Zdjęcie w tle
Ragnarokk

Ragnarokk

GURU
  • 1206wpisy
  • 12085komentarzy

Jutro startuje kolejny mecz o MŚ w szachach. Pierwszy raz od bardzo dawna mamy sytuację, że jest jeden zdecydowany faworyt. Oczywiście i w poprzednich latach wielu wskazywało na Carlsena, ale mecze były zacięte i wyrównane (poza jednym z Nepo). Jest to o tyle też niespotykane, że wyraźnym faworytem jest chłopak urodzony w 2006 roku - Dommaraju Gukesh z Indii, zawodnik który arcymistrzem został mając 13 lat i ogólnie już nie od teraz jest uważany za bardzo prawdopodobnego następce Carlsena na pozycji najlepszego szachisty (choć Norweg jeszcze iść na emeryturę chyba nie zamierza, w końcu ma dopiero 34 lata)


Obecny mistrz świata, Chińczyk Ding Liren jest wybitnym szachistą. Nie miejcie co do tego złudzeń. Ale jest też szachistą, dla którego tytuł był chyba apogeum kariery i od wygrania meczu w 2022 już nie zanotował żadnego dobrego występu. W światowym rankingu spadł na 23 miejsce (Gukesh jest piąty). Pytanie czemu tak się dzieje trzeba by zadać zainteresowanemu i ludziom co bardziej śledzą, ale na pewno to też kwestia wieku (Ding ma 32 lata i choć to mniej jak średnia hejto, to obecnie jest to sporo powyżej średniej światowego topu).


Dodatkową ciekawostką jest to, że to pierwszy mecz o MŚ, w której nie gra nikt z "białego świata zachodu". Drugą ciekawostką jest to, że trenerem Gukesha jest znany polski arcymistrz, Grzesiek Gajewski.


Choć sam już patrzę szachy jednym okiem, to jednak postaram się codziennie wrzucać komentarz po partii. Grają 14 rund i później ewentualny tie-break. I dodaję tag do blokowania.


#szachy #meczgukeshding

4983414c-05bb-44f7-9967-17cc02f2b0b3
mordaJakZiemniaczek

Nie zgadzam się z tą narracją, że Gukesh jest faworytem, ale nie mam nic przeciwko niej, bo zdejmuje ona sporo presji z Dinga. Jego spadek w rankingach i przeciętne wyniki w ostatnich występach to nie kwestia wieku, tylko najprawdopodobniej jakichś głębszych problemów z motywacją i niestety zdrowiem psychicznym. Najpierw zostało to niezbyt elegancko podniesione przez widzów i komentatorów, ale w końcu sam przyznał, że ma pewne problemy. Liczę, że do meczu większość już sobie poukładał i zwyczajnie będzie to ciekawy pojedynek, na fajnym poziomie. Pamiętajmy, że gdy pokonywał Nepo był absolutnym niszczycielem.

6930aff0-9bd0-44cd-91ac-b075c007309c

Zaloguj się aby komentować

voy.Wu

k⁎⁎wa, a ja po lasach szukam drugi rok

Johnnoosh

@Ragnarokk Boczniak z bocznicy kolejowej

wiatrodewsi

@Ragnarokk Nie ma sie co dziwić, zimno się zrobiło to grzyby wolą rosnąć w środku niż na zewnątrz. Mi się np. kanie do stodoły schowały...

3bb6b448-becf-41ce-8c6f-0f0a3f8cd2d9

Zaloguj się aby komentować

Ludzie piszący że Czaskowski jeśli wygra będzie drugim Dudą nie wiedzą co piszą. Przecież oczywiste jest, że będzie drugim Komorowskim.


#polityka #oswiadczeniezdupy

rakokuc

Nie wiem czyim drugim wcieleniem będzie, ale na pewno będzie umiał się dogadać w kilku językach i nie ośmieszać urzędu (a tym samym państwa).


W naszym systemie politycznym to wszystko czego powinniśmy wymagać od prezydenta.

tmg

@Ragnarokk to druga Kidawa albo Kamala. Mnie szczególnie śmieszy jak próbują go zrobić niezależnym kandydatem a on sam zaczął nagle udawać silnego człowieka (kiedy wszyscy wiedzą że jest małym misiem z mokrym noskiem). No ale wybiera ciemny lud więc wszystko w tym cyrku zwanym demokracją jest możliwe.

Wyrocznia

@Ragnarokk a nie może być po prostu Trzaskowskim? Za bardzo nie widzę podobieństw do Komorowskiego oprócz tego, że obaj słuchali się Tuska.

