Cevapcici


- pieczone z rozmarynem i oliwą ziemniaki


- Sałatka szopska


- Ajvar


- Tzatziki


- Harrisa


Cevapcici czyli klasyka kuchni bałkańskiej, serwowane na całych Bałkanach i chyba nie tylko. Mocno uniwersalne, robione różnie zależnie od kraju i regionu. Kuzyn tureckiego kebaba. Mocno zbliżona do kofty, Adana czy lula kebab.


Główną rolę gra oczywiście siekane lub mielone mięso, raczej mieszane i tu też zależy gdzie. Baranina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina...


Podawana jako fast-food lub jako danie jak u mnie, tak jak Pljeskavica. Jeśli jest podawana jako fast food to w lepinji lub w placku pita. Najlepiej smakuje grillowana na węglu drzewnym.


Pasują do niej również świetnie pieczone ziemniaki, tak jak u m nie poza tym nick i tag zobowiązują


Sałatka szopska czyli również klasyka Bałkanów, u mnie z bułgarskim szopskim serem kozim. Surowa cebula to również klasyka do cevapow jak i Pljeskavicy, pasuje znakomicie.


Pasta Urnebes czyli również bałkańska pasta też pasowałaby tutaj super, ale ostatnio było jej u mnie trochę za dużo. To też można zobaczyć na tagu.


Często również podawana jak tutaj z dipem tzatziki, który dodaje mocnej świeżości, zwłaszcza w towarzystwie harrisy i oczywiście ajvar, również klasyka Bałkanów.


Moje może nie wyglądają za dobrze i bardziej przypominają kofty niż cevapy, ale genialnie bronią się smakiem


#ziemniakowniezostawiaj


#gotujzhejto


#gotowanie


#jedzenie


#foodporn

fddc8d43-9101-486e-8668-c3e64b764318

Komentarze (1)

MaD

co w tym 'ciekawego'? idź z tym na 'jedzenie'

Zaloguj się aby komentować