Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


 Ingrid Marie


Pochodzenie:


Została wyhodowana przypadkowo około 1910 roku na terenie szkoły w Høed na wyspie Funen w Danii. Jest to krzyżówka dwóch angielskich odmian Cox's Orange Pippin i Cox's Pomona.(1)


 Jabłko można pomylić ze Spartanem(6)


Morfologia: Owoce są średniej wielkości, wysokość 47-55 mm, szerokość 65-75 mm.


płasko-okrągły, spłaszczone od strony kielicha i łodygi, owoc dość równomiernie zbudowany.


średnio wysklepione, zmniejszające się nieco w kierunku kielicha.(3)


Skórka: gładka, jędrna, twarda, czasem lekko woskowa, matowa do lekko błyszczącej.


kolor żółtawozielony do jasnożółtego, często widoczny tylko w kilku miejscach. Na słoneczej stronie kolor ciemmno czerwony podobny do odmiany Spartan (3) Liczne zabariowne kropki na skórce.


Miąższ: Zielonkawe do białożółtych, rzadko czerwonawe na skórce, pierwsze średnio jędrne.


czerwonawy, początkowo średnio zwarty, później kruchy, średnio drobnoziarnisty, soczysty, słodki, lekko kwaśny, z pewnym aromatem koksy pomarańczowej (3).


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność do średniej podatności.


Mączniak prawdziwy-niska podatność podatność


Zaraza ogniowa –niska podatność


Rak drzew owocowych- bardzo wysoka podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Brunatna zglizizna drzew ziarkowych (Moniloza)-bardzo duże gnicie owoców.


Przechowywanie:


 Może być przechowywany przez około trzy miesiące maksymalnie do stycznia.(2)


Dojrzałość :


Owoce dojrzewają w połowie wrzęsnia do końca września żależne od lokalizacji.(2)


Odporność na mróz:


bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)


Przeznaczenie: Ingrid Marie jest dobra w ciastach, ciastkach oraz deserach To dobre jabłko do musu jabłkowego i kompotu.Mniej znaczenie deserowe ale ogólnie dobre na deser tylko jak jest sezon.(5)


Korona: Tworzy dość gęstą i szeroką koronę z lekko opadającymi gałęziami, pędy roczne są wzniesione.(4)


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowowania średnio-wcześnie czyli po 4-5 latach po posadzeniu,owocuje reguralnie,żadko przenienie choć na antonówce bardzo.(4)


Zapylacze:


Grupa: 4 (Zapylane przez odmiany z grup 3, 4 lub 5)(7)


Golden Parmain, James Grieve, Clear Apple, Laxtons Superb, Ontario, Zuccalmaglio.


Renette (1)


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)- https://en.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Marie


(2)- https://de.wikipedia.org/wiki/Ingrid-Marie


(3)= https://www.arche-noah.at/files/ingrid_marie.pdf


(4)- https://natmus.dk/museer-og-slotte/frilandsmuseet/huse-og-gaarde/haver-og-landskab/gamle-sorter/frugt-og-baer/aebler/ingrid-marie/


(5)- https://www.arla.dk/opskrifter/ravarekalender/ravare/ingrid-marie-aeble/


(6)- https://www.sonneruplund.dk/0%20html/Ingrid%20Marie.html


(7)- https://heritagefruittreenursery.com/shop/apples/dessert/ingrid-marie-2/


(8)-Sanders: Das Apfelbuch

47d387ad-7b96-4f7a-affe-93b74e95ca89

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować