Zdjęcie w tle
wielkaberta

wielkaberta

Gwiazdor
  • 46wpisy
  • 713komentarzy
Stal do pizzy? Lepsze od szamotu/ceramiki?
Wpierw na szybko obecna sytuacja.
Szukam nowego spodu/kamienia do robienia pizzy, do tej pory polegam tylko na szamotowej/ceramika (???).
Używam grilla gazowego do robienia pizzy, która wyciąga mi w przedziale 300-350 (a przynajmniej tak termometr mi mówi). Zazwyczaj odpalam sobie na pełny ogień i tak do 30 minut grzeje sobie kamień (choć mam wrażenie, że to i tak jest overkill). Zazwyczaj jak pada hasło dzień pizzy to robię z 2-4 sztuki jeśli to jest istotne.
Rozmiar rusztu to ~40x~55cm
Na alledrogo pod frazą znalazłem kdandydata:
"Stal do pizzy 8mm 35 x 38cm"
Więc chcę ogólnie zasięgnąć Waszej opinii tutaj. Czy coś poza stalówką powinno mnie interesować do domowej pizzy?
  • Na pewno przemawia do mnie kwadratowy kształt gdyż łatwiej jest mi pizzę zzuwać aniżeli do okrągłej. W ogóle okrągłe spody to jest jakaś fanaberia. Że niby oszczędzę przez to miejsca czy co?
  • Metalowe jest łatwiejsze do czyszczenia. W ogóle ergonomia w używaniu tego w przeciwieństwie do kamienia to zasadnicza różnica.
Ponadto:
  • Czy im bardziej zasłonięta powierzchnia rusztu tym bardziej się nagrzeje? A na ile jest to bezpieczne?
  • Efekt chrupkości po wypieczeniu różni się per kamień/spód? Czy to tylko fanaberia jakaś?
#gotowanie #kuchnia #pizza #bojowkapiekarska
wielkaberta

@Jim_Morrison O cholera nie pomyślałem o tym. A to dlaczego tak ludzie chwalą sobie stal? Czy po prostu nadaje się do piekarnika w sam raz?

Mimo wszystko dzięki za protip z tymi temparaturami.

Jim_Morrison

@wielkaberta Szamot powyżej tej temperatury przypali spód a biscotto nie. A czemu ludzie jarają się stalą to nie wiem ale gdyby była lepsza toby używali jej w pizzeriach.

j3ski

@Jim_Morrison stal lepiej przewodzi ciepło, więc w domowym piekarniku może dać lepsze efekty. W pizzerii masz piec który wyciąga wyższe temperatury, więc nie jest potrzebna/można skorzystać z tego, że kamień osusza. No i stal zdaje się więcej ciepła akumuluje, więc włożenie na nią ciasta nie ostudzi tak, jak kamienia w małym domowym piekarniku

Zaloguj się aby komentować

TL;DR Potrzebuje zachęty i inspiracji do ciągnięcia tematu wypieków.
Jestem zwykłym shitterem korszystającego z lidlowej maszyny do robienia chleba.
Ogólnie to jestem ograniczony umysłowo i ograniczam się do chleba razowego i tak mniej więcej 3-4 w miesiącu zrobię sobie.
Na 1,5kg chleb z 405g mąki razowa żytna/pszenna i 405g mąki pszennej 1050. Tam jeszcze odpowiednio woda, masło, drożdze, cukier, sól.
Moje wyżyny to dojebanie czarnuszki i siemię lniane. Smakuje mi to i jestem zadowolony. Żrę tak od roku.
Ale jestem autystyczny i zjebany by próbować czegoś innego lub dobierać inne typy mąki.
Nie mogę za cholerę zrozumieć tych typów mąki. Na przykład, na co mogę zamienić mąkę 1050, a jeśli tak to ile sypać.
Albo czy 2000 to jest to samo co razowy.
Jak typy mąki mogą wpływają na konsystencję wypieku pieczywa.
BTW, napierdalam też ciasta do pizzy i kiszę w lodówce około tygodnia. Ale to kiedy indziej się pochwalę tym, bo mi się ciasto wyczerpało i napełnić butlę gazowę do grilla.
#bojowkapiekarska #pieczzhejto #jedzenie
BettyLou

@wielkaberta Ja w tradycyjnych glutenowych mąkach nie pomogę, ale polecam szukać na blogach lub na YT. Poświęcisz 1 wieczór na edukację, a ta wiedza będzie Ci się przydawać cały czas. Ja na początku pieczenia też nie rozumiałam wielu rzeczy, zakwas ciągle mi umierał, chleb nie rósł a ja nie wiedziałam dlaczego. Po poznaniu mechanizmów wiele się wyjaśniło i teraz za każdym razem wychodzi mi idealny chleb.

