Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Reneta Strauwalda,Strauwalds Parmäne(1)


Pochodzenie: Wyhodowana pod koniec XIX wieku przez ogrodnika Strauwald w Cosel (Górny Śląsk) z Parkers Pepping i Goldparmäne. (1)


Morfologia: Małe do średnich, mniej lub bardziej silnie brązowo zabarwiona rdza pod spodem pomarańczowo-czerwony kolor pokrycia,


Okrągłe jabłko jest sporadycznie ordzawione w kierunku szypułki.


żółto-pomarańczowe jabłko,(1)(2)


Miąższ: miąższ bardzo pikantny raczej suchy, dobre jabłko deserowe.


Słodki i pikantne jabłko deserowe. Mocny aromat podkreśla dobry smak.(1))3)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni –mała podatność.


Mączniak prawdziwy-mała podatność.


Zaraza ogniowa – odporna.


Rak drzew owocowych-mała podatność.


Owocówka jabłoniowa-mała podatność.


Przechowywanie: odmiana zimowa o długi okresie przechowania nawet do kwietnia.


**Dojrzałość zbiorcza:**Październik dojrzałość komunikacyjna pierwsza połowa Grudnia.


Odporność na mróz: nizinna, niskie pasmo górskie czyli do 800 metra nad poziomem morza.Bardzo dobre (1)


Przeznaczenie: Strauwald jako jabłko deserowe oraz jako jabłko dodatkowe do cydru wielodmianowego.


Korona:. Drzewo rośnie stromo piramidalnie (odmiana ta była więc polecana do nasadzeń ulicznych).


Owocowanie:


Drzewo jest bardzo owocne prawie co roku,


Czasami odmiana owocuje naprzemiennie.


zdrowe; wytrzymałe


Zapylacze:


nie wiadomo/


Szkółka:


https://www.baumschulen-baumgartner.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=991&abest=2


Literatura:


(1)


-https://bergischer-streuobstwiesenverein.de/strauwalds-parmaene/


(2)


-https://obstsortenerhalt.de/obstart/details/1095


(3)-https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=2035


(4)-zdjęcie


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strauwalds_Neue_Goldparm%C3%A4ne_DSC00335.jpg

b2d8ddb7-5bce-4285-af66-171e899a16c6

Komentarze (5)

sullaf

nie odróżniłbym tego od szarej renety

Sobierajmateusz

@sullaf jest zielona wersja jak się nie ordzwii

d33e5328-2692-4688-93e6-89dc8ace8cb4
sullaf

@Sobierajmateusz heh, przypomniało mi to w sumie zielone Golden Delicious, które widziałem w Aldi. Ani Golden, ani Delicious


Szara Reneta zawsze mnie denerwowała, tak swoją drogą - nigdy nie widziałem dla niej dobrego zastosowania. Ni to zjeść, ni to utrzeć, ni z tego kompot zrobić. Zerdzewiała skórka zdecydowanie nie pasuje w mój gust.

starebabyjebacpradem

@sullaf reneta jest dobra do ciast

Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem no i jako dodatek na cydr albo ta na sok i cydr jednozmianowy

Zaloguj się aby komentować