Zdjęcie w tle
Stare Odmiany

Społeczność

Stare Odmiany

36

Społeczność skupiająca wokół promocji bioróżnorodności oraz poszerzeniu wiedzy związanych z ogrodnictwem oraz historią starych odmian owocowych.

Chłop trochę nie ogarnia nawet sadownictwa XIX wieku stosuje dziczki z lasu, czyli siewki jako podkładki, które mają bardzo zróżnicowaną pulę genową. Przez to podkładka jest narażona na przemarzanie. Powinien wysiać antonówkę i z zapylaczem Weathy albo zamówić klon A2, który żyje do 70 lat lub wysiać jabłoń dziko czerwonolistą, która ma drzewa do 10 m.A tak to nie będzie miał ani wyrównana, ani dużych drzew, bo każda podkładka jest inna i ona rzutuje na wzrost. Nie mówiąc o posadzeniu jabłoni i gruszy razem przez to rzutuje większym narażeniem na parcha oraz raka bakteryjnego, oraz zwiększonym zrzutem szkodników. Jeszcze te pestkowe przecież to narażenie jabłek na na brunatną zglizne drzew ziarnkowych oraz pestkowych, bo akurat jabłonie atakuje te dwa formy. No i zaorał mnie sadzeniem Macintosha, który jest na na wszystko podatny w wysokim poziomie przez to będzie nosicielem dla innych odmian xD. Chłop pewnie też nie zrobił badania gleby i wszystko sadzi jak popadnie. Przez to duża ma niedobory oraz możliwe że przemarza.


http://www.youtube.com/watch?v=09IqZbLA0ac

Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem jabłoń nie przyjmie się na jarzebinie bo jabłoń ma za dużą zmieność genetyczną a sama jarzebina tak nie mutuje predzej grusza albo aronie zaszczepisz.

starebabyjebacpradem

@Sobierajmateusz Kumpel pokazywal mi gałaz jarzebiny i obok jabłoni. Ruskie filmy ze szczepien tez pokazuja ze sie przyjmuje.

Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem możliwa antonówka która nie mutuje tak i jest stablina genetycznie ale wiekszość odmian się nie przymie ogólnie na jrzebinie powinna być odporność na szusze i wysoki wzrost ale literatura mówi że są prob;emy z przyjeciem.Lepszy jest Arkad żółty do -50 stopni celjiusza albo jabłoń jagodowa.

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


 Ingrid Marie


Pochodzenie:


Została wyhodowana przypadkowo około 1910 roku na terenie szkoły w Høed na wyspie Funen w Danii. Jest to krzyżówka dwóch angielskich odmian Cox's Orange Pippin i Cox's Pomona.(1)


 Jabłko można pomylić ze Spartanem(6)


Morfologia: Owoce są średniej wielkości, wysokość 47-55 mm, szerokość 65-75 mm.


płasko-okrągły, spłaszczone od strony kielicha i łodygi, owoc dość równomiernie zbudowany.


średnio wysklepione, zmniejszające się nieco w kierunku kielicha.(3)


Skórka: gładka, jędrna, twarda, czasem lekko woskowa, matowa do lekko błyszczącej.


kolor żółtawozielony do jasnożółtego, często widoczny tylko w kilku miejscach. Na słoneczej stronie kolor ciemmno czerwony podobny do odmiany Spartan (3) Liczne zabariowne kropki na skórce.


Miąższ: Zielonkawe do białożółtych, rzadko czerwonawe na skórce, pierwsze średnio jędrne.


czerwonawy, początkowo średnio zwarty, później kruchy, średnio drobnoziarnisty, soczysty, słodki, lekko kwaśny, z pewnym aromatem koksy pomarańczowej (3).


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność do średniej podatności.


Mączniak prawdziwy-niska podatność podatność


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych- bardzo wysoka podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Brunatna zglizizna drzew ziarkowych (Moniloza)-bardzo duże gnicie owoców.


Przechowywanie:


 Może być przechowywany przez około trzy miesiące maksymalnie do stycznia.(2)


Dojrzałość :


Owoce dojrzewają w połowie wrzęsnia do końca września żależne od lokalizacji.(2)


Odporność na mróz:


bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)


Przeznaczenie: Ingrid Marie jest dobra w ciastach, ciastkach oraz deserach To dobre jabłko do musu jabłkowego i kompotu.Mniej znaczenie deserowe ale ogólnie dobre na deser tylko jak jest sezon.(5)


Korona: Tworzy dość gęstą i szeroką koronę z lekko opadającymi gałęziami, pędy roczne są wzniesione.(4)


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowowania średnio-wcześnie czyli po 4-5 latach po posadzeniu,owocuje reguralnie,żadko przenienie choć na antonówce bardzo.(4)


Zapylacze:


Grupa: 4 (Zapylane przez odmiany z grup 3, 4 lub 5)(7)


Golden Parmain, James Grieve, Clear Apple, Laxtons Superb, Ontario, Zuccalmaglio.


