Zdjęcie w tle
Ziemniak43212

Ziemniak43212

Specjalista
  • 22wpisy
  • 21komentarzy
Boczek wieprzowy, mała znajoma hodowla.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
d026790f-0cc2-4d32-b159-dce90e70aa8a
Ziemniak43212

@BylemSimpem Generalnie to takie wyszło te zdjęcie, wierz lub nie, ale nie był spalony.

ErwinoRommelo

Swinia > krowa, tyle w temacie, boczus ribsy i bonus dmg na muslimow.

Ziemniak43212

@ErwinoRommelo Nie no, bez przesady

Zaloguj się aby komentować

Buffalo Wings z dipem blue cheese i selerem naciowym
Czyli klasyka
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
3aa253f2-e66e-4d10-a291-419352635bff
Ziemniak43212

@MrMareX obierasz z włókien co najwyżej.


Przepis? Po prostu kwaśna śmietana, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo roztarty czarny pieprz do smaku no i ser według uznania jaki tam lubisz pleśniowy. Gorgonzola, lazur, roquefort, według uznania. Z solą oczywiście ostrożnie przy serach.

ErwinoRommelo

Ten seler piklowany? Gordon kidys widzialem jak na yt to marynowal, spoko opcja coby troche warzywek ojebac.

Ziemniak43212

@ErwinoRommelo Nie, po prostu świeży. Osobiście nie widzę go tutaj marynowanego. Marynował go do Buffalo Wings? Ten seler ma tutaj nadać świeżości wraz z dipem do lekko pikantnych skrzydełek. Tutaj wrzuciłem po prostu przykładowe zdjęcie, wiele razy robiłem lepsze, subiektywnie.

Zaloguj się aby komentować

Karczek wieprzowy, obsmazony, ładnie zamknięty z kminem rzymskim.
Na tym przesmażone dzikie kwaskowe jabłka z cebulką, majerankiem i kardamonem.
Całość duszona w session IPA z nutą miodu, limonki i kardamonu.
Całość na puszystem puree ziemniaczanym, grillowane na oliwie z oliwek brukselki i słupki marchewki. Trochę skórki z cytryny i mięty.
Ciężkie w bardzo świeżym wydaniu. Bardzo fajny balast
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
044ff146-f37c-413e-8dee-1ca35e5a982f
Ziemniak43212

@WiecNo Archiwizowane, wrzucam jak leci, zajrzyj na profil, ale często podawałem o tej godzinie. Taki tryb życia.

Zaloguj się aby komentować

Urnebes to serbska pasta, co najlepsze u nich mówią na to sałatka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Urnebes jest genialne do mięs z grilla, a już szczególnie do plejskavicy i Cevapcici. Smakuje też bardzo dobrze jako pasta do jasnego pieczywa albo do grzanek.
Kiedyś będąc w serbskiej karczmie (mogę w sumie polecić Karczma Guca, prowadzona przez szefa Gorana Milošević, genialna kuchnia ) na czekadełko tak jak u nas smalec dostaliśmy właśnie urnebes, ale różnił się on od oryginału. W sumie to nie ma oryginału no ponoć każda gospodyni ma swoją wersję. Pamiętam,że rozmawiałem wtedy na temat tej pasty, ale już nie pamiętam zbyt wiele a przede wszystkim jaki to był ser. Wydaje mi się,że mógł być na kajmaku, może z dodatkiem odrobiny koziego sera.
Kajmaku nie znalazłem, później się jeszcze okazało,że w spiżarni skończył mi się ajwar, ale to nic.
Zrobiłem 3 wersję, wszystkie tak samo tylko na innym serze:
1. Serek fromage klasyczny w kostce
2. Bułgarski ser kozi szopski
3. Ser sałatkowy typu bałkańskiego
Zdaniem mojego #rozowypasek najbardziej zbliżona jest wersja z serem sałatkowym typu bałkańskiego, swoją drogą bardzo dobry ser i w składzie ma tylko mleko, sól, i kultury bakterii.
Ja bym skłaniał się ku zrobieniu 2:1 bałkańskiego z bułgarskim szopskim kozim i jednak użycie ajwaru i wtedy tylko odrobinę suchych przypraw. No i na 100% ząbek czosnku, tam też na pewno był czosnek choć jest opcjonalny.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
07de016c-b1cd-4e2b-b159-d9ce79633067

