Komentarze (32)

LondoMollari

@PanNiepoprawny Wrzuć proszę skład? Ktoś coś tutaj nieźle namieszał.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@PanNiepoprawny "masło" o zawartości 3/4 tłuszczu. Aż strach pytać jakim syfem jest pozostała 1/4. I jakim prawem to jest nazywane masłem, ale patrząc po tym co za gówno na zachodzie odwalają na tym polu to jakoś to rozumiem... https://boingboing.net/2017/04/13/gallery-of-off-label-fake-butt.html

e0cb7bd0-0c88-4fcb-a04f-4da0dcecf88e
5c9ffd36-344d-4bd4-a5a7-32a88d5157dd
ec123899-db22-4bda-b46a-1e5f4066fae4
LondoMollari

@NiebieskiSzpadelNihilizmu No właśnie nie wiem czy w Polsce można pisać "masło" na czymś, co masłem nie jest. Dlatego zastanawia mnie skład, i co oni w nim odwalili.

Wlacza

@NiebieskiSzpadelNihilizmu straszne

FriendGatherArena

@NiebieskiSzpadelNihilizmu Panie ale I Can't Believe It's Not Butter! to jest legenda, wielokrotnie wymieniana w popkulturze. Na amerykanskim rynku chyba od lat 80

bojowonastawionaowca

@NiebieskiSzpadelNihilizmu @LondoMollari @NatenczasWojski takie są regulacje nazewnictwa w UE https://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o#Nazewnictwo_w_Unii_Europejskiej


W zależności od zawartości tłuszczu, w Unii Europejskiej obowiązuje następujące nazewnictwo tłuszczów otrzymywanych z mleka:

  • „masło”: 80–90% tłuszczu; nie więcej niż 16% wody i nie więcej 2% suchej beztłuszczowej masy mleka,

  • „masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu”: 60–62% tłuszczu,

  • „masło półtłuste”: 39–41% tłuszczu,

  • „tłuszcz mleczny do smarowania X%”,

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

I jakim prawem to jest nazywane masłem

Normalnym, znormalizowanym, prawem polskim


@NiebieskiSzpadelNihilizmu

FriendGatherArena

"masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu”: 60–62% tłuszczu,

@bojowonastawionaowca to z deczka pojebane

NatenczasWojski

@PanNiepoprawny skurwysny specjalnie na napisali 75% tłuszczu

PanNiepoprawny

@NatenczasWojski a najlepsze jest że nawet tyle nie ma

onlystat

@NatenczasWojski to nie takie proste

nie moga tak napisac, bo tam tluszczu jest z 60% (tego z mleka :P)

a po drugie - jest wymog aby dokladnie tak sie to nazywalo - maslo o zawartosci 3/4 tluszczu


Wiec to gowno, ale tutaj producent nic nie zawinil

HolQ

@PanNiepoprawny pewnie te brakujące 14% to utwardzone tłuszcze roślinne

zuchtomek

@PanNiepoprawny


Ale jest dobrze napisane. To jest produkt, który zawiera w sobie 75% "82% masła".


Czyli jeżeli normalne masło ma 82g tłuszczu na 100g

To produkt zawierający 75% z tych 82g tłuszczu - ma go ostatecznie około 60%

PanNiepoprawny

@zuchtomek A to chuje. Dopiero teraz zrozumiałem jak bardzo dałem się oszukać. A wszystko przez pośpiech

LondoMollari

@PanNiepoprawny Teoretycznie, wg tego dokumentu jaki wrzuciłem, może jeszcze istnieć "Masło półtłuste" - nie widziałem tego nigdy na żywo, ale to mogłaby być jeszcze gorsza wtopa.

skorpion

@PanNiepoprawny nigdy czegoś takiego, juz lepiej poczekać na promocje w biedrze i wziąć na zapas

Fly_agaric

WTF?

Jeszcze te trzy czwarte, zamiast 75% - co to za kombinacje?

skorpion

@Fly_agaric to dla starszych ludzi. jak w przepisie jest trzy czwarte szklanki, to weź przetłumacz, że 75% szklanki

otoczenie_sieciowe

@Fly_agaric tyle ludzi nie ogarnia procentów (np. nie rozumieją jak cena może wzrosnąć o 105%, skoro procenty są od 0 do 100 xD), że to pewnie na nich pułapka

Fly_agaric

@skorpion @otoczenie_sieciowe

A na zdjęciu i tak jest tylko 61% tłuszczu xDDD

Ładnie rżną konsumenta.

skorpion

@Fly_agaric bez masła

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@PanNiepoprawny ale wiesz, że to masło, o którym myślisz, to ma powyżej 80% zawartości tłuszczu mlecznego i jest nazywane masłem extra? To co masz jest wciąż masłem spełniające normy masła

jajkosadzone

Maslo smietankowe,czyli 3/4 zawartosci standardowego masla.

Jak najbardziej prawilny produkt,zero scamu.


Lumiko ma super produkty mleczne.

Jarasznikos

@PanNiepoprawny Jak to spleśniało? CHwila chwila? Co am było do cholery? Masz może zdjęcie tej pleśni? I składu? Bo spleśnieć to nie jest w stanie nawet słaba margaryna, ogólnie produkty tłuszczowe raczej nie pleśnieją, bo pleśń średnio sobie radzi z rozkładaniem tłuszczy w takim stężeniu.

PanNiepoprawny

@Jarasznikos pojawiły się takie kropki wpadające w szary. Typowa pleśń. Drugie trzymam w lodówce - zużyję do jakiegoś ciasta. Już kupiłem normalne masło.

EerieAlligator

@PanNiepoprawny słowo klucz masło EXTRA i nie musisz czytać składu.

Millionth_Visitor

Podoba mi się model biznesowy polegający na robieniu klienta w c⁎⁎ja i liczeniu na to, ze się nie zorientuje.

Nie kupować nic od tej firmy.

Zaloguj się aby komentować