Komentarze (12)

wonsz

spróbuj jakościowej mozarelli płynnej, tam kulka ściąga więcej płynu więc mozarella jest bardziej skoncentrowana

Jim_Morrison

@wonsz Już się powoli boję eksperymentować bo ostatnio jak zapytałem czy mogę ciasto trzymać przez noc w lodówce to najpierw powiedzieli, że tak a następnego dnia, że sfermentowało i przez to musiałem je wyrzucić. Glupie żarty...

wonsz

@Jim_Morrison akat ja sobie heheszki robię, ale poważnie to dodatek soli zwalnia fermentację i to się robi żeby utrzymać się w ramach czasowych procesu. bardzo polecam Chleb Jeffreya Hamelmana , to jest najlepiej wydane 20PLN 10 lat temu w moim życiu - 100 stron teorii, póżniej przepisy, a na koniec jeszcze rysunki praktyczke, kurwa sztos a jest tam też ciasto na pizdę

HolQ

@wonsz co za bzdury opowiadasz o ściąganiu płynu przez kulkę. Kulka ma troche podobne zadanie jak ta kulka w puszce od Guinessa, Tylko zamiast zapobiegać wygazowaniu, chroni mozarelle przez nagazowaniem.

SaucissonBorderline

@Jim_Morrison pewnie drożdży od serca dałeś albo – co gorsze jeszcze cukru, co by szybko działało

też kiedyś widowiskowo przefermentowałem ciasto

jak rzucasz mozarelle z kulki to wczesniej odsącz i wysusz ja z wody i bedzi git

Jim_Morrison

@SaucissonBorderline Na 400g mąki całe pół grama świeżych drożdży, cukru nie daję nigdy bo jest w mące tylko jedynie sól a ciasto leżało w lodówce 24h, tak jak zawsze.

Gustawff

Ja zawsze twardą na pizze kładę.

Te płynne w woreczkach to, głupio przyznać, ale nie wiem jak to jeść

PrzylecialWiekszySamolot

@Jim_Morrison przecież białą kulkę się wyrzuca - ona działa tak samo jak kulki w puszce Guinnessa i tego się nie spożywa

k44tajemnicza

Jak się daje mozzarellę w kulce, to należy ją pociąć i wrzucić dopiero parę minut przed wyciąganiem pizzy z piekarnika. Inaczej się za bardzo wysuszy

Jim_Morrison

@k44tajemnicza No chyba, że ktoś ma piec typu Effeuno ponad 500C i wtedy w te 90 sekund się nie wysuszy.

k44tajemnicza

@Jim_Morrison tak, ja mówię tylko z perspektywy profana grzejącego tyle ile piekarnik daje

Shivaa

Jaka zgrabna pizzunia

Zaloguj się aby komentować