z aspartamem* sprawia, że przez godzinę po wzięciu łyka czuję paskudny posmak w ryju. Zazdroszczę ludziom mówiącym "CO TY GADASZ, NIE CZUĆ RÓŻNICY" xD


I tak ogólnie to rzuciłem całkiem** słodycze, i po pierwszym roku nawet mnie puściły objawy uzależnienia w stylu otwieranie szafki z czekoladą i patrzenie się na nią. Ale jednak czasem człowiek chce upiec tort i móc zjeść kawałek.


No ale różne te słodziki są, cnie? I jakoś tak trafiłem na erytrytol zwany też erytrolem, i zakochałem się w... opisie. Zero kalorii, nietoksyczny, bezpieczny, przebadany, nie reaguje z kuchennymi produktami, nie rozpada się na syf w wysokiej temperaturze, i co ważne "Smakuje tak samo jak cukier i zastępuje go w stosunku 1:1 więc nie trzeba zmieniać przepisów".


No sztos! Przyszły 2 opakowania, wziąłem łyżeczkę, wsadziłem do japy... Chryste Panie. *nosacz fejs* Co za okropieństwo. Chłodzący efekt mentolu połączony ze szczypiącym w ryj posmakiem jakiegoś kwasku. Żona po zjedzeniu tego myślała, że znowu ją choroba łapie i gardło boli, a to tylko to gówno taki efekt daje xDD No ale pewnie nie powinno się po prostu jeść samego. Przetestowałem więc:


  • Gofry - absolutnie zepsute.

  • Brioszki - tłuste pieczywo trochę zamortyzowało posmak, ale nadal czuć że to jakiś syf

  • Lody - totalnie maskują efekt chłodzocą mentolowy, a na czas jedzenia ryj jest na tyle zmrożony że nie czuć szczypania, niestety po konsumpcji trzeba "odchorować"


Gdybym to przetestował na serniczku baskijskim to chyba bym się zapłakał nad zmarnowanymi składnikami.


Podsumowując: Erytrol odpada xD


A że kupiłem 2x1kg to mam jeden nieotwarty do oddania, i stąd cała akcja.


Dziś wieczorem wezmę listę plusujących i wkleję do ChataGPT z prośbą o wybranie losowego nicku (no chyba że mamy do tego lepsze narzędzia? @koszotorobur )


#rozdajo #gotowanie #cukier


*Pls niech nikt nie wyskakuje z "aspartam powoduje raka!!!!". Ostatnio mi ktoś w komentarzu napisał że kawa odwadnia xDDDD Walidujcie mity zanim będziecie nimi pouczać.

** Na początku totalne nic, odstawiłem nawet owoce na czas detoksu. Teraz jem "z umiarem" poświęcając 200% uwagi mojej konsumcji cukru czy czasem nie wymyka się spod kontroli, niczym świadomy alkoholik pijący niepewnie piwko w swoje urodziny.

Komentarze (53)

Tomekku

@Barcol może Ksylitol spróbuj

Barcol

@Tomekku Właśnie trochę wstyd ale ksylitolu nadal nie próbowałem.

Sukraloza za to wypada mi smakowo bardzo dobrze w białku, ale tutaj badania z ostatnich lat sugerują że powoduje rozpad DNA xD Wymaga doczytania/dodatkowych badań, ale póki co podchodzę do niej ostrożnie.

Tomekku

@Barcol Ogólnie, wszystko będzie złe, najsmaczniejszy będzie cukier i tyle.

entropy_

@Barcol dałem pioruna ale tylko dla zadięgu. Zrzekam się wygranej, niech inny szczęśliwiec dostanie sraczki xDDD

Pioruny możesz losować @hejto-los

Barcol

@entropy_ O, super Dzięki!

6502

@Barcol Jak chcesz całkowicie zastąpić cukier erytrytolem, to rzeczywiście czuć różnicę. Jeśli nieduża ilość cukru jest ok to spróbuj np. 1/4 cukru i 3/4 erytrytolu - smakuje dużo lepiej.

