Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Bancroft,Bankroft


Pochodzenie:


Odmiana kanadyjska ,1850 rok poxhodzi z rejonu Ontario.


Krzyżówka odmiany Forest i Mclntosh


Morfologia: owoce tej odmiany są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone przy szypułce. Skórka jest sucha, gruba, zielonkawo-żółta z silnym, lecz rozmytym rumieńcem o głęboko czerwonym odcieniu. (1)


Miąższ: Miąższ jest zielonkawy, delikatny, drobnoziarnisty z pewną chrupkością. Soczysty, orzeźwiająco cierpki i łagodny w smaku. (2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność do średniej głownie na kwiatach i liściach.


Mączniak prawdziwy-wysoka podatność.


Zaraza ogniowa –niska podatność do odpornej.


Rak drzew owocowych\średnia podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Przechowywanie: odmiana zimowa o średnim okresie przechowywania do 3 miesiecy chociaż w pilnowanej chłodni do 2% tlenu i 2% CO2 wytrzyma do 5 mięsiecy .(2)


Dojrzałość : Dojrzałość zbioru około pazdziernika,odmiana doś miękka więc od razu dobra do jedzenia.Dojrałość konsumkcyjna kilka dni po zbiorze.


Odporność na mróz: bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) .


Przeznaczenie: Jabłko głównie deserowe gorsze przeznaczenie przetwórcze dobre na moszcz.


Korona: tworzy koronę barzo gestą w młodę gałezia dość kuliście spłaszczoną, nieco nieregularną(3).


Owocowanie:


odmiana dość wcześie wchodzi w okres owocowaie,sama wchodzi dość rzadko w przemieność więc owocowanie jest dobre i praktycznie co roczne.


Zapylacze:


2 grupa zapylania oraz sprawdzone :Cox Orange, Goldparmäne, Idared, James Grieve, McIntosh, Spartan, Vista Bella, Elstar, Gloster, Laxtons Superb.


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/stacja-w-owczarach/oferta/szkolka-drzewek-owocowych


Literatura:


(1)-http://szymczaksad.com/o/sadzonki-bancroft/


(2)-https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481


(3)-http://agrobras.pl/45.php


(4)-fotografia https://pomiferous.com/applebyname/bancroft-id-481

c228b5dd-dcc8-4e35-96dc-5399a193a3d9

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować