#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
Jak dla mnie to twarda mozzarella jest lepsza od tej płynnej co ją zawsze sprzedają z tą białą kulką.

#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia
Jak dla mnie to twarda mozzarella jest lepsza od tej płynnej co ją zawsze sprzedają z tą białą kulką.

spróbuj jakościowej mozarelli płynnej, tam kulka ściąga więcej płynu więc mozarella jest bardziej skoncentrowana
@wonsz Już się powoli boję eksperymentować bo ostatnio jak zapytałem czy mogę ciasto trzymać przez noc w lodówce to najpierw powiedzieli, że tak a następnego dnia, że sfermentowało i przez to musiałem je wyrzucić. Glupie żarty...
@Jim_Morrison akat ja sobie heheszki robię, ale poważnie to dodatek soli zwalnia fermentację i to się robi żeby utrzymać się w ramach czasowych procesu. bardzo polecam Chleb Jeffreya Hamelmana , to jest najlepiej wydane 20PLN 10 lat temu w moim życiu - 100 stron teorii, póżniej przepisy, a na koniec jeszcze rysunki praktyczke, kurwa sztos
@wonsz co za bzdury opowiadasz o ściąganiu płynu przez kulkę. Kulka ma troche podobne zadanie jak ta kulka w puszce od Guinessa, Tylko zamiast zapobiegać wygazowaniu, chroni mozarelle przez nagazowaniem.
@Jim_Morrison pewnie drożdży od serca dałeś albo – co gorsze jeszcze cukru, co by szybko działało
też kiedyś widowiskowo przefermentowałem ciasto
jak rzucasz mozarelle z kulki to wczesniej odsącz i wysusz ja z wody i bedzi git
@SaucissonBorderline Na 400g mąki całe pół grama świeżych drożdży, cukru nie daję nigdy bo jest w mące tylko jedynie sól a ciasto leżało w lodówce 24h, tak jak zawsze.
Ja zawsze twardą na pizze kładę.
Te płynne w woreczkach to, głupio przyznać, ale nie wiem jak to jeść
@Jim_Morrison przecież białą kulkę się wyrzuca - ona działa tak samo jak kulki w puszce Guinnessa i tego się nie spożywa
Jak się daje mozzarellę w kulce, to należy ją pociąć i wrzucić dopiero parę minut przed wyciąganiem pizzy z piekarnika. Inaczej się za bardzo wysuszy
@k44tajemnicza No chyba, że ktoś ma piec typu Effeuno ponad 500C i wtedy w te 90 sekund się nie wysuszy.
@Jim_Morrison tak, ja mówię tylko z perspektywy profana grzejącego tyle ile piekarnik daje
Jaka zgrabna pizzunia
Zaloguj się aby komentować