Barcol

@6502 W lodach dałem 1:1 i nadal czuję ten posmak niestety. Mogę gości częstować xD

6502

@Barcol Szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°) Też nie jestem fanem słodzików, ale ta kombinacja mi podchodzi. Możesz jeszcze spróbować ksylitolu albo stewii, chociaż ksylitol jest trochę podobny do erytrytolu a stewia potrafi być gorzka.

Barcol

@6502 Obstawiam że po prostu odpuszczę sobie cukier xD To znaczy będę wypiekał różne desery (bo to lubię) ale nie będę ich jadł ¯\_(ツ)_/¯

Rafau

@Barcol dałem pioruna, bo fajny wpis, ale natychmiast go cofnąłem, bo nie chcę tego gówna xD

Mam to samo że słodzikami, absolutnie bezwzględnie nie jestem w stanie wypić żadnego napoju który nie zawiera cukru, tylko jakieś gówna. Właśnie ten posmak, który potrafi się utrzymywać przez długi czas mnie odrzuca. Dobrze wiedzieć, że nie jestem sam w tym odczuciu!

Barcol

@Rafau Czyli mamy to samo Jakby Ci bardzo zależało to możesz sukralozy spróbować, mam ją w szejkach białkowych (niestety nie wiem w jakiej ilości) i to jedyna słodzikowana rzecz która nie daje mi tego okropnego posmaku. Ale istnieje szansa że uszkadza DNA ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Rafau

@Barcol nie potrzebuje, radzę sobie doskonale, nie słodzę kawy ani herbaty, colę pije raz na kwartał w ilości jednej szklanki, słodycze z rzadka, w rozsądnych ilościach. ale dziękuję za troskę!

Barcol

@Rafau no i klasa, najlepsza strategia

Rafau

@Barcol każdy ma swoje demony z którymi musi walczyć, powodzenia w mierzeniu się z Twoimi!

RACO

Z tym erytrolem to przez przypadek odjebalem żarcik na ludziach co dużo słodzą w pracy.

Kazali uzupełnić cukier i erytrol do pojemników.

Ja nie słodzę to nie wiedziałem w którym pojemniku co. No i ten na cukier dostał erytrol i na odwrót. Cukier poszedł do kantyny na górze a erytrol w innym pomieszczeniu został.

Co wtedy była za akcja przez 3 dni na okupowanie kibla. Domyśliłem się na drugi dzień że coś nie tak jest ale ubaw miałem przedni.

motokate

@RACO Oni to musieli łyżkami wcinać, żeby mieć taki efekt. xD

RACO

@motokate nie wiem, ale słodzą kawy i herbaty na potęgę, minimum 3 a często wiecej

Roark

Erytrytol sam w sobie jest dość niesmaczny, nie je się tego łyżeczkami...

Natomiast po kilku tygodniach bez cukru wrażliwość na słodki smak jest zdecydowanie większa i po dodaniu do czegokolwiek niewielkich ilości czuje się słodycz erytrytolu, a jednocześnie nie czuje tego zimnego posmaku.

Uzależnienie od cukru rozwala kubki smakowe, po latach bez słodzonych cukrem napojów takie pepsi z cukrem wzbudza u mnie odruch wymiotny, gdzie kiedyś potrafiłem wypić z litr dziennie.

Barcol

@Roark Nie zgodzę się z tymi kilkoma tygodniami. 2 lata bez cukru here, zimny posmak czuję na maksa.