Zaloguj się aby komentować

Masło, czosnek, świeży rozmaryn czyli wszystko co ziemniaki jak i steki kochają, święta trojca bastowania. Sos na tej podstawie z dodatkiem oscypka.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
20463e88-bb30-45e6-a4fa-ef4ca4158249
Ziemniak43212

@Ydtski Nie mów chociaż takich rzeczy publicznie, zlituj się

tellet

@Ziemniak43212 Człowieku wrzucaj to jako nsfw bo się utopię w ślinotoku

da589eba-d847-414f-a072-6e7a06159eab

Zaloguj się aby komentować

Moja gurmeńska Pljeskavica w wersji dania
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
baccbf50-c258-4fc8-aeb1-89a59ffdd6a2
Ziemniak43212

@tegie Proste jak drut. A dać komuś przepis to jak dać komuś rybę a nie wędkę.

tegie

@Ziemniak43212 pod warunkiem, że ten ktoś ma trochę finezji w kuchni. Ja się dopiero uczę, poznaję smaki, na Bałkanach byłem raptem dwa razy i nie były to zbytnio „kulinarne” wycieczki. Nadrabiam zaległości, ale do swobody w kuchni bardzo dużo mi brakuje

Ziemniak43212

@tegie To tak jak ja a na Bałkanach nigdy nie byłem.

Zaloguj się aby komentować

Cevapcici
- pieczone z rozmarynem i oliwą ziemniaki
- Sałatka szopska
- Ajvar
- Tzatziki
- Harrisa
Cevapcici czyli klasyka kuchni bałkańskiej, serwowane na całych Bałkanach i chyba nie tylko. Mocno uniwersalne, robione różnie zależnie od kraju i regionu. Kuzyn tureckiego kebaba. Mocno zbliżona do kofty, Adana czy lula kebab.
Główną rolę gra oczywiście siekane lub mielone mięso, raczej mieszane i tu też zależy gdzie. Baranina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina...
Podawana jako fast-food lub jako danie jak u mnie, tak jak Pljeskavica. Jeśli jest podawana jako fast food to w lepinji lub w placku pita. Najlepiej smakuje grillowana na węglu drzewnym.
Pasują do niej również świetnie pieczone ziemniaki, tak jak u m nie poza tym nick i tag zobowiązują
Sałatka szopska czyli również klasyka Bałkanów, u mnie z bułgarskim szopskim serem kozim. Surowa cebula to również klasyka do cevapow jak i Pljeskavicy, pasuje znakomicie.
Pasta Urnebes czyli również bałkańska pasta też pasowałaby tutaj super, ale ostatnio było jej u mnie trochę za dużo. To też można zobaczyć na tagu.
Często również podawana jak tutaj z dipem tzatziki, który dodaje mocnej świeżości, zwłaszcza w towarzystwie harrisy i oczywiście ajvar, również klasyka Bałkanów.
Moje może nie wyglądają za dobrze i bardziej przypominają kofty niż cevapy, ale genialnie bronią się smakiem
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
fddc8d43-9101-486e-8668-c3e64b764318
MaD

co w tym 'ciekawego'? idź z tym na 'jedzenie'

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj typowe czyszczenie lodówki, bez planu i ambicji. Końcówki kawałków różnych serów i inne produkty, które mi pozostawały.
Zawinalem więc byle jak w piersi kurczaka, które mój #rozowypasek nagromadził na promocji niewiadomo ile i po co
-Mimolette
-Gorgonzola
-Brie
-Pasta urnebes
Do tego pieczony batat, klasycznie oliwą, czosnek, gałązka rozmarynu, ząbek czosnku
Rukola z dressingiem jak winegret, tylko zamiast musztardy, miód.
Zapchaj dziurę...
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
06760fe2-582f-41e9-a385-bb9b0e693097
dext3

Weź chłopie usuń te linki do vikop.pis

Zaloguj się aby komentować

Mały test i recenzja, w końcu się doczekał. Owoce tego wszystkiego wrzucę w linku do krótkiego filmiku na końcu wpisu, zapraszam.
Denver steak na kamieniu wulkanicznym z
-Urnebes
-Chimichurri
-Palone masło z czosnkiem i rozmarynem
- pieczony ziemniak z oliwą, czosnkiem, rozmarynem i solą morską
-Zblanszowana, grillowana brukselka i kiść pomidorków
Denver to kolejny z czarnych koni, stosunkowo mało popularny kawałek u nas w kraju. Wycinamy z łopaty, bardzo delikatny i przede wszystkim cechuje się piękną marmurkowatością. Lubi bardzo duży ogień
Jeśli chodzi o kamienie lawowe, wulkaniczne to nie są one żadną nowością, ale też nie są zbyt popularne.
Moj pochodzi z południowej części Włoch, z wulkanu Etna. Rozgrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, następnie ją równomiernie oddając.
Jeżeli chodzi o rozgrzewanie takiego kamienia to w warunkach z przeciętnym piekarnikiem takim jak ja mam w domu to jest to jak najbardziej możliwe. Ja jednak skarmelizowalem wcześniej steka na pełnej mocy po 30 sekund na stronę na patelni.
Kamień trzymałem około 45 minut bezpośrednio przy górnej grzałce piekarnika ustawionej na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni)
Jeśli ktoś posiada piec do pizzy to jest w domu. Ja też planuje zabrać go do lasu i rozgrzać w żarze ogniska.
Podsumowując to subiektywnie uważam,że to bardzo fajny gadżet. Genialnie jest podać taką deskę dla gościa i może sobie sam wysmażyć steka przy stole. Do tego dobre piwo i jest w pyte.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
43eb3e92-e640-4b26-8e58-ed3fcb44efce

Zaloguj się aby komentować

Hanger steak, Butcher steak czyli stek rzeźnika. Mięsień przepony, zwany u nas świeca.
Nazwa ponoć wzięła się stąd,że rzeźniczy zostawiali sobie ten kawałek dla siebie, traktowali go jako bonus ponieważ jest go niewiele i nieoplacalo im się go sprzedawać. Cechuje się delikatnością i doskonałym smakiem.
U nas stosunkowo mało popularny, należy pamiętać,że mniej więcej przez środek świecy przebiega ścięgno, którego należy się pozbyć.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
2a242e87-0ba8-49d0-9e2d-11f3df9ad1d6
Zielonypomidor

@Ziemniak43212 Wrzucaj w społeczności jedzenie lub gotowanie bo to ciekawostki nie są.

Zaloguj się aby komentować

Gulasz wołowy (odpady z krojenia polędwica, rostbef, antrykot) Na winie, z jałowcem, grzybami, kminkiem i gałązką rozmarynu.
Z tłuczonymi ziemniakami, które pochłaniają ten cudowny sosik i domowymi dryblasami (。◕‿‿◕。)
3 godziny duszenia
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
67ecfce5-7ef7-4ed9-9811-443ec0bc865c
DeadRabbit

Serio miecho wygląda pycha co wy z tymi Garniturkami na pokaz. to nie wygląda dobrze i wy to jecie. Poszatkować tą zieleninę.

0d6daceb-c877-45f0-bcf3-f79914f50d33

Zaloguj się aby komentować

Flat Iron
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
cff694fe-7a9c-47c5-9ede-eb7f21d42f57
Wojtas78

Dałem początkowo pierona, ale cofnąłem. Na chuj te krzaki na jedzeniu? Po konsumpcji można sobie mikrochoinkę zasadzić?

Ziemniak43212

@Wojtas78 Tak, właśnie po to.

Wojtas78

A to spoko. Przywracam.

Zaloguj się aby komentować

Piccata cielęca z białym pieprzem w panierce z grana padano na puree marchewkowym z kardamonem. Moja na samym winie, bez bulionu. Prototyp ʕ•ᴥ•ʔ
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
247c8f46-1228-4b98-8cb8-9665a7446e72
DeadRabbit

Ciekaw jestem jak smakuje coś takiego. ale garniturki w stylu randomowych liści to taki element z lat 80'. Wkurzało to każdego teraz garniturek jest częścią dania.

Zaloguj się aby komentować

Następna