Renette (1)


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)- https://en.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Marie


(2)- https://de.wikipedia.org/wiki/Ingrid-Marie


(3)= https://www.arche-noah.at/files/ingrid_marie.pdf


(4)- https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet/huse-og-gaarde/haver-og-landskab/gamle-sorter/frugt-og-baer/aebler/ingrid-marie/


(5)- https://www.arla.dk/opskrifter/ravarekalender/ravare/ingrid-marie-aeble/


(6)- https://www.sonneruplund.dk/0%20html/Ingrid%20Marie.html


(7)- https://heritagefruittreenursery.com/shop/apples/dessert/ingrid-marie-2/


(8)-Sanders: Das Apfelbuch

47d387ad-7b96-4f7a-affe-93b74e95ca89

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


COX POMONA


Pochodzenie:


Odmiana została wyhodowana około 1830 roku przez M. Richarda Coxa z nasion Ribston Pepping.(1)


Morfologia: wedle zródła czym starsze drzewo tym większe prawodpodobieństwo wystepowania średniej wielkości owocu do 5 cm, w innych przypadkach również duże, płaskie kuliste do


kulistymstożkowym kształcie , o wysokości 59 mm i szerokości w przekroju 72 mm, w poprzek


przekrój pięciokątny.(1)


Skórka: koloru białożółtego do jasno zielonkawo-żółtego, maksymalne pokrycie tego koloru do 50 - 100%.płaskie, nakrapiane paski, na słonecznej stronie bardzo piękna jaskrawa czerwień, plamy na przetchlinkach.(1)


Miąższ: żółtawo-biały do białego, drobnokomórkowy, soczysty, kruchy i miękki, łagodnie słodko-kwaśny, nieco pikantny.(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność (1)


Mączniak prawdziwy-średnia podatność(1)


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych- wysoka podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Przechowywanie:


 Może być przechowywany przez około dwa miesiące lub dłużej w chłodnym naturalnym magazynie.(3)


Dojrzałość :


 W zależności od lokalizacji, od połowy września praktycznie od razu na deser.Choć to bardzo pikatnre i dość kwaśne jabłko więc najlepsze do konsumcji są na końcu września/połowy pazdzernika.


Odporność na mróz:


 odporność na mróz**:** bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej5) Roślina niecierpi wysokości więc maksymalnie do 200 m.n.m


Przeznaczenie: Jabłko głównie kuchenne,mniej deserowe.


Korona: Wzrost średni do silnego w młodości, słabnący przy pełnym plonowaniu(2)


Owocowanie:


bardzo wcześnie wchodzi w okres plonowania, wysokie plony, regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.


Zapylacze:


nie wiadomo


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)-https://www.arche-noah.at/files/grossherzog_friedrich_von_baden.pdf


(2)-https://www.obstgarten.biz/info-thek/cox-pomona.html


(3)=https://www.saltspringapplecompany.com/coxs-pomona


(4)-Wilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special CollectionWilhelm Lauche - Wageningen UR Digital Library - Special Collection

84a9c09c-3dd5-4cb2-bf87-95194e47be9d

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


**Nazwa odmianowa:**Großherzog Friedrich von Baden


Pochodzenie:


Odmiana ta powstała w 1894 roku z inicjatywy Wielkiego Księcia


Fießer w Baden-Baden (2)


Morfologia: Owoce są duże do bardzo dużych.


owoce miały 73-87 mm wysokości i 80-100 mm szerokości, czasami zdarzają się jeszcze większe owoce.Dominuje forma wysoko zbudowana, kalwaryjna, wyraźne żebra biegną przez cały owoc.(1)


Skórla: gładka, w miejscach ordzawionych delikatnie szorstka, raczej delikatna i wrażliwa.


najpierw jasnożółty później cytrynowożółty, nasłonecziomej stronie delikatnie zaczerwieniony, również mozliwy miescami czerwono nakrapiany w pojedynczych punktach,(1)


Miąższ: Owoc: jest luźny, kruchy, żółtawobiały do prawie białego, soczysty, przyjemnie


kwaśny, nieco pikantny smak,przedojrzały owoc staje się mdły i mączny


później mdły i mączysty, zaczyna łatwo gnić(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność (5)


Mączniak prawdziwy-wysoka podatność.(5)


Zaraza ogniowa –średnia podatność


Rak drzew owocowych\średnia podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Przechowywanie: odmiana jesienna o bardzo krótlim okresie przechowywania do 1 miesiąca .(2)


Dojrzałość : Dojrzałość zbioru około koniec września konsumkcyjna Października potem szybko gnije.(4)


Odporność na mróz: bardzo duża do -28 °C (do strefy klimatycznej5) .Roślina dobrze rośnie w górach do poziomu 700 metra n.p.m


Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowa oraz na szybki przerób.


Korona:Silnie wyniosła kształtu podobnego do elipsy.


Owocowanie:


odmiana dość wcześnie wchodzi w okres owocowaie,owocuje dość dobrze,jest mało przemienna.


Zapylacze:


3/4 grupa zapylania


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)-https://www.arche-noah.at/files/grossherzog_friedrich_von_baden.pdf


(2)-https://www.baumschulen-baumgartner.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=883&abest


(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930


(4)-https://www-reutlingen-de.translate.goog/Grossherzog-Friedrich-von-Baden?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc


(5)-https://www.naturadb.de/pflanzen/malus-grossherzog-friedrich/

dc4cecba-c611-4480-b698-2d763d4248a1
Sobierajmateusz

@grzegorz-wozniczka mają ją na antonówce wiec drzewo ogromne

Sobierajmateusz

@grzegorz-wozniczka Kontakt :

Stacja Terenowa Klubu Przyrodników (Muzeum Łąki)

Owczary 17, 69–113 Górzyca

e-mail : [email protected], tel. 95 759 12 20, 515 184 508

Sobierajmateusz

@Zly_Tonari no dlatego niektóre odmianny albo pachną rózami albo smakują

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Goldrenette Freiherr von Berlepsch lub mutacja która rózni się tylko skórką Roter berlepsch


Pochodzenie:


Berlepsch to stara odmiana jabłek: została wyhodowana przez Diedricha Uhlhorna juniora w 1880 roku


(2)


Morfologia: Owoce są średniej wielkości, wysokości 43 - 60 mm, małe przy mniejszej pielęgnacji lub przy obfitości owoców bez przerzedzania,


58 - 70 mm szerokości, płasko kuliste, zwykle o dość regularnym kształcie, zmniejszającym się tylko nieznacznie w kierunku kielicha.


5 typowych żeber na powierzchni kielicha,


Skórka:dość twarda, gładka do delikatnie chropowatej, matowo-błyszcząca, barwy zielonkawożółty,


(1)


Miąższ: Żółtawo-biały, czasem lekko różowoczerwone,


wiązki naczyniowe często czerwonawe, miąsz raczej jędrny do średnio jędrny, drobnokomórkowy, soczysty, harmonijny słodko-kwaśny/


(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – mała podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność.


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych-średnia podatność.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do marca spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się koło połowy pazdziernika wtedy są dopowiednie do zbioeu choć zbyt pózny zbiór doprowadza do kruchości miąszu przez to szybiej się psują,zbyt wczesny odmiana bardzo kwaśna. Dojrzałość konsumkcyjna grudzień/marzec.


Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5) (1)


Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz


Korona: Korona za młodu wyniosła pózniej kulista z opadającymi gałeziami.


Owocowanie:


Odmiana naprzemiennie owocującą .Plon średniopózny oraz owocowanie dość srednie


Zapylacze:


nie wiadomo za pewne 4 grupa kwitnienia czyli wszytkie klony Golden Delicates oraz jego potomkinie jesli oczywiśćie odmiana diploidlalna,oraz złota reneta.


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)-https://www.arche-noah.at/files/roter_berlepsch.pdf


(2)-https://de.wikipedia.org/wiki/Berlepsch


(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930

cbee4f8e-f888-4d6c-80a3-cfcd85701c6f

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Bancroft,Bankroft


Pochodzenie:


Odmiana kanadyjska ,1850 rok poxhodzi z rejonu Ontario.


Krzyżówka odmiany Forest i Mclntosh


Morfologia: owoce tej odmiany są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone przy szypułce. Skórka jest sucha, gruba, zielonkawo-żółta z silnym, lecz rozmytym rumieńcem o głęboko czerwonym odcieniu. (1)


Miąższ: Miąższ jest zielonkawy, delikatny, drobnoziarnisty z pewną chrupkością. Soczysty, orzeźwiająco cierpki i łagodny w smaku. (2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność do średniej głownie na kwiatach i liściach.


Mączniak prawdziwy-wysoka podatność.


Zaraza ogniowa –niska podatność do odpornej.


Rak drzew owocowych\średnia podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowywania do 3 miesiecy chociaż w pilnowanej chłodni do 2% tlenu i 2% CO2 wytrzyma do 5 mięsiecy .(2)


Dojrzałość : Dojrzałość zbioru około pazdziernika,odmiana doś miękka więc od razu dobra do jedzenia.Dojrałość konsumkcyjna kilka dni po zbiorze.


Odporność na mróz: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) .


Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz.


Korona: tworzy koronę barzo gestą w młodę gałezia dość kuliście spłaszczoną, nieco nieregularną(3).


Owocowanie:


odmiana dość wcześie wchodzi w okres owocowaie,sama wchodzi dość rzadko w przemieność więc owocowanie jest dobre i praktycznie co roczne.


Zapylacze:


2 grupa zapylania oraz sprawdzone :Cox Orange, Goldparmäne, Idared, James Grieve, McIntosh, Spartan, Vista Bella, Elstar, Gloster, Laxtons Superb.


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-bancroft/


(2)-https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481


(3)-http://agrobras.pl/45.php


(4)-fotografia https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481

c228b5dd-dcc8-4e35-96dc-5399a193a3d9

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


 Adersleber Kalvill=Kalwila Aderslebeńska


Pochodzenie: 


 Odmianę wyselekcjonował w 1839 roku w klasztorze Adersleben jego ogrodnik Lichthardt na zlecenie radnego powiatowego Meyera.  (4)


Odmiana „Adersleber Kalvill” znajduje się obecnie na Czerwonej liście zagrożonych rodzimych upraw w Niemczech . (4)


Morfologia: średniej wielkości przy dobrym przycinaniu również duże, płaskie kuliste do


kulisty stożkowy; w przekroju poprzecznym pięciokątny.


matowa błyszcząca żółć, pokryta wypłukaną ku słońcu czerwienią;


silne, brązowe plamy na słonecznej stronie w kierunku kielicha; drobne


na wielu owocach obecne są ślady rdzy, zwłaszcza wokół kielicha.


obecny w wielu owocach;


 (2)(3)


Miąższ: biało-żółte, drobnokomórkowe, soczyste, początkowo jędrne, później delikatniejsze, łagodne


kwaskowato-słodki, aromatyczny, bardzo smaczny


 (2)(3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność.


Zaraza ogniowa –wysoka podatność


Rak drzew owocowych-wysoka podatność


Owocówka jabłoniowa-niska podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do marca spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około końca września dojrzałość do spożycia od października do nawet kwiecień.(1)


Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5) (1)


Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz


Korona: .Korona płasko-okrągła, nieliczna, z długimi, później zwisającymi pędami owocowymi. Wzrost od młodości energiczny, ale szybko maleje


Owocowanie:


Odmiana naprzemiennie owocującą choć rodzi owoce co rocznie tylko w jednym roku owoców w drugim pojedynczo w owocowanie wchodzi średnio wcześni.


Zapylacze:


nie wiadomo za pewne 2/3 grupa kwitnienia


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)-https://www.streuobst-in-bayern.de/detail/id=62907aed56da3e0d2d3bd4e0


(2)-https://www.arche-noah.at/files/test.pdf


(3(-https://www.stihl.ch/apfelgarten-detailseite.aspx?idApple=1


(4)-


https://de.wikipedia.org/wiki/Adersleber_Kalvill


(5)-Adersleber Kalvill; ©BUND Lemgo

3f239e99-4de5-421b-b438-2f2b14837d3a

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa: RÓŻANKA BERNEŃSKA


BERNER ROSENAPFEL (1)


Pochodzenie: Odmiana jest przypadkową siewką i została znaleziona około 1890 roku przez rolnika w Opplingen (Szwajcaria).(1)


Morfologia: Jabłka średniej wielkości. Wysokość 6,5 - 7 cm, szerokość 7 - 7,5 cm, waga 110 - 130 g.


Nieregularny kształt. Płaskie żebra biegnące od trzonu w kierunku kielicha zaburzają okrągłość. Brzuch znajduje się poniżej środka. Owoc zmniejsza się w kierunku kielicha w kształcie tępego stożka.(2)


Owoce są średniej wielkości, 55 - 65 mm wysokości, 60 - 70 mm szerokości, kuliste do lekko stożkowatych.


stożkowaty, średnio zwarty, zwężający się ku kielichowi, lekko żebrowany kształt.(1)


Kolor: Zielonkawo-żółty kolor bazowy jest zazwyczaj w ogóle niewidoczny. Tylko w bardzo zacienionych owocach pojawia się wokół kielicha. Cały owoc jest wyprany na ciemnoczerwony kolor. W jaśniejszych miejscach widoczne są nikłe paski. Charakterystyczne dla jabłka Bernese rose są jasne, pogłębione kropki i efektowny purpurowy charakteryzuje się całkowitym dojrzewaniem, wtedy można nawet z drzewa jeść.(2)


(1)


Miąższ: Zielonkawy lub żółtobiały miąższ często ma czerwonawy odcień pod skórką. Czerwonawe są również pasma naczyniowe otaczające rdzeń. Miąższ jest bardzo soczysty i w smaku przyjemnie słodki i cierpki z mocną, malinową przyprawą.(2)


Uwaga odmiana pachnie różami skąd nazwa odmiany wykorzystywany był jako odświeżać do pomieszczeń w XIX wieku**.**


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni -wysoka podatność


Mączniak prawdziwy-wysoka podatność


Zaraza ogniowa –średnia podatność.


Rak drzew owocowych-duża podatność.


Owocówka jabłoniowa-mała podatność.


Przechowywanie: Przechowanie niedojrzałych owoców do Stycznia,odmiana wrześniowa praktycznie od razu do jedzenia. Zbiór na przechowanie to połowa września,a na zbiór konsumpcyjny koniec września/1 połowa października.


Odporność na mróz: dobra do -30 stopni celniejsza wytrzyma.


Przeznaczenie: Odmiana typowa deserowa mniej sokowa i przetwórcza.


Korona:. Za młodu rośnie bujnie, korona wysoko kulista, później zwisające gałęzie i gałązki.


Owocowanie:


Odmiana średnio późno wchodzi w okres dojrzewania wtedy plon jest duży naprzemianzmienny.


Zapylacze:


Reneta Ananasowa, Reneta Baumana, Reneta Szampańska, Koksa Pomarańczowa, Kronselska, Papierówka, Landsberska


Szkółka:


https://internetowyogrod.pl/p/Jablon-ROZANKA-BERNENSKA-W-DONICY-3147


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1) https://www.arche-noah.at/files/berner_rosenapfel.pdf


(2)- https://de.wikipedia.org/wiki/Berner_Rosenapfel


(3) Walter Hartmann (Hrsg.): Farbatlas Alte Obstsorten. 5. Auflage. Ulmer, Stuttgart 2015, ISBN 978-3-8001-0316-4 .


(4)Herbert Petzold: Apfelsorten. Neumann, Leipzig 1990, ISBN 3-7402-0075-8 , S. 32.

8ae29cc7-b8a7-4ff8-a597-8af25e6dfe93

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Olga Herzogin 


"Später Klarapfel"


Pochodzenie: Odmiana została wyhodowana z nasion w 1860 roku przez nadwornego ogrodnika Müllera w Wilhelmie(1858 rok Niemcy)


Morfologia:Owoce są średniej wielkości, 49-57 mm, rzadko 61,5 mm.


mm, wysokość, 53-67 mm Kolor skórki zielony, później żółtozielony, po stronie nasłonecznionej czasem żółtawo-czerwony,sferyczny


stożkowe, o dość regularnym kształcie, żebra czasami lekko zaznaczone, ale nie zawsze widoczne


żebra, które nie zawsze muszą być wyraziste, obejmują połowę owocu


(1)


Miąższ :


 miąższ zielonkawo-biały, soczysty, mało pikantny, kwasowość mocna, ale przyjemna.(2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni -odporna.


