Moja gurmeńska Pljeskavica w wersji dania
#ziemniakowniezostawiaj
#gotujzhejto
#gotowanie
#jedzenie
#foodporn
baccbf50-c258-4fc8-aeb1-89a59ffdd6a2
tegie

@Ziemniak43212 Matko jedyna… co za widok

Ziemniak43212

@tegie Zachęcam w takim razie do zrobienia w swoim domu. Klasyka bałkańska, ich wersja burgera czy kotleta jak zwał tak zwał. Podawana w wersji fast food w lepinji czy picie albo w wersji dania jak u mnie. Jak z kebabami też są wersji dania lub fast food. Tak jak wrzucałem tutaj również Cevapcici z Bałkanów również to ta sama sprawa.

cweliat

@Ziemniak43212 z jakiego miesa i w jakich proporcjach?

Ziemniak43212

@cweliat Wołowina, baranina, jagnięcina, wieprzowina również, ale raczej drugorzędnie. To mięsa używane do Pljeskavicy, Cevapcici i w ogóle dań kuchni bałkańskiej. Ja robiłem 50/50 wołowina z wieprzowina i też jest spoko, ale jeśli masz dostęp do baraniny to polecam.


Do tego oczywiście ostre papryczki, może być ogólnodostępne chili, ser wędzony według uznania, czerwona cebulka i boczek wędzony. Wszystko drobniutko posiekane, trochę lodowatej wody przy wyrabianiu i świeżo roztarty czarny pieprz.


Dobrze jest też mięso potrzymać w lodówce z 1-3 dni i co jakiś czas podlewać woda i wyrabiać.

tegie

@Ziemniak43212 jadłem to w Ochrydzie. Ale Twój sposób podania i ogólnie zdjęcia jedzenia są obłędne. Nie sądzę, że umiałbym zrobić coś choć w połowie podobnego samodzielnie, bez dokładnego przepisu lub asysty przy pierwszej próbie

Ziemniak43212

@tegie Proste jak drut. A dać komuś przepis to jak dać komuś rybę a nie wędkę.

tegie

@Ziemniak43212 pod warunkiem, że ten ktoś ma trochę finezji w kuchni. Ja się dopiero uczę, poznaję smaki, na Bałkanach byłem raptem dwa razy i nie były to zbytnio „kulinarne” wycieczki. Nadrabiam zaległości, ale do swobody w kuchni bardzo dużo mi brakuje

Ziemniak43212

@tegie To tak jak ja a na Bałkanach nigdy nie byłem.

Zaloguj się aby komentować