I powiedziałbym że nie-wyczuwanie go bardziej zakrawa na niesprawne kubki smakowe, niż wyczuwanie

Ale z końcówką się zgadzam, jak wziąłem łyk pepsi to pomyślałem "jak mogłem wypić pół litra" xD

Felonious_Gru

@Barcol @Roark kiedyś piłem normalną cole zgrzewkami, przerzuciłem się nabzero (więc nadal uzależnienie od słodkiego w pełni), a jak wezmę choćby łyk zwykłej to się czuje jakbym się kleił cały

Mycha

@Felonious_Gru o mam to samo do tego dziwny posmak

rhqq

@Felonious_Gru @Mycha @Roark napoje kolopodobne z cukrem mają więcej kwasu ortofosforowego żeby zbilansować smak. dlatego "dziwny" posmak koli/pepsi zero nie jest tylko "winą" słodzików, a kompletną zmianą składu produktu aby zbalansować mniejszą słodycz początkową.


osobiście jestem dzikusem i pepsi zero dalej rozwadniam nawet 1:8 w sumie robię tak też z pozostałymi produktami tego typu - wartości prawie homeopatyczne. a cukrowych nie używam.

Barcol

@rhqq Gigachad, moja babcia też tak robiła xD Ja jakoś byłem na tyle przyzwyczajony do smaku tych napojów że nawet dodatek 20% wody sprawiał że "coś mi nie grało"

Felonious_Gru

@Mycha @rhqq @Barcol dziwny posmak to ma pepsi max soda stream. Normalnie jakbyn pił plyn do płukania tkanin

rhqq

@Barcol mi tam pasuje w takiej formie, kolor to ma prawie przeźroczysty, lekki posmak, a bąbelki robią resztę. wiecej mi nie trzeba a i taniej wychodzi, bo w Krakowie kraniczanka jest wyborna. latem do tego lodu rzucam i kilka kropel soku z cytryny/limonki. a cukru unikam w miarę możliwości.

pvintage

@Barcol jeśli by nie chciało Ci się losować, to zawsze możesz po prostu podesłać mi. Naczytałem się ostatnio na temat wpływu erytrytolu (jako składnika substratu) na uprawę grzybów i byłaby świetna okazja żeby się przekonać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zapster

6 miesiac bez cukru, miałem te sama historie. Potrafiłem zjeść tyle słodyczy, że powiedziałem - stop. Najgorzej bo różowa podjada i robi mi smaka.


Korzystam głównie z miodu jeśli mam potrzebę posłodzić herbatę lub coś przygotować.

Quassar

@Zapster Dokładnie też korzystałem z miodu, ale ostatnio nie kupuje bo na rynku lipa z miodami same syfy chyba że masz jakiegoś dobrego dilera miodu

Barcol

@Zapster @Quassar Trzeba tylko pamiętać że miód to najnormalniejszy cukier tylko z dodatkami


U mnie około rok trwało zanim ta pokusa puściła tak "całkiem". Były jeszcze momenty że mózg mi mówił "no co Ty, przecież już tak długo nie jesz, na pewno nie jesteś uzależniony, nic się nie stanie jak zjesz ten kawałek tortu" i tama pękała. Na szczęście kiedyś się nieco interesowałem mechanizmami uzależnień i dziś idzie mi lepiej trzymanie tego w ryzach

Zapster

@Barcol nie, to nie jest normalny cukier


To antybiotyk z witaminam, antyoksydantami, enzymami i niższym indeksem glikemicznym. Zwariowac się nie dam


Czy wyciskany sok z pomarańczy, to cola?

Barcol

@Zapster Wyciskany sok z pomarańczy to nie cola, więc próba przywołania chochoła odrzucona, natomiast miód to cukier. Z dodatkami, owszem. Przyklejenie mu łatki "antybiotyk" nie sprawi że będzie prozdrowotny, tak samo jak dodanie penicyliny do cukierniczki nie sprawi że przestaniemy zawartośc nazywać cukrem.


I owszem, ma niższy indeks glikemiczny (marginalnie) a zawartość nadltenku wodoru nadaje mu dodatkowych właściwości bakteriobójczych ale... Co z tego? Jeśli miód w 84.5% składa się z curkru a w 14.5% z wody to jak można mówić że nie jest cukrem?


Hasło "zawiera witaminy!" nie sprawi że kwas siarkowy z rozpuszczononym pluszem stanie się wspaniałym wyborem dietetycznym, sorry ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯


I wierz mi, jako pszczelarz (no dobra, chwilowo nieaktywny xd) chciałbym żeby było inaczej, ale no nie da się zaklinać rzeczywistości.