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio w markecie nadziałem się na napój owsiany, i.e. substytut mleka i aż musiałem spróbować?
Czy to jest faktyczny "dobry substytut"? A przynajmniej dla dorosłych ludzi, którzy lubią mieć coś na wzór konsystencji mleka?
Chodzi mi o to, że:
  • jestem w stanie zrozumieć "nieekonomiczność" na ilość hektarów potrzebną na produkcję mleka. Ta sama gleba dałaby więcej jedzenia w postaci warzyw i zboża...
  • i tutaj sobie gniję trochę z ludzi, którzy uparcie twierdzą, że zastąpienie je takimi rzeczami jak soja, ryż, migdały, etc.. jest po prostu wcale nie lepszą alternatywą pod kątem wpływu na środowisko. A już nie wspomnę o awokado.
  • Natomiast owies jeśli sięgam pamięcią jest mało wymagająca rośliną, która jest łatwa w uprawie na polskich ziemiach.
  • Nie wiem do końca jak ze słonecznikiem, która jest potrzebna jako tłuszcz.
Więc, także tego. Zawsze się wzbraniałem przed wege jedzeniem, wiedząc, że te produkty roślinne wcale nie są lepsze dla środowiska.
#kuchnia #weganizm #wegetarianizm
LM317T

@wielkaberta to czemu mleko owsiane jest tak ze 2-3 razy droższe skoro wymaga mniej zasobów do produkcji

wielkaberta

@paIlwoda Powołuje się na Efekt Dunninga-Krugera. Mi się może zdawać, że ja coś wiem na ten temat.


@LM317T Kilka przyczyn. Mały nakład, marketing "eko" to możliwe przyczyny dlaczego cena jest wywindowana. Natomiast bawi mnie, że napoje sojowe, ryżowe i migdałowe stoją obok owsianego z tą samą ceną.

gnk

@wielkaberta oczywiście, że tradycyjne mleko ma znacznie większy wpływ na środowisko niż mleko roślinne. Przede wszystkim te zwierzęta muszą jeść ogromną ilość roślin (zdecydowana większość upraw soi idzie na wykarmienie zwierząt hodowlanych, a przemysłowe krówki nie latają po łąkach jak w reklamach), nie wspominając o zużyciu wody czy emisji gazów cieplarnianych. Ale plus za szukanie wiedzy w temacie.

3ffa98ff-4e1e-43dc-8ea7-aaecb9d7c916

Zaloguj się aby komentować

Co polecacie z pikantnych przegryzek słonych lub z dań na szybko?
Z listy co jadłem to:
  • orzeszki ziemne w wasabi od różnych producentów
  • chrupki herr's z carolina reaper
  • wszelakie makarony z Samyang Buldak
  • cheetos flamin hot
  • lays i ich wersje to już przerobiłem dawno
Ogólnie nie będę narzekał. Przede wszystkim smakuje i nie będę wybrzydzał.
Natomiast moje google-fu zawodzi albo u nas jest cienko z taką grupą produktów...
BTW, sosy i przyprawy to inna sprawa, więc nie wrzucajmy do jednego wora.
#kuchnia #jedzzhejto #ostrejedzenie
Dzienpachniejakpoczatek

@wielkaberta Niestety to ja produkuje.

StarozytnyKosmita

@wielkaberta nie pamiętam co to było

wombatDaiquiri

@wielkaberta https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tteokbokki znalazłem. Można dostać w marketach sprowadzających szamę wersję instant. Nie próbowałem, ale może Ci podejdzie.

Zaloguj się aby komentować

  • Chciałem zapytać o "cable management".
  • Mam typowy redditowy setup, tj. szafki alex oraz blat kuchenny karlby
  • Natomiast próbuje znaleźć ciekawe rozwiązania do ogarnięcia bałaganu z kablami.
  • Do ogarniania bałaganu używam przede wszystkim taśmy rzepowej, ale dalej za dużo wisi kabli, nie wspominając o cegłach zasilających.
  • O ile ikeowskie signum jest ok, to przeszkadza mi w nim mały rozmiar oraz potrzeba wkręcania.
  • Bardzo chce unikać wkręcania.
  • Obecnie już mam nawet monitor na wkręcanym uchwycie z dodatkiem podstawki do piwa (korek) co pozwala na minimalizację uszkodzeń na blacie.
Natomiast rozwiązanie poniżej zdaje się rozwiązywać problemy..
Pytanie do Was:
  • co sądzicie o maskownicy na docisk
  • na #allegro widzę same szroty, ale bardzo ciężko jest znaleźć frazę na to
  • natomiast bez problemu jest na amazonie
  • wszelkie linki mile widziane
#komputer #pcmasterrace
32f667c0-c753-4b20-9bb8-1262b65db699

Zaloguj się aby komentować

A czy na #hejto jest również gala walk bokserskich #neuropa vs #4konserwy ?
Jaka jest opinia natywnych użytkowników?
Mistborn

@dev Dev jak zawsze - z rigczem

Mistborn

@Frasad Ale on nie postawił tezy tylko zadał pytanie czy jest tu taki chlew między nimi jak na wykopie.

wielkaberta

@maximilianan @dev @Frasad @poq @Mistborn

  • To mniemam, że pochodne tagi jak: urojenia_lewako/prawako_idalnel; bekaz_prawakow/lewakow są również krzywo patrzone?

  • Co z bojówkami partyjnymi? Czy po prostu na zasadzie "nie karmić trolla"?

  • Czy problem z #polityka jest również gorący tutaj?


Kurdę jak żyć... Niby mam ochotę dyskutować o takich problemach, ale nie chcę się obrzucać gównem, a linia jest naprawdę cienka.

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia