Czy to jest już ten okres w roku gdzie pyta się, co zrobić z klęską urodzaju cukinii?
#gotujzhejto #ogrodnictwo

Czy to jest już ten okres w roku gdzie pyta się, co zrobić z klęską urodzaju cukinii?
#gotujzhejto #ogrodnictwo

@Compositum mrozić
@Compositum - przez te klęski urodzaju cukini przez lata zbrzydło mi leczo
@koszotorobur zrób leczo bez cukinii jak Węgrzy
@Compositum - ja już w ogóle nie robię bo potrawy z dużą ilością papryki przestały mi smakować
Cukinia jako tako jeszcze to leczo ratowała - ale ile razy w ciągu lata można leczo jeść
@koszotorobur ile już jadłeś w tym roku?
@Compositum - lepiej zapytaj ile jadłem w ciągu swojego życia
Właśnie, że mi się leczo przejadło w ostatnich latach to w tym roku jadłem leczo tylko raz - i wystarczy
@koszotorobur w domu był fanatyk leczo?
@Compositum - bo przecież tyle dobrej cukinii nie może się zmarnować!
Więc leczo na świeżo, leczo w wekach, leczo mrożone.
No i oczywiście sałatki z cukinią na zimę
A przecież w ogóle tej cukinii można wcale nie uprawiać i zamiast niej posadzić więcej pomidorów czy groszku czy bobu czy ziemniaków czy nawet posadzić krzak agrestu
@koszotorobur ja mam tylko dwa krzaczki
@Compositum - no to masz nauczkę na przyszły rok by posadzić coś użytecznego i smacznego
@koszotorobur Ale ja lubię czosnkowe placki z cukinii czy cukinie w cieście naleśnikowy z sosem czosnkowym i koperkiem.
Komentarz usunięty
@Compositum Zapiekaj z mięsem mielonym,bez mięska się nie najesz 😉
Cukinia nada się do curry
@Compositum cukinia to sie nadaje do wypierdolenia
@FriendGatherArena hamuj się bulwa! Cukinia to nadwarzywo na zapiekanki, ew. z kurczakiem na patelni

@Atexor podjedz trochę rosolu boś niemrawy
@FriendGatherArena fujka, woda z tłuszczem. Może jeszcze kieleckiego dołożyć aby już kompletnie zepsuć?
@FriendGatherArena zboczeniec
@Compositum Zawsze dbam o przyszłość.
Sałatkę i konserwowa.
@Compositum inne warzywa i sosy do zapiekanek na zimę
@moll - w sensie zamiast cukinii inne warzywa?
@koszotorobur do cukinii. Cukinia dobrze zagęszcza takie sosy
@moll - może i zagęszcza... ale co mi po sosie z cukinią?
@koszotorobur obiat
@koszotorobur wincyj dla mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Biiiigoooos
Można wziąć obieraczkę, obrać ją i potem kroić obieraczką plasterki aż do rdzenia. Następnie te plasterki wrzucić na patelnię, trochę soli, pieprzu, oliwy i wychodzi nam eleganckie coś a'la makaron
@ZohanTSW Robiłem to dwa razy taki cukiniowy makaron, i takie średnie, mam wrażenie, że z cukinii najpierw musi woda zejść, jak z ogórków, bo raz robiłem placki cukiniowe i wyszły słabo, potem obejrzałem filmik o keto plackach z cukinii, gdzie przed łączeniem startej cukinii, Pani czekała, aż wyjdzie woda.
@Marcowy_Kot no nie każdy lubi i szybko się nudzi. Na początku byłem zachwycony, ale jak to op określił, klęska urodzaju cukini sprawiła że szybko się znudziło
@Marcowy_Kot Nom, trzeba odparować to na patelni.
Ja robię tak: pokrojone cebulka, czosnek, paski cukinii duszę, aż woda niemal zniknie, solę, pieprzę itp. Z tego "makaronu" robię gniazda na patelni, w każdym dołek. W dołek daję tartą mozarellę i wbijam po jajku. Smażę na małym ogniu, aż "sadzone" są gotowe (można pod koniec przykryć, żeby białko od wierzchu się ścięło). Na koniec na jajko przyprawy wg uznania i można posypać całość jakąś zieleniną, np. szczypiorem.
@Compositum W jajko, panierkę i smażę. To moje typowe danie jak robię kotlety i zostaje mi troche jajka i bułki tartej
@Ragnarokk Do jajka dodaje czosnku
@Ragnarokk też takie lubię, smaki dzieciństwa, kiedyś wiele rzeczy jak mielonka, kabaczki, cukinia, w panierkę i obiad gotowy. A jak jest dużo bułki tartej i jajka to wsypuję bułkę do jajka, zagniatam i robię ostatniego placka, trochę suchy, ale zjadliwy, można pewnie dodać coś jeszcze zapewne.
Smażona cukinia, do tego podsmazona szynka parmeńska, pieprz, siekany czosnek, śmietanka 30%. Wszystko na jednej patelni. Do tego makaron tagliatelle. Szybki obiad. Choć tej cukini to nie wiadomo ile nie z użyjesz.
O tak kotlety z cukini najlepsze!
@Compositum z tego możesz zronić blachę pasztetu
U mnie kiedyś w ogrodzie rosły takie jebitnie wielkie sztuki. Miały około metra i z 30-40 cm grubości. Nie pamiętam dokładnie. Niestety nie dadawały się do smażenia na patelni robiłyśmy z nich leczo.
@korfos @korfos Można było zrywać mniejsze, wtedy by się nadały chyba?
@Compositum No zrywało się małe, ale po jakimś czasie ma się dość ciągłego jedzenia cukini no to leży i sobie rośnie, aż przychodzi czas kiedy trzeba je koniecznie zerwać
A może cukinia w occie?

Leczo! I dobre są tez grillowane z ziołami. Prócz tego można frytki zrobić, makaron...
@Compositum jak niezbyt lubię cukinię tak sos do spaghetti z cukinii jest sztosik. Później byle kiedy przynosisz słoik i spaghetti szybko gotowe
@pingWIN Chyba pierwsze słyszę, zawsze robiłem z pomidorów xD
@Compositum no pomidory też tam idą, ale więcej jest cukinii xD
Zaloguj się aby komentować