Cevapcici
- pieczone z rozmarynem i oliwą ziemniaki
- Sałatka szopska
- Ajvar
- Tzatziki
- Harrisa
Cevapcici czyli klasyka kuchni bałkańskiej, serwowane na całych Bałkanach i chyba nie tylko. Mocno uniwersalne, robione różnie zależnie od kraju i regionu. Kuzyn tureckiego kebaba. Mocno zbliżona do kofty, Adana czy lula kebab.
Główną rolę gra oczywiście siekane lub mielone mięso, raczej mieszane i tu też zależy gdzie. Baranina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina...
Podawana jako fast-food lub jako danie jak u mnie, tak jak Pljeskavica. Jeśli jest podawana jako fast food to w lepinji lub w placku pita. Najlepiej smakuje grillowana na węglu drzewnym.
Pasują do niej również świetnie pieczone ziemniaki, tak jak u m nie poza tym nick i tag zobowiązują
Sałatka szopska czyli również klasyka Bałkanów, u mnie z bułgarskim szopskim serem kozim. Surowa cebula to również klasyka do cevapow jak i Pljeskavicy, pasuje znakomicie.
Pasta Urnebes czyli również bałkańska pasta też pasowałaby tutaj super, ale ostatnio było jej u mnie trochę za dużo. To też można zobaczyć na tagu.
Często również podawana jak tutaj z dipem tzatziki, który dodaje mocnej świeżości, zwłaszcza w towarzystwie harrisy i oczywiście ajvar, również klasyka Bałkanów.
Moje może nie wyglądają za dobrze i bardziej przypominają kofty niż cevapy, ale genialnie bronią się smakiem
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
fddc8d43-9101-486e-8668-c3e64b764318
MaD

co w tym 'ciekawego'? idź z tym na 'jedzenie'

Zaloguj się aby komentować