Jak nie zapiorunujesz steka toś weganin


Stek jest wysmażony na medium gdyż tak sobie zażyczyła konsumująca go osoba.


Stek to Sirloin z irlandzkiej krowy - został podany z sosem pieprzowym, podsmażoną cebulką, podsmażonymi pieczarkami, ziemniaczkami pieczonymi i surówką typu coleslaw - wszystko przygotowane na świeżo.


Wiem z pierwszej ręki, że bardzo smakował


Więcej zdjęć nie ma bo trzeba było robić następny a nie myśleć o lansowaniu się na Hejto


#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto

78428007-a6d4-4b54-a1f0-b4605f7d554b
6e945817-1c26-4047-b40b-8241eafdda33

Komentarze (39)

Compositum

@koszotorobur Weganin i LGBTXYZ xD

koszotorobur

@Compositum - a tego to już nie wiem.

Do głów i łóżek ludziom nie zaglądam

vrkr

@koszotorobur ale sztejk, konsumowałbym

koszotorobur

@vrkr - uwierz mi, że skonsumować takiego steka było warto

vredo

"Jak nie zapiorunujesz steka toś weganin "

@koszotorobur nie jestem pedełem ale wolę nie ryzykować

koszotorobur

@vredo - nawet jakbyś był to mógłbyś steka zjeść - oni tego nie sprawdzają

HolQ

Muszę sie przyznac, ze stejka tylko raz w życiu jadłem i w ogole mi nie smakował. Muszę w najbliższym czasie drugie podejście kurde zrobic

paramyksowiroza

@HolQ Jasne, że musisz! Dobre steki są przepyszne.

Tylko nie bierz nic ponad medium, bo to się mija z celem.

rith

@koszotorobur bardzo ładny. Jak robiłeś? Masz grilla czy patelnia?

koszotorobur

@rith - mam grilla - ale ten stek był akurat na patelni robiony.

Stek był już prawe w temperaturze pokojowej zaraz przed przygotowaniem.

Najpierw wytopiem trochę tłuszczu z tej warstwy na górze przy okazji tę krawędź karmelizując.

Dodałem odrobinę klarowanego masła i nie odwracałem steka aż się skarmelizuje jak widać na zdjęciu.

Odwróciłem i popieprzyłem świeżym pieprzem z młynka.

Stek był solony zaraz po usmażeniu - odpoczywał sobie z 7 minut.

Zaraz po zdjęciu steka dodałem na patelnię pokrojoną szalotkę, sól i świeżo zmielony pieprz, podlałem białym wiem (deglazing) i zalałem to odrobiną śmietanki - robiąc z tego sos - który nieskromnie powiem wyszedł obłędny

HolQ

@koszotorobur ja pierdyle jak tak czytam te opisy jak robić steki to mam wrażenie jakby to jakies SOP w labie qc w farmaceutyce bylo

koszotorobur

@HolQ - gotowanie to i sztuka i nauka

rith

@koszotorobur o panie, nice. Sam Makłowicz by się nie powstydził opisu. Gratki

Atexor

Nigdy nie zrozumiem idei steków innych niż "well done" albo medium well. Ludzie mówią, że to smakuje jak trampek. Ale jak? Przecież to usmażone mięso, nie surowe i surowe powinno mieć takie uczucie. Raz jadłem zwykłego mediuma w "renomowanej restauracji" z kolegami i miałem problem to rzuć miejscami, nie dało się przegryźć , bo właśnie był efekt niedosmażonego trampka. Żuje, żuje i nie idzie przełknąć. Ani nożem pokroić. Ktoś wyjaśni?cmsm wrażenie, że te poziomy wysmażania to takie "ochy achy" dla stekofilów jak złote kable dla audiofilów.


A ten na zdjęciu wygląda soczyscie i ładnie, ale bym go dopiekł. Zresztą podobnie z poniższym daniem:

a4df2a2c-14e5-474e-8764-fbd226bf4289
koszotorobur

@Atexor - ale możesz jeść steki wysmażone na stopień jaki Ci pasuje

Z dobrej wołowiny nic powyżej medium mi nie smakuje bo to dopiero jest podeszwa.