Zapster

@Barcol ma 50% niższy indeks glikemiczny, zmniejsza stres oksydacyjny, reakcja insulinowa jest zdecydowanie mniejsza od cukru


Masz jakąś taką tendencje do demonizowania wszelkiego "cukru", co jest szkodliwe i zostało udowodnione. Rozumiem, że owoce to również szkodliwy cukier na poziomie przytoczonego przez ciebie przykładu. Przecież to woda i cukier.


O zdrowie trzeba dbać i zrównywanie przetworzonych produktów do miodu, czy owoców jest po prostu błędne.


Sorry ale pszczelarz, to ani naukowiec, ani dietetyk, ani lekarz.

Barcol

@Zapster

> Masz jakąś taką tendencje do demonizowania wszelkiego "cukru"

Dziękuję! Ciężko na to pracowałem wertując po nocach pubmeda

Ale nie "wszelkiego", tylko głównie sacharozy i fruktozy xD


> Rozumiem, że owoce to również szkodliwy cukier

Dobrze rozumiesz! Natomiast zawierają o wiele więcej substancji redukujących szkodliwe działanie cukru niż np miód (który cukrem po prostu JEST). Są one głównie w miąższu, dlatego sok pomarańczowy powinen być traktowany jak celnie wspomniana przez Ciebie cola (chociaż powtórże: nią nie jest!). Nie powinno się opierać diety o same owoce, a warzywa są o wiele lepszym wyborem w kwestii przekąski, ale owoce na pewno biją na głowę ciastka czy inne czekoladki, tu nie ma dyskusji.


> O zdrowie trzeba dbać

100% to. Poświęcam temu dużo uwagi, interesuje się dietetyką, uprawiam różne sporty. W ogóle mam wrażenie, że coraz więcej społeczeństwa na to patrzy (albo moja bańka znajomych zorientowała się że starość nas goni i panicznie próbuje reagować xd)


> pszczelarz, to ani naukowiec

Gościu, to żeś trafił! Powiem więcej, przeciętny pszczelarz to jest odwrotność naukowca xD Od czasu spędzonego na forach pszczelarskich powinienem móc się o rente ubiegać. Tak ailość foliarstwa jaka tam była propagowana (od chemtrails aż do płaskiej ziemi) to ciężko opisać. Jednym z tych mitów które powielali było zresztą, że "miód jest zdrowy i że to nie cukier". Na szczęście mam świadomość że pszczelarz, to ani naukowiec, ani dietetyk, ani lekarz, więc nigdy nie brałem ich na poważne.


> naukowiec, ani dietetyk, ani lekarz

Rozumiem że Ty którymś z tych jesteś, skoro przytoczyłeś taki argument? Ze specjalizacją na metabolizm fruktozy?


Wydaje mi się, że problem ze znalezieniem wspólnego stanowiska wynika z tego, że mamy przyjęte odmienne aksjomaty, jak to zresztą najczęściej w takich dyskusjach jest xD Dla mnie jak coś jest mieszanką złego (80%) z dodatkiem dobrego (mniej niż 1%) jest złe. Dla CIebie - dobre.


Zresztą to właśnie tą podstawę próbowałem obśmiać chochołem o kwasie siarkowym z tabletką plusza (co nie było czystym zagraniem).


Rozejdźmy się ze świadomością, że prawda pewnie leży gdzieś pośrodku.

the_good_the_bad_the_ugly

Ja dałem plusa bo też uważam cukier za zło, ale słodzika nie chcę, bo mi też nie smakuje.

nobodys

@Barcol Ja dodaję erytrytol tylko do jogurtów i jest w miarę ok. Najgorzej mi smakowało z kawą i nie mogłem się przekonać. Nawet ciężko mi opisać smak.