Zaloguj się aby komentować

Niedawno, w prestiżowym czasopiśmie Meat Science ukazał sie artykuł naszych pracowników Dry-aged beef quality with the addition of Mucor flavus – Sensory, chemosensory and fatty acid analysis. Autorzy: Danuta Jaworska, Julia Pawłowska, Eliza Kostyra, Anna Piotrowska, Magdalena Płecha, Grzegorz Ostrowski, Edyta Symoniuk, David L. Hopkins, Krzysztof Sawicki, Wiesław Przybylski.

Badania dotyczyły oceny zastosowania wybranego szczepu grzyba Mucor flavus do sezonowania mięsa wołowego, procesu, podczas którego wołowina nabiera unikalnych właściwości sensorycznych.

Preparat wspomagający dojrzewanie mięsa został opatentowany przez zespoły polskich badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warszawskiego w ramach realizacji wspólnego projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (PPL-0812-JD).

Należy podkreślić, że zastosowane szczepy grzybów zwiększają jakość sensoryczną wołowiny, jak również potencjalnie podnoszą jej bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Wiadomo, że mimo wyższych kosztów sezonowanie mięsa na sucho, ta metoda przynosi korzystniejsze efekty sensoryczne, co podnosi znacząco atrakcyjność produktu.

Biopreparat do sezonowania wołowiny na sucho opracowany został wraz z naukowcami z Instytutu Biologii Ewolucyjnej UW.

S: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid04RMW2pd4JyY3MX7VTFRfc1Ncnbripq24h9QNQLaV1fm9oBmGPv7FbzViYGzEzngBl&id=100057690870377

Grzyby fajne kumple.

Tak, mówiłem że robie przerwę. Wiele rzeczy mówię. Ale raczej zrobię, tylko jeszcze coś lurkuję od czasu do czasu xD


#grzyby

e7098e5f-04ef-4ab8-87de-6caa0f208db0

Zaloguj się aby komentować

Dawanie bibliotekom totalnie generycznych nazw powinno być prawnie zakazane. Potem potrzebujesz poszukać czegoś na internecie co w tej bibliotece i 95% to false hity, bo nazwa biblioteki i tak jest na co drugiej stronie związanej nawet luźno z tematem.

Tak, wiem, dokumentacja. W końcu tam trafiam


#programowanie

Catharsis

@Ragnarokk Polecam jeszcze zapytać chata Dżi Pi Ti. Co prawda, idealny w pisaniu kodu nie jest, ale na pewno szybciej przeglądnie dokumentacje od ciebie i cię nakieruje na dobry temat.

Zaloguj się aby komentować

Bokownik Wiązowy. Jak nazwa wskazuje jest to grzyb rosnący głównie na wiązie (takie drzewo) lub na innych drzewach liściastych i to na boku tego drzewa - często nawet dość wysoko, nie jak ta mało ambitna opieńka. Często rośnie w grupce - w końcu należy do rodziny Kępkowcowatych. Zazwczyaj średniej wielkości, choć potrafi też urosnąć do dużych rozmiarów o białym lub kremowym kapeluszu. Trzon jest biały, kilkucentymetrowy, dośc masywny. Często egzemplarze mają jakby łuski na sobie, nieco ciemniejszych kolorów


Jest rzadki, ale nie ekstremalnie, nie jest też pod żadną ochroną. Owocniki w standardowym letnio-jesiennym okresie. Jest jadalny i można go nawet samemu hodować na słomie lub trocinach, acz nie jest to popularny grzyb do hodowli


#grzyby #fungi


Sezon na grzyby się można powiedzieć że już skończył, więc trochę i trud mój skończon. Znaczy się grzyby wciąż rosną, ale na dworze zbyt pizga by się ludziom chciało chodzić. Ja sam znów robię sobie trochę odpoczynku od hejto - od jutra może mnie kilka tygodni nie być. Jakbyście mieli coś do identyfikacji wrzucajcie na tag, nie jestem jedynym co może Wam pomóc rozpoznać.

15d551f2-2f41-48dd-aa7d-2cdb360e2702
180433bb-1af3-4a76-964a-8d2e21478107
452c9037-f925-40b4-9d0b-56c552cb0658
faa181f5-00ab-4591-9750-10aca4a55a5c
e22d86ab-10e9-4303-aaec-64e9a7c9cf2c
Cybulion

Panie @Ragnarokk dziekuje za pana służbe i wielokrotna pomoc. Zainspirował mnie Pan w tym roku do intensywnej pracy w lesie. Dziekuje!