Dobrej jakości mięso zrobione na medium-rare do medium jest najkruchsze - i wcale nie jest surowe bo stek osiągnął w środku temperaturę wystarczająca by białko w takim steku było zdenaturowane w stopniu pozwalającym na jego łatwe przyswojenie

GazelkaFarelka

@Atexor ja mam wrażenie że to jakieś "ree paczcie jaki jestem męski, samiec alfa, drapieżnik, podkreślam samiec alfa, opierdalam surowe mięso"


Jakoś zazwyczaj właśnie facetom to smakuje i się tak podniecają tymi stekami.

Atexor

@koszotorobur no właśnie chciałem well-dona bo wydaje mi się naturalny, a w restauracji kelnerka i kolega namawiali na mediuma, zuafałem i wyszło jak wyszło xD. Ale proszę wyjaśnij o co chodzi z tą podeszwą - przecież to niewysmażone mięso się ciągnie jak guma, to czuć. Tak samo jak niedogotowany ziemniak, który za to jest kruchy. A jak białka się zesmażą to przecież mięso jest twarde. Tak jak z jajkiem - niektórzy lubią miękkie i wtedy żółtko się rozlewa, ale białko się ścina, tyle że w mięsie to jest trudniejsze.


@HolQ @GazelkaFarelka dokładnie jak Farelka mówi - też mam takie wrażenie, podobnie z poglądami że jak pizza to tylko jakaś uber-extra na cienkim cieście na kamieniu wydobywanym z Himalajów. Pamiętam odcinek Makłowicza na YT (dość nowy) gdzie robił na grillu-Weberze pierwszą w życiu pizzę. Jak na pierwszą wyszła wizualnie nawet ok, nie było idealnie albo w komentarzach to ludzie go tam zjedli za to. Jak zawsze sekcja była przyjemna i lubiłem je poczytać, bo niektórzy dawali merytoryczne uwagi, czy ciekawostki, tak tutaj poza paroma z góry to dalej była tyrada kto nie jest większym ekspertem:

https://www.youtube.com/watch?v=1_00VzYZXek

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@Atexor jeśli już krowa, to tylko spalona na węgiel. Ogólnie to nie jestem zwolennikiem krów, chyba że pod postacią mleka. Kilka razy jadłem steki w dobrych knajpach i nigdy mi to nie leżało. Najlepszy jest drób. Stekarze to jakaś sekta, która często nie rozumie tego, że ktoś może chcieć coś innego niż kawałek surowej krowy.

Atexor

@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta czyli coś pomiędzy epic a legendary z memaska poniżej?


Ja ze stekiem postanowiłem się "przeprosić" parę dni temu i spróbować domowego. Dzisiaj będzie robiony, zobaczymy co wyjdzie, ale na pewno nie żaden krwisty xD


Ja podobnie nie rozumiem jeszcze idei tatara... człowiek wszystko zje, nawet podroby jestem w stanie zrozumieć, no ale jednak surowe mięso? Nie po to przodkowie odkryli ogień, aby się cofać do ich przodków, którzy go jeszcze nie znali.

52ffbe85-dff9-4e91-8943-5454d797efa8
artu3131

@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta Ja tam wolę golonkę tak po swojsku z „kłakiem”.

No i do tego zmrożoną substancje.

(° ͜ʖ °)

HolQ

@Atexor to jak zrobisz to wolaj xP

GazelkaFarelka

@Atexor Chociaż nie przeczę, że pewnie są ludzie, którym to rzeczywiście smakuje - jak różne dziwne rzeczy - to generalnie te zachwyty nad półsurowym mięsem to obserwuję głównie wśród takich wannabe macho.


@BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta Dobra wołowina nie jest zła, ale również wolę upewnić się, że zjadane przeze mnie zwierzę na pewno jest martwe


Poza tym sezonowanie mięsa robi robotę, zarówno przy wołowinie jak i wieprzowinie. Jak wrzucisz taki świeży kawałek to jest podeszwa, dla mnie nawet czy to surowe czy dobrze wypieczone jest niejadalne. Trzeba dać mu poleżeć parę dni w lodówce, o ile oczywiście jesteś pewien, że już nie poleżało ładnych parę dni w sklepie. Wtedy rozpadają się włókna (nie mylić z psuciem) i mięso wychodzi miękkie i rozpływające się.


Sprawdza się u mnie również w przypadku schabu na schabowe czy polędwiczek, od jakiegoś czasu kupuję 2-3 dni wcześniej niż zamierzam zrobić z tego obiad.

koszotorobur

@GazelkaFarelka - może i jestem wannabe macho, może już macho, a może wcale macho - nie zmienia to faktu jak wysmażoną lubię swoją wołowinę

Jak już pisałem musi to być jednak wysokiej jakości wołowina - a takiej jeszcze nie jadłem z polskiej krowy.

W ogóle do głowy mi nie przyszło, że stopień wysmażenia steka wywoła dyskusję - myślałem bardziej, że jacyś tu lurkujący weganie się wkurzą - a tu się okazało, że są fanatycy stopnia denaturacj białka

koszotorobur

@GazelkaFarelka - akurat mam 2 kobiety w rodzinie które jedzą steki rare a nawet te najwyższej jakości blue i oczywiście uwielbiają tatara.

Nie wiem jakich samców Ty lubisz (beta?) ale jeśli zjedzenie steka medium i poniżej robi ze mnie samca alfa... no to jestem samcem alfa

No i jak już pisałem każdy może sobie jeść steka wysmażonego jak lubi - ba, może steków nie jeść w ogóle i dalej być wartościowym członkiem Hejto lub nawet całego społeczeństwa

GazelkaFarelka

@koszotorobur Nie no, nie miałam intencji cię obrażać, po prostu zauważam fakt korelacji, że określone jedzenie czy alkohole sa częścią stylu życia do jakiego ludzie aspirują, a niekoniecznie ze względu na sam smak


Smacznego!

Atexor

@HolQ @GazelkaFarelka @koszotorobur zjadłem chyba drugiego steka w życiu - black angus irlandzki z Lidla (+ #codziennepiciu w tle). Wysmażone wg. instrukcji na opakowaniu co do minuty. Mi tam nawet smakowało, rodzinie mniej.


Było czuć miejscami te żyłki przez które się gorzej gryzie, ale tu się dało to przegryźć i zjeść, a w tamtej renomowanej restauracji nie dało, nawet przekroić było ciężko , więc tu jest na plus xD


Raczej jednak fanem steka nie zostanę. Lepszy schabowy

6067a0b2-445e-4160-ada1-dea0dc003cfd
HolQ

@Atexor i te żyłki pozniej wygrzebuj spomiędzy zębów.....

koszotorobur

@Atexor - ja tam lubię i steki wołowe i kotlety schabowe


Rym zamierzony

Michumi

@GazelkaFarelka serio, surowe mięso to macho? To jestem wtedy ubermacho bo umiem zjeść z pół kilo dziennie jak mnie znajdzie

@koszotorobur żartowałem z to wątrobo xd

Lemon_

@koszotorobur Idealny. Wiele takich wysmażyłem.

mordaJakZiemniaczek

Ładnie trafiony i zarumieniony

koszotorobur

@mordaJakZiemniaczek - przede wszystkim smaczny

dolchus

@koszotorobur Nie lubię wegan, bo jedzą jedzenie mojemu jedzeniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

koszotorobur

@kitty95 - według niektórych się nie je i można użyć jako podeszwy do buta lub wyrzucić prosto do śmieci

Michumi

@koszotorobur wygląda jak wątroba z rakiem

koszotorobur

@Michumi - na szczęście nie widziałem jeszcze wątroby z rakiem

Zaloguj się aby komentować