Barcol

@nobodys Akurat i jogurty i kawę lubię bez słodyczy Ale jest to jakis trop, może lepiej się komponuje z białkami?

nobodys

@Barcol Tak, trochę dosładzać można białko tylko według mnie jak erytrytol się podgrzewa to tworzy się jego paskudny smak. Tak więc np. z twarogiem zgrzyta trochę między zębami, ale mi smakuje.

Barcol

@nobodys HMMMM na pewno erytrol? *Wydawało mi się* że on na ciepło nie reaguje, jedynie potrafi sublimować. Nawet jego niezdolność do karmelizacji była wymieniana jako jedna z wad

Felonious_Gru

@Barcol jak będziesz wyrzucał ksylitol to daj znać xD

Barcol

@Felonious_Gru Albo kubek, o ile dobrze Cie kojarzę XD

Felonious_Gru

@Barcol ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ) możesz wysłać ksylitol w kubku

Zapster

Wyglada na to, że argumenty do ciebie nie trafiają.


Najpierw twierdzisz, że skoro byłeś pszczelarzem, to wiesz coś o miodzie i masz autorytet, by zaraz potem sobie zaprzeczyć.


Nie odniosłeś się do twardych argumentów, pominąłeś to.

Wskazuje Ci, że to nie są te same cukry, a odstawienie naturalnych witamin, błonnika, i innych prozdrowotnych czynników to zła decyzja. Dodatkowo, chociażby Miód potrafi działać łagodzącą i ochronie.


Nikt nie opiera swojej diety wyłącznie na owocach, każdy normalny człowiek przyjmuje to jako dodatek. Eliminowanie czegokolwiek w 100% z diety to szkoda dla zdrowia i mikroflory bakteryjnej.


Nie ważne, mi się skończyła chęć dyskusji z pubmedem czyt. domorosłym naukowcem. Dobierzesz sobie tak świat jak będziesz chciał.


Kończąc, tak mam wykształcenie w jednym z tych kierunków, ale nie opieram swoich argumentów na podstawie wykształcenia, studia skończyłem dawno i nie pracuje w zawodzie.


Zdrowiej sobie bez miodu, owoców i innych naturalnych cukrów :)


Pozdrawiam

Barcol

@Zapster XDDDDDD (chyba powinienem to wcześniej napisać patrząc z kim rozmawiam)

Fly_agaric

Na aspartam jestem wyczulony, ale ze stewią nie mam najmniejszego problemu. Erytrytolu próbowałem tylko w mieszance ze stewią właśnie i to w produkcie już - było OK.

ismenka

Możesz mi dać, ja lubię xd nie słodzę już cukrem wieki, ale erytrytol wchodzi i nawet z wypiekami mi wychodzi. ^^

bartek555

Kupiles zepsuty erytrytooooolololol

Barcol

@bartek555 NOOO NIEEEEE, ORŻNĘLI MNIE. Pewnie w transporcie morskim ktoś podmienił paczkę

Barcol

Odezwij się na priv

Barcol

Nooooooo, widzę że mieliśmy już męską gothikową interakcję, dobrze trafiony los.

33b33542-68a8-4c20-ba94-0fe907014dd9
Budo

@Barcol erytrytol nie ma złego smaku, musiałeś kupić jakiś zanieczyszczony, albo ki c⁎⁎j. Jaki brałeś?

Fen

@Barcol Nawiązałeś do tego wpisu w nowym rozdajo, przeczytałem ten stary wpis i muszę się wytłumaczyć z tej kawy!

Nie napisałem, że odwadnia! Napisałem, że słyszałem coś o wypłukiwaniu ale nigdzie tego nie weryfikowałem i tutaj kolega nas kochany marynarz przybył i powiedział, że mnie w c⁎⁎ja zrobiono. Już więcej nie powielam mitu!!!

Amen!

Barcol

@Fen A widzisz, totalnie zapomniałem że to Ty, a teraz będę pamiętał ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

A tak serio to pamiętam że ktoś mi pisał że odwadnia więc może nie do Ciebie był pstryczek po prostu

Tak czy siak, dobrze że marynarz czuwa

Zaloguj się aby komentować