Siemka, czy tylko ja po zrobieniu tostów ustawiam jej w konstrukcje tak aby nie zaparzyły się, by nie zmiękły w oczekiwaniu na swoją kolej? Oczywiście do tego jedyny prawilny sos :) #foodporn #jedzenie #heheszki #ankieta

518cc3bf-31f1-4f00-93c7-0f8662d8af57

czy robisz testowe konstrukcje ?

304 Głosów

Komentarze (39)

zuchtomek

@EmPfLiX Nikt nie lubi 'spoconych' tostów!
Oczywiście, aczkolwiek ja je tylko układam tak żeby miały najmniejszą powierzchnię styku z talerzem i miejsce na 'oddychanie'

szatkus

jedyny prawilny sos

Jaki? Bo na zdjęciu widzę tylko jakiegoś Roleskiego

EmPfLiX

@szatkus To jest mój ulubiony 😁

Kari28

Koniecznie.. obślizgłe tosty są fuj. I jeszcze ten mokry talerz.

EmPfLiX

@Kari28 hahaha super 😄 coraz więcej nas

nyszom

@EmPfLiX a myślałem, że to ja jestem po⁎⁎⁎⁎ny, bo opieram je o coś, żeby nie przylegały do talerza, na przyklad o łyżeczkę, którą potem rozsmarowywuję po nich sos

EmPfLiX

@nyszo ooo i super :) też tak robiłem

fisti

@EmPfLiX Nie, zjadam je tak szybko, że nie zdążą się zaparzyć. Tylko potem mam poparzone podniebienie i błona z niego odchodzi.

Najlepszym sosem jest cienka warstwa majonezu + keczup łagodny, z niską zawartością cukru. Majonez taki, jaki lubisz. W moim przypadku jest to winiary. Próbowałem kiedyś tego lidlowego i biedronkowego wyrobu majonezopodobnego, ale w nich emulgatory zbyt szybko się upłynniają na gorącym toście i całość spływa.

Ostrość/pikantność ma pochodzić z dolnej warstwy tosta. Tam sypiesz ostrą paprykę lub/i pieprz cayenne lub/i kruszysz chili peperoncini. Aby ostry smak lepiej się niósł, można delikatnie skropić tabasco. Na to przyprawiasz słodką papryką i bardzo mało wędzonej papryki (lub wcześniej używasz tabasco hipotle zamiast zwykłego tabasco).

Następna warstwa to ser. Dobrze się sprawdza edamski, bo jest miękki i się ładnie ciągnie. Na brzegi można dać trochę cheddara, ale to trzeba lubić takie rozwiązania jak trochę przypalone twarde krawędzie, a cheddary potrafią się mocno od siebie różnić.

Następnie dużo kukurydzy, która wtopi się w ser. Kolejna warstwa to cienkie małe salami (najlepiej z lidla, chyba to był pikok), 4 plasterki.

Na to idzie cienki krążek żółtej cebuli.

Na koniec, na cebulę przyprawy prowansalskie lub tylko oregano lub oregano i bazylia.

Najsampierw, przed przystąpieniem do przygotowywania tosta należy z zewnątrz posmarować kromki przennego tostowego chleba cienką warstwą miękkiego masła tak, aby wyniknęło delikatnie w strukturę porów w chlebie. Dzięki temu, tost się pięknie zarumieni i osiągnie pożądaną chrupkość.

Gdy mam ochotę zaszaleć, to zamieniam warstwę kukurydzy i salami miejscami lub dodaję 2 krople tabasco na cebulę.

Uważajcie na niedrożność żył i tętnic.

EmPfLiX

@fisti Kurcze, nie spodziewałem się tak dokładnej instrukcji na idealny tost. Wydaje mi się że to powinien być z tego osobny tost ze zdjęciem jak to wygląda. Niech inni się o tym dowiedzą 😀

fisti

@EmPfLiX Chyba muszę zajrzeć do szafki i odnowić znajomość z tosterem/opiekaczem/sandwiczerem. Zwał jak zwał.

EmPfLiX

@fisti na to wygląda 😁

fisti

@EmPfLiX tosty nie zaparowują, gdy masło na pieczywie przyrumienisz. Nadal chrupią.

Stashqo

@EmPfLiX jeśli chodzi o tosty i gofry to zamiast budować kolejne Stonehenge czy inne piramidy, studzę je po prostu na kratce ¯\_(ツ)_/¯

EmPfLiX

@Stashqo Chyba musiałbym w piekarniku trzemać xd

Stashqo

@EmPfLiX blaszka z kratką fundamentem cywilizacji!

EmPfLiX

@Stashqo zauważyłem po ilości osób które używa

CarolinReaper

Dobrze wiedzieć że nie jestem sam

EmPfLiX

@CarolinReaper 😁 już myślałem że będę osamotniony w tym.

FriendGatherArena

@EmPfLiX ja tez tak myslalem. W zyciu by mi nawet do glowy nie przyszlo, zeby je odparowywac

nxo

@EmPfLiX tostow nie jadam, ale zeby miecho se odpoczelo używam kratki z piecyka (taki mniejszy piekarnik, mozna nawet kupic luzem) wiec do tostow tez by się sprawdziła:)

Lemon_

@EmPfLiX Tak, robię coś w tym rodzaju bo faktycznie tosty zaparowują i nie są wtedy takie chrupkie. Po upieczeniu tostów kładę je na takiej metalowej kratce, żeby odparowały, ale nie buduję z nich domku z kart.

Odwrocuawiacz

Nie ale piorun za sosik. Bardzo fajny

EmPfLiX

@Odwrocuawiacz W końcu ktoś docenił :)

fisti

Komentarz usunięty

Hi-cube

@EmPfLiX kurde nie znam tego sosu i w pierwszej chwili pomyślałem, że ktoś je tosty z clotted cream xD

01af774a-7052-43ee-ad81-0bbf1bb67557
Fly_agaric

No kuwa, nie robię tak, ale z tego rozwiązania przebija taki rozsądek i praktyczność, że nie wiem czemu tak nie robiłem.

zoltyrogalzkremem

@Fly_agaric tak samo, od dziś tylko tak będę robić

EmPfLiX

@Fly_agaric haha dzięki 😄 @zoltyrogalzkremem

Half_NEET_Half_Amazing

ja tak robię z bułkami do hambuksów

tostów nie jem bo za mało mięsa mają

Adehade

@EmPfLiX robię tak z goframi, chleba tostowego nie jem

zoltyrogalzkremem

@EmPfLiX gdzie opcja "nie, ale to jest genialne i od dzisiaj będę"?!

EmPfLiX

@zoltyrogalzkremem haha dzięki, nie było takiej opcji bo nie spodziewałem się takiego poruszenia w tym temacie xd 😁

OogiBoogi

Pan Murzyn pokazuje z niesmakiem oczywiste rozwiązanie

b33bf0de-095a-4265-9177-78388abe810a
Michumi

@EmPfLiX zgaduje że większość osób odpowie "Nie" ponieważ są zwierzętami którym nie przeszkadza zaparzenie tosta i jedzenie tego miękkiego gówna

Dla mnie minimum to jest położenie na podkładce która zapewnia obieg powietrza

Brodimir

Muszę spróbować, do tej pory po prostu obracałem je 1 do 2 razy podczas stygnięcia co kilkanaście sekund kładąc za każdym razem na niezaparowaną część talerza

EmPfLiX

@Brodimir też dobre😃

starebabyjebacpradem

@EmPfLiX z goframi tak postępuje

Zaloguj się aby komentować