Komentarze (36)

moll

@Half_NEET_Half_Amazing mają ogródek? Bo jak tak to siedzących na zewnątrz nie powinni kasować xD

wielbuont

@moll ogródek to stolik dwuosobowy na chodniku

emdet

@Half_NEET_Half_Amazing więcej sensu niż opłaty klimatyczne w miejscowościach turystycznych xD

Spider

@Half_NEET_Half_Amazing W wyniku działania państwa klimatyzacji zmuszony byłem zużyć opakowania husteczek do nosa sztuk 3. Ponadto proszę o przedstawienie dokumetów na czyszczenie i ozonowanie instalacji.

Z poważaniem Janusz Biznesu

onpanopticon

@Half_NEET_Half_Amazing to jak sklep niedaleko mnie, który chce złotówkę dodatkowo za picie z lodówki. Dobry interes zrobili, bo nie tylko ja omijam szerokim łukiem dla zasady, nawet jak żadnego napoju nie chce.


Ogólnie jest zrozumiałe, że ceny rosną, ale takie komunikowanie tego odstrasza.


Ja jako Janusz biznesu dałbym, że w dniach w których nie włączamy klimatyzacji, jest taniej o 2 złote xd trzeba sprzedawać pozytywną informacje, a nie zla xd

Half_NEET_Half_Amazing

@onpanopticon

hehs

też miałem taki sklep

wszystkie lodówki z browarem wyłączone prócz tej jednej z tym perfekcyjnie schłodzonym napojem bogów

ofc każda butla droższa o 50gr ale przy 30C to był pomijalny koszt

Compositum

@onpanopticon Z droższym piwem czy napojami spotkałem się już dawnoooo temu na jakieś wiosce na Opolszczyźnie. Pamiętam, że byłem trochę zdziwiony, ale ma to sens.

onpanopticon

@Compositum @Half_NEET_Half_Amazing wszystko jest spoko, jeśli w sklepie panuje pokojowa temperatura i masz do wyboru schłodzone lub normalne. Problem w tym, że tutaj w upały masz do wyboru lekko schłodzone z lodówki lub jebanego grzanca z półki, bo w sklepie goręcej niż na zewnątrz...

viollu

A za dwójkę liczą 5zł? Jedynka gratis czy 2zł?

Stashqo

@Half_NEET_Half_Amazing Szanowni Państwo, ze względu na wysokie koszty energii, zupy, ciepłe posiłki oraz herbata i kawa wydawane są w temperaturze letniej. Jeśli życzą sobie Państwo gorącego dania, naliczony zostanie dodatek 1zł od każdego naczynia.

onpanopticon

@Stashqo ze względu na drożejący prąd na serwery, do komentarzy powyżej 100 znaków doliczamy bana na 2 dni. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bartek555

To jest ta oplata klimatyczna, tak?

mannoroth

@Half_NEET_Half_Amazing jak trzeba być odklejonym żeby uznać to za dobry pomysł? Pewny viral i 100% negatywnej promocji. Jeszcze niech doliczają za wentylację w zimie, bo im ogrzewanie drożej wychodzi xD

fitter22

Wystarczylo wprowadzic nowy cennik na sezon letni z lekko wyzszymi cenami, oni i tak podwyzszaja ceny co roku.


A tak eh, kolejny dal sie nabrac w mikrozarzadzanie i zbiera za to zniwo...

maks_kow

Kiepsko radzą sobie z krytyką.

Ciekawe czy w zarządzaniu kryzysowym, uda im się osiągnąć sukces na miarę pensjonatu w murzasichle

6ca75674-7a10-4e32-8cb4-758c39106f1a
maximilianan

@Half_NEET_Half_Amazing gorąco polecam odpowiedzi właściciela/szefa kuchni na krytykę XD

8c549d40-8d3b-4dd5-8276-df19670d923f
fcd780b3-d6b9-4747-8a32-fbcc2100ca75
ac95f2a0-d6c2-4f9f-83e3-c475c87ba95f
baklazan

@Half_NEET_Half_Amazing Pomijając januszerkę z klimą, nie czaję tego: dlaczego zamykają kuchnię o 17:30 a lokal o 18:00? Czemu po prostu nie zamykać oba o tej samej godzinie i nie robić z siebie debili na kartce?

Half_NEET_Half_Amazing

@baklazan

o 18:00 kończy się ich dzień roboczy w tym również sprzątanie kuchni

maks_kow

@baklazan to powszechna praktyka w gastro i calkowicie zrozumiala.

baklazan

@maks_kow powszechna - rozumiem. Całkowicie zrozumiała? No właśnie powiedz mi dlaczego?

@Half_NEET_Half_Amazing To niech zamykają lokal o 17:30

maks_kow

@baklazan dlatego ze nikt, nawet.pracownicy kuchni nie maja ochoty robic nadgodzin, dla klienta ktoremu zachce sie zamowic posilek o 17.55

Zgodnie z przepisami nie moga odmowic obsluzenia (art 135 KW).

Jesli klient zamowi posilek przed 17.30 to jest dosc czasu by go przygotowac a nawet jesli klientowi spozyvie zajmie dluzej, to wystarczy ze wlasciciel kub jedna osoba z obslugi zostanie.

Wiekszosc kadry moze isc do domu.

wielbuont

@baklazan masz pół godziny na zjedzenie

Deykun

Komentarz usunięty

baklazan

@wielbuont @Deykun @maks_kow Rozwiązanie jak wyżej: dlaczego nie zamykać knajpy o 17:30? (mówiąc grzecznie klientom którzy jeszcze nie zjedli że mogą dokończyć ale lokal już nie przyjmuje zamówień i nowych klientów)

maks_kow

@baklazan art 135 KW. Juz pisalem.

Deykun

Komentarz usunięty

baklazan

@maks_kow Wrzucę tu treść tego artykułu, żeby był kontekst:

Art. 135. [Ukrywanie towaru lub odmowa jego sprzedaży]


 Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny.

Dlaczego w w/w sytuacji zamykanie o 17:30 łamie ten przepis? I dlaczego zamykanie lokalu o 18:00 ale mówienie że posiłki wydają do 17:30 nie jest złamaniem tego artykułu?

maks_kow

@baklazan Zamykanie nie, wypraszanie gości i odmowa wykonania usługi już tak.

wyjatkiem jest, gdy wewnetrzny regulamin naklada jakies ograniczenia. Takim ograniczeniem jest zakmniecie kuchni, z pozostawieniem odpowiedniej ilosci czasu na dokonczenie posilku tym, ktorzy go zamowili.

Bez wypraszania, bez uzerania sie, bez problemu.

Dla mnie to jasne jak słońce

baklazan

@maks_kow Ok, ale to jest w zgodzie z tym co pisałem: można napisać że knajpa jest otwarta do 17:30, nie wyganiać gości którzy już tam są i kończą posiłki, ale jednocześnie dać jasny sygnał ludziom z zewnątrz, że już nic raczej nie dostaniesz po godzinie która jest na drzwiach wejściowych.

maks_kow

@baklazan jasny syngal - kuchnia czynna do 17.30, lokal do 18.00. Mozesz zamowic do 17.30 i zjesc do 18.XX.

Prosciej sie nie da.

Bez wyganiania i uzerania sie z debilami ktorzy nie rozumieja ze pracujacy chca isc do domu a nie siedziec bóg wie jak długo.

Polska to nie jest kraj zrozumienia. Tu sie kwestionuje wszystko.

AndzelaBomba

A potem Magda Gessler pomusz, ni ma klientów

Felonious_Gru

@Half_NEET_Half_Amazing z uwagi na dobro waszego portfela domyślnie zamiast myć talerze podajemy to samo danie kolejnym klientom na tym samym talerzu.

Osoby chcące otrzymać nowy talerz proszone są o poinformowanie obsługi przy składaniu zamówienia. Dopłata 3zł.

Tino

@Half_NEET_Half_Amazing Czemu restauratorzy nie zrobią protestów jak górnicy, nie zjednoczą się i nie wpłyną na wysokość ich "obowiązkowych" opłat - przy okazji może coś ugrają dla wszystkich prowadzących działalność, np. niższy ZUS czy PIT lub VAT na różne branże? Widać, że chcą grać do jednej bramki, więc warto się zastanowić kto te opłaty nalicza i reguluje.

Greyman

@Half_NEET_Half_Amazing ale długie "nie umiemy zarządzać budżetem". Brakuje jeszcze wykresu ceny prądu.

maks_kow

No i skomentowali.

Od wyśmiewania i umniejszania tym co sprawę opisali, po robienie z siebie ofiar reżimu politycznego (morawiecki podniosl podatki i ceny pradu i my nie mieli z czego żyć)

Nie wszyscy prowadzacy JDG to janusze, wiekszosc tyra wiecej niz na etacie dostajac w zamian wysokie skladki i traktowanie jak gówno, ale tu mamy do czynienia z jednostka wybitnie wypelniającą ten stereotyp.

Ciekawy jest wątek paragonowy (zaslaniaja sie tym ze nikt nie pokazal paragonu z wpisana taka pozycją), dosc odważny argument, bo ktos moze sprobowac zaangazowac skarbówkę w sprawdzenie jak to tak naprawdę było

f7c9bdaf-d6c6-4df2-bbda-4f04609f72f9
ea4a199f-8052-421c-9c65-b119700d05d9
711a531f-333d-4731-8744-3cdf88d5c501

Zaloguj się aby komentować