Zdjęcie w tle
radio20

radio20

Koneser
  • 32wpisy
  • 44komentarzy
  • 3obserwujących

Chciałem się pochwalić, że po 7 latach pracy w korpo rzuciłem papiery bo znalazłem coś nowego.

Kamień spadł mi z serca jak dostałem telefon, że mnie przyjęli

#korposwiat #chwalesie #informatyka

SpoconaPacha

@radio20 ooo ale super! Ja też ostatnio znalazłam dużo lepszą pracę i pluję sobie w brodę, że nie zrobiłam tego wcześniej. Powodzenia : D

zielonek1232

Komentarz usunięty

zielonek1232

@radio20 Zmiany w życiu są mega potrzebne. Ja też olałem swoją pracę, chociaż łatwo nie było, miałem wrednego szefa, ale któregoś dnia stwierdziłem że wejde na portal z ofertami pracy, sporo ich przeglądnałem ale w sumie chyba najlepsze były na https://www.gowork.pl/praca Znalazłem tam fajną pracę w korpo, na razie jest spoko

Zaloguj się aby komentować

Ej, Tomki i Kasie,

Zauważyłem dziwna rzecz w aplikacji. Wcześniej bez zalogowania nie można było przeglądać treści. Właśnie mnie wylogowalo i niezalogowany widziałem wszytko ofc oprócz dodawania wpisow. Czy ktoś kto nie ma rogala może sprawdzić czy aplikacja została już udostępniona szerszemu gronu nie tylko patronom? Wygląda jakby hejto się przygotowywało do większego rozpowszechnienia apki albo to jakiś bug i każdy ma dostęp ;)

 

Dołączanie na urządzeniu z Androidem https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hejto.portal

Dołączanie w internecie https://play.google.com/apps/testing/com.hejto.portal

 

#hejto #aplikacja #testy #ciekawostki

argonauta

Podrzuci ktoś apk? Nie korzystam z Google Play, a link webowy nie działa

Zaloguj się aby komentować

Trochę o kosztach, żebym przed samym sobą wiedział ile mnie wychodzi jeden taki torcik, bo w sumie nigdy tego nie liczyłem.

Ciasto o średnicy waży około 2kg razem z podstawką.

 

Żelka:

500g malin mrożonych (po przetarciu 350g) - 18zł

20g cukier

6g pektyny

2g żelatyny

Mus biała czekolada:

180g mleka -> 1zł

3g pasta waniliowa

6g żelatyny

350g czekolada Callebaut W2 (3,5*7,55 zł -> 26,50 zł)

360g śmietanka kremówka (1l (22zł) śmietanka kuchmistrza 34% wychodzą dwa ciasta -> 11zł )

Ciasto:

80g cukru pudru

80g mąki migdałowej -> 6 zł

95g jajek (2)

15g rozpuszczonego masła -> 0,6 zł

łyżeczka pasty waniliowej (5g)

90g białka (z 3 jaj)

20g cukru

Glazura:

50g woda

100g cukru

100g glukoza - 3,70 zł

65g mleko skondensowane - 1 zł

1g pasta waniliowa

7g żelatyny

110g czekolady - 8,30 zł

SUMA: (takich małych miarek)

jajka 5 -> 6zł

cukier (wliczając puder) 220g -> ~ 1,70 zł

żelatyna 15g -> 7,5 zł

pasta waniliowa 10g -> 3,40 zł

 

CAŁOŚĆ:

94,70zł

plus 3zł białe pudełko cukiernicze + 2,34 zł tekturowy podkład

wychodzi 100zl za same składniki!

O JA PIERDZIELE, tego się nie spodziewałem

teraz już wiem dlaczego w cukierniach wołają za takie ciasta po 250zł.

dobranoc

#radiopiecze #jedzenie #ciasto

4f7253aa-4e9d-4193-a15c-8a255cb81104
f8f9e060-6948-4e0b-98ff-27fdf9fc6ce1
radio20

@hicat masz rację, mowa o średnicy 24 cm
Jak zobaczyłem koszty to się przerazilem i poszedłem spać od razu

Zaloguj się aby komentować

Pochwalę się kolejnymi wypiekami do pracy.

Niestety nie wszytsko się udaje. Zakalec wyszedł z ciasta pomarańczowego.

#radiopiecze

53e8e5bb-8d36-406d-a64e-db3ea7d1c7e7
68452446-c23f-406f-8d5d-77266a82f428
DrJoint

zakalec jest dobry ! nie zdziwiłbym sie gdyby zakalec zszedł najszybciej

Zaloguj się aby komentować

Lubię pięć ciasta. To akurat z połowy grudnia kiedy to robiłem ciasta na odejścia współpracowników. To był bardzo intensywny tydzień a w zasadzie dwa tygodnie. W tym czasie zrobiłem ponad 25 ciast, dokładnie nie wiem ile, bo robiłem jak w amoku.

Na obrazku:

- 3 ciasta musowe z różnymi smakami ale nie pamiętam już jakimi xD to te różowe bo akurat na takie było zamówienie.

- ciasto marchewkowe

- malinowa chmurką

- Brownie soczyste

- słonecznikowec

- sernik baskijski

Jak coś to na wszytsko będę wrzucał przepisy na drugi tag, bo mi się fajnie do tych przepisów wraca. W kolejnym tygodniu zaczynam znowu piec na kolejne odejścia. Później kilka mniejszych zamówień no i pod koniec marca będę robił ciasta na poczęstunek po ślubie. Zobaczę ile zrobię :D

Mój tag: #radiopiecze

8061911b-5d3d-49f0-bb61-261719561dfd
baranek_bozy

Ale bym się wgryzła w to różowe ciasto jezu

TheLastOfPierogi

@radio20 woah, o smaku się oczywiście nie wypowiem, ale wizualia 10/10! Jak coś to proszę o przepis na brownie, mogę się zrewanżować moim przepisem na brownie-fudge, francuskie ciasteczka sables, czy shortbready infuzowane herbatą ;).

radio20

@C3po bez problemów idzie ogarnąć, sęk w tym, żeby mieć kilka form
jak jedno ciasto się piecze to drugie robie, jedno wychodzi z piekarnika, drugie wkładam, robie trzecie, pierwsze stygnie itd
część ciast jest łatwa i prosta a część lekko bardziej skomplikowana, z czasem flow pracy idzie coraz lepiej i mało czasu się marnuje tylko leci jedno za drugim
wszystko robie w warunkach domowych
@TheLastOfPierogi https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/221-soczyste-brownie pierwsze lepsze, ale dobre wychodzi, jeszcze chciałbym kilka innych zrobić

Zaloguj się aby komentować

No po prostu penis mnie strzeli.

Uprzejmie poprosiłem u usuniecie mojego konta, bo poprzedni mail mój na iodo@wykop.pl zlali

dziś sprawdzam a tutaj nie tylko mój użytkownik nie jest w trakcie usuwania ale także wrócił do żywych mimo, że pisali, że konto usunięte

co za skurczybyki....

#jebacwykop

380641cb-9b6d-4aaf-b5a9-31f71f3f28cc
Gado

Jedyna bezpieczna opcja to Pasta o serwerowni czy inny kosmonauta bo z wykopem i przejmowaniem kont nigdy nic nie wiadomo xD

MaveZ

@radio20 jak oni zrobili restore bazy danych podczas update, to czego się spodziewać. To jest inna gęstość myślenia, nie do pojęcia dla przeciętnego internauty.

radio20

@MaveZ a co mnie to interesuje? usunąć moje dane osobowe powinni ze wszystkich miejsc, tak stanowi RODO

Zaloguj się aby komentować

Zupka pomidorowa wyszła w mojej opinii super! Żonie brakowało makaronu, bo uwielbia makaron, ale goście byli zadowoleni i mieli coś innego niż zwykle. Koloru była mętnego rosołu, ale po zapachu i smaku od razu było czuć mocno pomidory, zresztą to w większości pomidory zblendowany tylko pozbawione miaszu i koloru czerwonego za pomocą białek.

Na drugie był pstrąg konfitowany w maśle, tylko nie dałem do masła ziół i przypraw, więc nie był super aromatyczny, ale był delikatny, lekko maślany. Do tego było puree z brokuła. Marchewka, pęd groszku, perełki z soku z marchwi zrobione za pomocą sferyfikacji odwroconej i płatki kwiatów jadalnych.

To moje porcje, więc dla siebie zostawiłem brzydsze i mniej reprezentacyjne kawałki. Mimo to w mojej opinii godne uwagi metody

#gotujzhejto

fad346a1-9b3c-4174-892a-c0f52bf77a63
465013e0-5173-4818-91e5-04809575eb0c
Voltage

@radio20 wierzę na słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moose

@radio20 wszystko fajnie, ale że ciasta nie było?

radio20

@Moose niestety goście unikają słodkiego więc mimo że kusiłem jak Szatan Papieża Polaka do pedofilii to nie chcieli skorzystać:/

Zaloguj się aby komentować

Robię klarowna zupę pomidorowa. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale wyszło więcej jak w przepisie. Wygląda jakby pomidory miało dużo wody. Najwyżej zredukuje, zobaczymy co z tego wyjdzie :D

