Urnebes to serbska pasta, co najlepsze u nich mówią na to sałatka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Urnebes jest genialne do mięs z grilla, a już szczególnie do plejskavicy i Cevapcici. Smakuje też bardzo dobrze jako pasta do jasnego pieczywa albo do grzanek.
Kiedyś będąc w serbskiej karczmie (mogę w sumie polecić Karczma Guca, prowadzona przez szefa Gorana Milošević, genialna kuchnia ) na czekadełko tak jak u nas smalec dostaliśmy właśnie urnebes, ale różnił się on od oryginału. W sumie to nie ma oryginału no ponoć każda gospodyni ma swoją wersję. Pamiętam,że rozmawiałem wtedy na temat tej pasty, ale już nie pamiętam zbyt wiele a przede wszystkim jaki to był ser. Wydaje mi się,że mógł być na kajmaku, może z dodatkiem odrobiny koziego sera.
Kajmaku nie znalazłem, później się jeszcze okazało,że w spiżarni skończył mi się ajwar, ale to nic.
Zrobiłem 3 wersję, wszystkie tak samo tylko na innym serze:
1. Serek fromage klasyczny w kostce
2. Bułgarski ser kozi szopski
3. Ser sałatkowy typu bałkańskiego
Zdaniem mojego #rozowypasek najbardziej zbliżona jest wersja z serem sałatkowym typu bałkańskiego, swoją drogą bardzo dobry ser i w składzie ma tylko mleko, sól, i kultury bakterii.
Ja bym skłaniał się ku zrobieniu 2:1 bałkańskiego z bułgarskim szopskim kozim i jednak użycie ajwaru i wtedy tylko odrobinę suchych przypraw. No i na 100% ząbek czosnku, tam też na pewno był czosnek choć jest opcjonalny.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
07de016c-b1cd-4e2b-b159-d9ce79633067

Zaloguj się aby komentować