Mączniak prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa –mała podatność.


Rak drzew owocowych-mała podatność


Owocówka jabłoniowa-mała podatność


Przechowywanie: do 3 tygodni maks. od zbioru.


Dojrzałość zbiorcza: dojrzałość zbiorcza pod koniec sierpnia odmiana o bardzo krótkim okresie przechowania.


Odporność na mróz: dobra do -30 stopni Celsjusza wytrzyma.


Przeznaczenie: dobra odmiana sosowa i przetwórca głównie sok odmiana podobna w zastosowaniu z papierówką czyli mniej funkcji deserowych


Korona:. energiczny wzrost za młodu, później staje się wysoki i ma szeroką koronę, wymaga niewielkiej pielęgnacji po założeniu korony, przycinanie od czasu do czasu.(2)


W optymalnych warunkach może osiągnąć wysokość do 6 metrów i szerokość do 6 metrów.


Owocowanie:


Odmiana wcześnie zaczyna owocować, często w czwartym roku po posadzeniu.


już w 4 roku po posadzeniu i owocuje co roku, bardzo obficie.(1)


Zapylacze:


naprawodpobniej z grupy 1i 2 czyli wczesno kwitnącej.


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1) https://www.arche-noah.at/files/herzogin_olga_apfel.pdf


(2)- https://1000obstbaeume.de/2015/02/herzogin-olga/

33b866a7-f147-4359-903b-453a54a9506e
Opornik

@Sobierajmateusz


Deans Kuchenapfel?


A wiesz, bardzo możliwe.

Dzięki, zapiszę sobie i może sadzonkę kupię, jak wyrośnie to będę wiedział.

Opis się pokrywa i zdjęcia też, pamiętam dość nieregularny kształt.


rozpowszechniona w uprawie jedynie na terenie Anglii, Francji i Niemiec. W Polsce nieznana.


To by tłumaczyło czemu od dawna jej nie widziałem. Hejto powoli zaczyna robić się przydatne.

Sobierajmateusz

@Opornik no to masz linka z numerem to możesz dzwonnic

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Malinówka z Holovous


Himbeerapfel von Holowaus


Pochodzenie: Odmiana ta została wyhodowana przez szkółkarza Levenera w Holovous w Czechach i podana do handlu około 1850 roku.(1)


Morfologia: średniej wielkości, wysoki kulisty, nierówny, wyraźnie żebrowany, gładki, błyszczący, jasnożółty, później czerwieniejący i paskowany po stronie nasłonecznionej, pachnący(2)(4)


średnia do dużej wielkości, kielich mały, zamknięty, dół kielicha płytki, szypułka krótka, dół szypułki wąski, często z wybrzuszeniem, nie skorupiasta, skórka gładka, lekko woskowata, kolor podłoża żółty, nadbarwienie karminowoczerwone z wąskimi prążkami, wyczuwalny zapach(5)


Miąższ Żółtawobiały, lekko zaczerwieniony wokół wiązek naczyniowych i pod skórką;


umiarkowanie soczysty, początkowo jędrny, później luźny, zrównoważony łagodnie słodko-kwaśny,(4)


Typ smakowy Idared, z mniej lub bardziej wyraźnym lekko pikanym aromatem malinowym.(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni -mała podatność do porażania na liściach.


Mączniak prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa – podatna


Rak drzew owocowych-mała podatność


Owocówka jabłoniowa-mała podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania którą można przechować przez 5 miesięcy a w chłodni do nawet 8 miesięcy .


Dojrzałość zbiorcza:jabłka są dojrzałe od początku października konsumpcja po 2 tygodniach po zbiorze.


Odporność na mróz: do 800 metra n.p.m jako odmiana górzysta z Czech.Bardzo dobra odporność


Przeznaczenie: Jesli chodzi o jakość do stanowiska to ta odmiana jest dobrą i tanią odmianą deserową która wyrośnie na każdym stanowisku w Polsce dając od małych do dużych plonów. Inne przeznaczenie które jest lepsze to odmiana do kuchni oraz susz.


Korona:. Rośnie silnie, tworzy bardzo piękne, okrągłe, wyniosłe korony.


Owocowanie:


Plonowanie jest regularne praktycznie brak przemienności , średnio wysokie ale wchodzi w owocowanie średnioprzędny


Zapylacze:


Jonathan, Berlepsch, Golden Parmäne(złota reneta)


Szkółka:


Himbeerapfel von Holoway


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)-https://www.arche-noah.at/files/himbeerapfel_von_holovous_beschreibung_und_foto.pdf


(2)-https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/701/malus-himbeerapfel-von-holowaus


(3)-https://www.kv-gartenbauvereine-bamberg.de/de/obstparadies/apfelsorten/himbeerapfel%20von%20holowaus.php


(4)(: Richard ZornVerzeichnis aller in Deutschland angebauten Kernobstsorten : kommentierte Erstveröffentlichung seines Hauptwerkes (1896–1944) / Ulrich Kaiser (Hg.). Quelle & Meyer, Wiebelsheim 2019, ISBN 978-3-494-01765-5. Die Seitenzahlen werden in Klammern angegeben.


p (S. 401)


5-http://www.obstgarten.biz/info-thek/himbeerapfel-von-holovousy.html

99565f47-9896-409a-b7d2-039763b04420
Giabeu

Jakie jest takie Twoje top 3 odmian pod robienie cydru? Może posiadasz takowe :d

Sobierajmateusz

@Giabeu nestety nie ale możesz kupić

Sobierajmateusz

@Giabeu podobno dobra na brandy

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Kornwalijskie goździkowe jabłko=_Cornwalliser Nelkenapfel=_Cornish Gilliflowe (1)


Pochodzenie: 1800 rok Znaleziona jako przypadkowa sadzonka w ogrodzie przydomowym w Truro w Kornwalii (Wielka Brytania) (2)


Morfologia: Owoce są duże, nieregularne, silnie kuliste, zielonkawożółte, z brązowawym policzkiem po stronie nasłonecznionej i pomarańczowo-czerwonym żyłkowaniem, lekko rdzawe, nieestetyczne.


 (3 i 4)


Miąższ :miąższ jest żółtawy z zielonym odcieniem w środku. Bardzo twarde, suche i słodkie. Podczas krojenia szukaj zapachu miodowo-melonowego i nuty goździków, od których pochodzi nazwa tego jabłka (gilliflower to angielska wersja słowa „girofle”, które jest francuskim określeniem goździków).


(3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni -mała podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


Zaraza ogniowa – podatna


Rak drzew owocowych-duża podatność/


Owocówka jabłoniowa-mała podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa która niestety źle się przechowuje choć można przechować do marca w chłodni. Szybko gnije w piwnicy do stycznia.


Dojrzałość zbiorcza: w w Polsce połowa października/dojrzałość konsumpcyjna koniec listopada.


Odporność na mróz: dobra do -30 stopni celniejsza wytrzyma.


Przeznaczenie: jedno z najlepszych odmian deserowych posmak goździków i wanilii.


Korona:. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie o koronie wyniosłej stożkowej.


Owocowanie:


owocuje marnie, średnio przemienię, najprawdopodobniej wchodzi późno w owocowanie.


Zapylacze:


nie wiadomo/


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)- https://www.orangepippin.com/varieties/apples/cornish-gilliflower


(2)- https://en.wikipedia.org/wiki/Cornish_Gilliflower


(3)- https://de.wikipedia.org/wiki/Cornwalliser_Nelkenapfel


(4)- http://www.sadarstvi.cz/cornwallske-hrebickove/


(5)-Sanders: Das Apfelbuch

f3563a67-caff-49dd-977b-043a67c8a0af

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Apfel aus Mantua, Kalterer Mantuaner, Rosa del Caldaro, Rosa Mantovano


Kalterer Böhmer(1)


Pochodzenie: koniec XIX wieku znaleziona jako sadzonka w okolicach Kaltern/ Południowy Tyrol (Włochy)(1)


Morfologia: średniej wielkości, okrągły z płaskimi brzegami nad owocem, jasnożółty, intensywnie zaczerwieniony po stronie nasłonecznionej z licznymi, większymi kropkami na skórce (1)


Engelbrecht określił jej kształt jako płasko-okrągły średnio-brzuszny z nierównymi połówkami, barwę jako jasno zielonkawożółtą, później prawie woskowo-żółtą z nasłonecznionym jasnoczerwonym nalotem bez pasków, a smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].


Miąższ:słodki, przyjemnie pikantny, typowy smak różanego jabłka z niewielką kwasowością, ale dużą zawartością cukru(1)


smak jako szlachetnie różano-jabłkowy, łagodnie winny, niewiele mniej słodki[2].


Miąższ biały, gęsto komórkowy, bardzo soczysty, słodko-winny, o smaku jabłek różanych. Rdzeń jest pusto-osiowy, mały, z kilkoma pełnymi ciemnobrązowymi nasionami w wąskich, zamkniętych komorach (3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni –średnia podatność,na otwartych wietrznycg terenach bardzo mała.


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


Zaraza ogniowa – podatna


Rak drzew owocowych-podatny w młodym wieku szczególnie


Owocówka jabłoniowa-duża podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowania nawet do marca.


Dojrzałość zbiorcza:Najprawdopodobniej w w Polsce koniec października/dojrzałość konsumpcyjna połowa grudnia.


Odporność na mróz: Jako że pochodzi z gór włoskich,spokojnie można sadzić do 700 m n.p.m


dobra


Przeznaczenie: Bardzo dobre jabłko deserowe mniej cyfrowe oraz przetwórczą.


Korona:. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie początkowo tworzy wysokie kuliste, później szersze korony.


Owocowanie:


raczej nie przemienienie. Średnio obficie wymaga dość dobrego przyciniania.


Zapylacze:


nie wiadomo/


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)- https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/788/malus-kalterer-boehmer


(2)-Theodor Engelbrecht: Deutschlands Apfelsorten. Friedrich Vieweg und Sohn, Braunschweig 1889, S. 226 


(3)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/kalterer-boehmer.html


(4)- https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=1630


(5)-Pomologischer katalog der reichs-obst-austellung welche der K.K. Österr ...1888 rok.


(6)- https://pomosano.laimburg.it/de/Pdf/5167/Kalterer-B%C3%B6hmer


7-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930

5dc8026f-f542-43a6-9db2-324faf499a99

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:"Sächsischer Königsapfel"="Königsapfel


von Mittweida"(1)


Pochodzenie: Najprawdopodobniej Niemcy (XVIII wiek) pochodzenia Łużyckiego.


**Morfologia:**Owoc płasko kulisty, duży do bardzo dużego


Kielich:W większości zamknięty z krótkim, filcowatym, spiczastynmi działkami,


Wgłębienie kielicha wyraźne


skórka drobna, gładka, elastyczna, ale nie tłusta, o zielono-żółtej barwie;


pasiasty czerwień na słonecznej stronie (1)


Miąższ: Żółtobiały, drobny, jędrne i soczyste,owoce wyraźne na nacisk wtedy się przebarwia na brąowo , armat słodko-kwaśny i lekko aromatyczny smak.(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – najprawdopodobniej niska podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych-niska podatność. Duża w młodym wieku.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do marca spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około połowy września , dojrzałość do spożycia od grudnia do nawet marca (2)


Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)


Przeznaczenie: doskonałe jabłko cydrowe(2) Nadają się jako jabłka deserowe(1)


Korona: .Szeroko kulista korona o słabym rozgałęzieniu wzrost jest silny wyniosły.


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowania późno , owocuje mało obficie z reguły bardzo przemiennie.


Duże owoce są wrażliwe na nacisk i dlatego muszą być zbierane ostrożnie


Zapylacze:


nie wiadomo


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)- https://www.pomologen-verein.de/media/user_upload/Landesgruppen/Sachsen/2020_Saechsischer_Koenigsapfel.pdf


(2)- https://www.apfelscheune-cannewitz.de/sortenuebersicht/apfelsorte-saechsischer-koenigsapfel/

63387d0a-06ec-495a-9a6c-4fa4452b4159

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:Jabłoń Cebulowa,zwiebel borsdorfer


Pochodzenie: Najprawdopodobniej Niemcy (XVII wiek)


**Morfologia:**Delikatna, gładka skórka jest lekko matowo błyszcząca, zmienia kolor od bladozielonkawego do jasnożółtego, po słonecznej stronie może pojawić się silny karmazynowy odcień. Nie więdnie, ale też prawie nie ma wyczuwalnego zapachu (1)


Owoc jest mały do ​​średniego, płaski i okrągły z głęboko zatopionym kielichem. Wnęka łodygi jest zardzewiała z promieniami, łodyga jest bardzo krótka. Obudowa ma matowe wykończenie. Owoce są wrażliwe na nacisk. Dojrzałe owoce są jasnożółte i płaskie lub płomiennoczerwone po nasłonecznionej stronie (2)


Miąższ: Jasny, żółtobiały miąższ jest raczej twardy, ale delikatny, w miarę dojrzewania staje się szklisty. Są różne wypowiedzi na temat soczystości, określa się ją jako dość lub tylko średnio soczystą. Jabłko ma winną nutę z lekką kwasowością, która według Flotowa na dobrej glebie i w ciepłych miejscach prawie nie występuje.(https://de.wikipedia.org/wiki/Gustav_von_Flotow) (1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – średnia podatność do małej


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych-niska podatność.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do maja spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około połowy listopada choć można zbierać od końca października , dojrzałość do spożycia od grudnia do nawet kwiecień.(2)


Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5)


Przeznaczenie: mało deserowe bo na deser nadaje się dopiero w Marcu wedle Lucasa.Bardzo dobry do suszu oraz jako moszcz pierwsza klasa.


Korona: . Drzewo idzie w silne wyniosłe korony.


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowania późno , owocuje mało obficie z reguły bardzo przemiennie.


Zapylacze:


nie wiadomo


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)-https://apfel.kulturnation.de/adt-zwiebel-borsdorfer-und-ein-experiment-30-03-2018


(2)-https://de.wikipedia.org/wiki/Zwiebelborsdorfer


(3)-Kaiserlich privilegirter Reichs-Anzeiger: 1797, 2 strona 1721


(4)-https://www.zobodat.at/pdf/MON-B-PHAN_0380_0001-0544.pdf


(5)-http://www.obstsortendatenbank.de/osdb/eng/zwiebelborsdorfer_eng.pdf


(6)-zdjęcie Der Zwiebel Borsdorfer, aus Langethals „Deutschem Obstcabinet“; © BUND Lemgo

33b4dbf3-fc43-47d3-ba31-8f6e507a3c4a

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:Martini


Pochodzenie: Martini został podobno znaleziony około 1875 roku w pobliżu Kollmar nad Łabą w Holsztynie, przypuszczalnie na grobli Łaby obok śluzy Kollmar.


(1)(4)


Morfologia: jabłko jest małe do średniej wielkości, a masa owocu wynosi 85-120 gramów. Jest kulista, nieco spłaszczona i łodygowa. Kolor bazowy Martini jest zielonkawo-żółty do żółtego, jego górny kolor ciemnoczerwony i również ujawnia lekkie płomienie po słonecznej stronie. Łodyga jest średniej długości, gruba i często ma mięsistą podstawę.


