Masło, czosnek, świeży rozmaryn czyli wszystko co ziemniaki jak i steki kochają, święta trojca bastowania. Sos na tej podstawie z dodatkiem oscypka.
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
20463e88-bb30-45e6-a4fa-ef4ca4158249
tegie

@Ziemniak43212 daj przepis

Jak robiłeś ziemniaki (ile minut, ile stopni, jak przygotować przed pieczeniem…). Podobnie ze stekiem.

Wygląda obłędnie, a mi nigdy nie wyszło nic nawet lekko zbliżonego

Ziemniak43212

@tegie No normalnie robię ziemniaki. Po prostu je lekko wyszorowuje, osuszam. Polewam oliwą z oliwek, gałązki rozmarynu i sól morska. Umieszczam je na przykład w szklanej pokrywie od naczynia żaroodpornego, jak mam 6-7 takich ziemniaków większych to nie chce żeby oliwa rozlewała się po całej blasze tylko skupiała na ziemniakach. Dlatego układam je dosyć ciasno z 6-7 w tej pokrywce. Obtaczamy je wokół własnej osi, żeby całe pokryły się oliwą. Nie dodaje na początku docelowo tyle soli ile chce tylko po obróceniu ich posypuję jeszcze z wierzchu solą. Jaką sól użyjesz to już nie ma większego znaczenia aby nie była bardzo gruba. Ważne żeby rozmaryn był świeży z krzaka a nie suszony. Czosnek jak już to pod koniec bo ci się zjara. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni i później to już sprawdzasz bo piekarnik piekarnikowi nierówny. Pod koniec ewentualnie podkręcam albo wyłączam i sobie dochodzą. Ważne bardziej jest to jaki to typ ziemniaków.


Co do steka no to standardowo. Najlepiej posiłkować się termometrem, jeśli nie masz jak ja na przykład to po prostu 1cm grubości steka równa się 1 minuta na patelni. Mocno rozgrzana patelnia z odrobiną oleju roślinnego lub masła klarownego. Ja daję łyżeczkę oleju rzepakowego i ręcznikiem papierowym rozprowadzam po patelni, aby była go tylko odrobina a olejrm docelowym obtaczamy steka. Stek wcześniej wyjęty z lodówki. Później kilka minut odpoczynku i w zasadzie to tyle.


Czy bastujesz czy nie to już zależy z czym podaje. No i tutaj 1 minuta na 1cm grubości to mówię o medium rare tak mniej więcej oczywiście, najlepiej po prostu użyć termometru.

Guwnaldo

@Ziemniak43212 o chollera, przepysznie wygląda - aż smaka zrobiłeś

LilZadi

@Ziemniak43212 pokaż jak wygląda stek po usmażeniu

Ziemniak43212

@Guwnaldo Dziękuję dla jego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


W zasadzie to mi chodziło tylko o ten sos, reszta to w tak zwanym międzyczasie.

Ziemniak43212

@LilZadi Zdjęcia się nie ładują czy o co chodzi?

DonBorubar

@Ziemniak43212 jak robisz sos z oscypka?

Ziemniak43212

@DonBorubar Oscypek to po prostu dodatek okolicznościowy. Możesz zrobić po prostu jak sos serowy.

Ydtski

ziemniaki bym zjadł, mniam. Ale stek... fujki, kilka razy próbowałem i zawsze surowe mięso powoduje u mnie odruch wymiotny. Jak stek, to tylko well done.

Ziemniak43212

@Ydtski Nie mów chociaż takich rzeczy publicznie, zlituj się

tellet

@Ziemniak43212 Człowieku wrzucaj to jako nsfw bo się utopię w ślinotoku

da589eba-d847-414f-a072-6e7a06159eab

Zaloguj się aby komentować