 

#gotujzhejto

e5b6dffc-c254-4e64-b8cd-734db8af985f
libertarianin

wołam naczelnego kucharza @mg78

MG78

@libertarianin @radio20 skąd pomidory o tej porze roku?

radio20

@MG78 makro, pewnie jakiś kraj południowy albo szklarnie pod Wrocławiem

Zaloguj się aby komentować

Miłego dzionka i smacznej kawusi

Niech mod was zbanować nie musi

#smacznejkawusi

39440084-022e-49f0-9206-8850324febea
jerekp

weź to wywal

radio20

@jerekp beznadziejnie zrobiony kubek do tego stopnia, że sprał się w zmywarce
podobnie jak wykop, ten kubek czasy świetności ma za sobą
wygrałem go w #mirkowyzwanie
czekam aż się zbije, bo swoją rolę spełnia
swoją drogą @lubieplackijohn może by na wiosnę zorganizować #hejtowyzwanie ? wiesz może do kogo z czymś takim uderzyć? mogę pomóc w organizacji

PanNiepoprawny

@PanHeniek widać napracowanie

Zaloguj się aby komentować

Potrzebuje pomocy w dwóch sprawach;

  1. W czwartek znajomi przychodzą na obiad. Szukam przepisów kuchni molekularnej do inspiracji. Na całość jest 1,5h, więc czasu mało. Jak na razie jadłospis wygląda tak:
  • starter: kromka chlebka (na zakwasie prawdziwym) z masełkiem (w sam raz żebym przygotował kolejne danie)
  • pierwsze danie: pstrąg konfitowany podany z... zależy co będzie w sklepie. biorę pod uwagę brokuły, makaron z ogórka, chciałbym też zrobić perełki z soku z marchwi i groszku (z alginianiu sodu i chlorku wapnia)
  • zupka: klarowna zupa pomidorowa z przepisu https://www.youtube.com/watch?v=iCiNfrhxzvw
  • danie główne. hmmm tu nie mam pomysłu

2. noooo i co związane z pierwszym. macie jakieś inspiracje dotyczące podania? albo jakieś talerze albo deseczki albo coś co mi do czwartku dojdzie albo kupie sobie w jakimś markecie w Krakowie?

 

#gotujzhejto

radio20

@problemat kto powiedział że nie będzie popisowe, ale faktycznie do rozważenia czy starczy na to czasu, już lepiej deser podać w postaci jakiejś sałatki owocowej bo stronią od słodkiego goście

Zaloguj się aby komentować

No i zdjęcie z wczorajszego ciasteczka w biurze i po przekrojeniu.

 

Wołam zainteresowanych: @NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol @Stenimi @5tgbnhy6 @krokodil3 @Oscypek

 

#radiopiecze

787b8dd3-1d86-4174-86d3-746a55f83a10
253f2f3a-b09d-4543-ab6a-2ae76b9f9430
MarianoaItaliano

@radio20 Wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

Banan11

@radio20 mmm wypełniony miłością

theicecold

@radio20 śliczny :3

Zaloguj się aby komentować

To 3 torcik w tym roku. Oprócz tego zrobiłem kilka sztuk małych na zamówienie znajomej. Jabluszka z przepisu z YT, serduszka to malinka, mus z białej czekolady i biszkopt migdałowo-waniliowy.

Jeszcze trochę leży w zamrażarce w razie wypadku dla kogoś

#radiopiecze

Oprócz tego dla rozgraniczenia będę wpisywał przepisy na tagu #przepisyradia żebym mógł sobie do nich łatwo wracać, bo szukam tego po książkach i już się irytuję.

3a20208c-9286-4a16-9f91-8cb76c987219
7271fecf-1a05-4265-a7eb-a60516ec9a06
13d6335c-026f-4bed-878f-8a1d240bef49
35b6a028-3a39-40f7-9af5-d9e063555e94
radio20

@deafone Od tego się zaczęło w zasadzie Siostra mnie do nich zabrała i się zakochałem w monoporcjach, tym bardziej, że bardzo lubie musy

Zaloguj się aby komentować

Wczorajsze wypociny. Zelka z malin. Maliny mrożone podgrzalem, przecedzilem przez sito. Akurat wyszło 300 gram już po przecedzeniu, dodałem 6 gram pektyny, 2 gramy żelatyny, 20 gram cukru. Całość zamrozilem w formie 20 cm. Później zrobiłem brownie, ale przepis na nie jutro wrzucę bo nie chce mi się z łóżka wstawać. Do tego mus z białej czekolady taki sam jak do jabłuszek z poprzedniego wpisu.

Ogólnie rzecz biorąc wczoraj chyba czekoladą mnie nie lubiła albo czekolada z Auchan się na mnie obraziła że jej nie lubię. Odkąd zacząłem korzystać z czekolady callebaut to jak nagle mi braknie to z ociężałością kupuje jakąkolwiek inną, a że po świętach Auchan świecił pustakami na dziale z czekoladą to padło na czekoladę z Auchan która za pierwszym razem mi się zwarzyla jak dodałem do niej żółtka.

Cóż... Czasem i tak bywa. Za mus wyszedł mi wspaniały, kremowy, bo nie ubilem śmietanki na sztywno tylko tak na 3/4.

Jutro będę czekał na recenzję od współpracowników.

#radiopiecze

735b17d2-caa6-4df3-81f5-7718d524f88d
1bf4756a-98b6-4e68-883f-dfd736d126ea
theicecold

@radio20 wypociny? To jest przecież jest świetne.

Shotsel

@radio20 ja lubie uzywac lidlowej finn care. Cena/jakosc dla mnie dobra. Nie rozwarstwia sie przy rozpuszczaniu

radio20

@Shotsel właśnie ostatnio robiłem ze szwagrem blind test i pod względem smaku biała czekolada jest bardzo podobna do Callebauta, ale nie miałem okazji jeszcze pracować z nią hurtowo, a jest o połowę tańsza jak Callebaut.
pamiętam, że lekko różni się ilość tłuszczu od Callebaut W2, ale do domowego zastosowania to różnicy nie ma

Zaloguj się aby komentować

Zacznę od tego od czego zacząłem przygodę z monodeserami. Wcześniej piekłem klasyczne ciasta i szukałem inspiracji na jakiś japonsko-koreanskich kanałach ASMR. Kilka przepisów mi się spodobało, odtworzyłem je ale jakoś się w nich nie zakochałem. Znalazłem któregoś razu filmik z Ratatouille na kanale Bruno Albouze i poszukalem czy ma jeszcze coś fajnego. Znalazłem to: https://youtu.be/_FMlKUHlqd8

Biłem się mocno z myślą że wydam ponad 100 zł na formę która zrobię tylko jeden deser ale stwierdziłem któregoś razu że za hajs z KORPO baluj no i sobie sprawiłem taka identyczna za 140 zł z firmy SilikoMart. Polecam ich formy swoją drogą.

Dorwałem przepis od Bruno i jakby ktoś chciał to jest tutaj: https://drive.google.com/file/d/1uHBRdBfItoavOoxXtdU_WVH1D8eRVuNA/view?usp=drivesdk

Zelka to sok jabłkowy z kawałkami jabłka i mus z białej czekolady.

Zaskoczeniem była dla mnie pektyna jabłkowa(która to jest głównym składnikiem zelfixow) i to że żelatyna jest w arkuszach(co bardzo poprawia flow pracy bo denerwowała mnie maź która robiła się z takiej w proszku).

To był początek. Zacząłem z 2 lata temu. Wtedy mało kto miał takie cuda dostępne w Krakowie, albo ja byłem nieobyty i nie wiedziałem że takie coś jest. Teraz znam parę miejsc m.in. Alter ciacho i Słodkości by Oskar Zasuń.

W zasadzie to pierwsze monoporcje w tej formie zrobiła moja żona, za co się oburza po dziś dzień, bo to ona jako pierwsza zaczęła a cała chwala przypada teraz mi.

Później robiłem dalej i zrobiłem coś co tygryski lubią najbardziej czyli czelendze. Ile najwięcej dam radę zrobić. Chyba max to było 50, bo tyle zamrażarka wytrzymała, co uważałem za wielki wyczyn do czasu... Ale to już historia na inny wpis

#radiopiecze

2d9c43e0-b885-4f97-8101-9838a54592de
e04e1b4a-8a6e-43fb-b9d1-3bcc72d6f056
218a7fc1-c098-4606-8675-ad36cc3899c5
radio20

@Michumi ja bym powiedział, że 5/10, bo widziałem bardzo trudne desery z ogromnym poziomem skomplikowania i długim czasem przygotowania i robiłem też arcy łatwe jak sernik baskijski

Michumi

@radio20 jak tu się dodaje do ulubionych

kiwikiwi

@Michumi Kouign-Amman sie nazywaja te ciastka. Oryginalnie jest to Bretonski przepis dlatego taki łamaniec językowy. Trudnosc taka sama jak i ciasta francuskiego domowego czyli w miare proste ale dość czasochłonne i niestety trzeba pilnowac czasów chlodzenia i walkowania

Zaloguj się aby komentować