 (2)(3)


Miąższ: Martini ma jędrny, biały miąższ, jest wyjątkowo soczysty i przyjemnie chrupiący. Jego smak jest finezyjnie pikantny, nieco winny i przyjemnie orzeźwiający.


Dojrzewa 11 listopada na dzień Świetego Marcina.


 (2)(3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność tylko na liściach


Mączniak prawdziwy-niska podatność.


Zaraza ogniowa –odporna


Rak drzew owocowych-odporma


Owocówka jabłoniowa-niska podatność


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do marca spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około połowy listopada choć można zbierać od końca października , dojrzałość do spożycia od grudnia do nawet kwiecień.(1)


Odporność na mróz: duża,do -28 °C (do strefy klimatycznej 5) (1)


Przeznaczenie: jabłko przechowalnicze, deserowe, jabłkowe i jako jabłko do pieczenia.


Korona: . Niewielkie drzewo osiąga wysokość od 2,50 do prawie 5 metrów. średnio silny wzrost korona idzie w szerokość o dość dużemu zagałezieniu bogatemu w pędy boczne co przekłada się na bardzo duże owoowanoie.


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowania średniopózno , owocuje umiarkowanie obficie, z reguły bardzo przemiennie.


 dobrze radzi sobie w wilgotnej glebie i klimacie oraz w miejscach wietrznych


Zapylacze:


nie wiadomo


Szkółka:


https://www.pflanzmich.de/produkt/11310/apfel-martini.html


Literatura:


(1)-https://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/69/6540/Winterapfel-Martini.html


(2)-https://www.pflanzmich.de/produkt/11310/apfel-martini.html


(3)-https://de.wikipedia.org/wiki/Martini_(Apfel)


(4)-https://www.geschickt-pflanzen.de/de-de/artikel/338/malus-martini


(5)https://www.pomologen-verein.de/media/user_upload/Landesgruppen/NDS-HB/2011_martini_gr.jpg

970dd1c7-cde5-4eed-95c9-a396c0e31889

Zaloguj się aby komentować

Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Reneta Strauwalda,Strauwalds Parmäne(1)


Pochodzenie: Wyhodowana pod koniec XIX wieku przez ogrodnika Strauwald w Cosel (Górny Śląsk) z Parkers Pepping i Goldparmäne. (1)


Morfologia: Małe do średnich, mniej lub bardziej silnie brązowo zabarwiona rdza pod spodem pomarańczowo-czerwony kolor pokrycia,


Okrągłe jabłko jest sporadycznie ordzawione w kierunku szypułki.


żółto-pomarańczowe jabłko,(1)(2)


Miąższ: miąższ bardzo pikantny raczej suchy, dobre jabłko deserowe.


Słodki i pikantne jabłko deserowe. Mocny aromat podkreśla dobry smak.(1))3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni –mała podatność.


Mączniak prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa – odporna.


Rak drzew owocowych-mała podatność.


Owocówka jabłoniowa-mała podatność.


Przechowywanie: odmiana zimowa o długi okresie przechowania nawet do kwietnia.


**Dojrzałość zbiorcza:**Październik dojrzałość komunikacyjna pierwsza połowa Grudnia.


Odporność na mróz: nizinna, niskie pasmo górskie czyli do 800 metra nad poziomem morza.Bardzo dobre (1)


Przeznaczenie: Strauwald jako jabłko deserowe oraz jako jabłko dodatkowe do cydru wielodmianowego.


Korona:. Drzewo rośnie stromo piramidalnie (odmiana ta była więc polecana do nasadzeń ulicznych).


Owocowanie:


Drzewo jest bardzo owocne prawie co roku,


Czasami odmiana owocuje naprzemiennie.


zdrowe; wytrzymałe


Zapylacze:


nie wiadomo/


Szkółka:


https://www.baumschulen-baumgartner.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=991&abest=2


Literatura:


(1)


-https://bergischer-streuobstwiesenverein.de/strauwalds-parmaene/


(2)


-https://obstsortenerhalt.de/obstart/details/1095


(3)-https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=2035


(4)-zdjęcie


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strauwalds_Neue_Goldparm%C3%A4ne_DSC00335.jpg

b2d8ddb7-5bce-4285-af66-171e899a16c6
sullaf

@Sobierajmateusz heh, przypomniało mi to w sumie zielone Golden Delicious, które widziałem w Aldi. Ani Golden, ani Delicious


Szara Reneta zawsze mnie denerwowała, tak swoją drogą - nigdy nie widziałem dla niej dobrego zastosowania. Ni to zjeść, ni to utrzeć, ni z tego kompot zrobić. Zerdzewiała skórka zdecydowanie nie pasuje w mój gust.

starebabyjebacpradem

@sullaf reneta jest dobra do ciast

Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem no i jako dodatek na cydr albo ta na sok i cydr jednozmianowy

Zaloguj się aby komentować

sullaf

względnie napisz co tam chcesz w logo, może będę miał koncepcję na ładne ogarnięcie

Sobierajmateusz

@sullaf nawet nawet tylko z samym jabłkiem od groma jest organizacji więc trzeba dodać element szczegółowy bo ja poprostu zastanawiam się za parę lat na własnym stowarzyszeniu ale do tego potrzeba by było ludzi np. Mławskie Stowarzyszanie Pomologów, Mławskie Towarzystwo Pomologów itd

Zaloguj się aby komentować