Zaloguj się aby komentować

Twardnik(Twardziak) Japoński. Zapewnie nie słyszeliście o tym grzybie. Ale jest całkiem spora szansa, że mimo iż nie kojarzycie nazwy, to znacie a nawet lubicie. Tylko że znacie jako grzyby shiitake (jp. 椎茸). Oryginalnie pochodzą oczywiscie z dalekiego wschodu, gdzie rosną na dziko i uprawiane na martwym drewnie. Jest to brązowy grzyb, raczej niewielki o jasne nóźce i trzonie. Ale w jego przypadku i tak raczej znajdziecie go podpisanego na półce sklepowej, więc nie jest to aż taki istotne. W smaku bardzo smaczny, taka lekko smaczniejsza pieczarka. Ważne by pamiętać iż trzeba nieco podsmażyć, na surowo może powodować wysypkę ( https://en.wikipedia.org/wiki/Shiitake_mushroom_dermatitis ) - ale też nie za długo, bo wówczas twardnieje. Acz w sumie taka nazwa zobowiązuje.


Przyznam, że jednym z niespodziewanych side-effectów spamowania hejto grzybami jest to, że sam zacząłem przyrządzać nowe gatunki. Wiele z tych co nawet jadłem w knajpach nie przygotowawałem sam. Wczoraj pierwszy raz, lecz na pewno nie ostatni, robiłem sobie właśnie te japońskie grzybki. W tą jesień korzystając z urodzaju, więc i dobry cen w sklepach (nie mam aż tyle czasu, możliwości i w sumie chęci by regularnie sam jeździć w celach zbierania, w lasach częściej to biegam niż zbieram grzyby, a wówczas tylko zdjęcia lub duże borowiki do ręki :P) dużo eksperymenowałem z przyrządzaniem rydzów i zdecydowanie będę więcej.


#grzyby #fungi

c2e387f5-5666-42ae-b038-139232bdb344
e625985f-e555-4f18-b74f-9acda398c409
e2e34c32-2f39-4a0c-b73b-fa87267abf33
ef8a882b-f191-4982-b2ec-8eba88ff49c5
Fly_agaric

U mnie wciąż drogie, ale za to leciutko tylko droższe od pieczarek są Boczniaki Mikołajkowe (często nazywane Królewskimi). To też jest sztosik.

Zaloguj się aby komentować

teetx

@Ragnarokk a co ma Twój podpis do obrazka? Serio pytam bo nie kumam ;D to jakieś porównanie jak mniemam, analogia, której nie widzę...

Zaloguj się aby komentować

Ten_typ_sie_patrzy

@Ragnarokk idealnie nadają się do muzeum sztuki nowoczesnej

GazelkaFarelka

@Ragnarokk śmiejecie się z typa a on wie jak się robi zasięgi XD

szukajek

Bo sprzedać można wszystko trzeba tylko dobrze to nazwać

Zaloguj się aby komentować

utede

Zabawne jak takie typy są oderwane od rzeczywistości. Pokopałby taki orlikowiec z zawodnikiem nawet 2 ligi to by zrozumiał jakie kocopoly pi⁎⁎⁎⁎li

Ragnarokk

@utede

Słynne "'I'm way closer to LeBron than you are to me".


Ja w szachach nie mam najmniejszego podejścia do zawodników światowej czołwóki. Miałbym małe szanse z zawodnikami polskiej czołówki i to zakładając, że byłbym w swoim prime co miałem 20 lat temu.

Z każdym amatorem co nigdy nie trenował w klubie i mając promil we krwi wygrałbym wszystkie partie, przynajmniej do momentu aż bym pod stół spadł

jajkosadzone

@Ragnarokk

Ja znam zasady jak grac w szachy,wszystkie ruchy figur,czasami wygrywam w gry z kompem na wyzszych poziomach ( xD),ale w zyciu bym nie mial startu do nawet najgorszego zawodnika w oficjalnych zawodach szachowych.

Tak samo tutaj: mozna nie palac sympatia do Cristiano,ale nie zmienia to faktu,ze to jeden z najlepszych pilkarzy w historii tego sportu.

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj moja żona postanowiła, że sama zrobi przyprawy do piernika. Z jakiegoś powodu. Z jakiegoś powodu wymyśliła, że zrobi to moździerzem a nie jakimś mechanicznym narzędziem. Jej sprawa. Acz po 15 minutach klepania stwierdziła, że chwilowo nie może bo zmęczyła się. No to jej rzuciłem

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj

Nie doceniła tego żartu, ale myślę że tutaj bardziej docenicie


#gownowpis

dziki

Nam się ostatnio młynek do pieprzu zepsuł, to mieliłem moździerzem Dobra zabawa xD

dfe

Musze sie napic wody

Zaloguj się aby komentować

Nie wszystko co wygląda jak muchomor jest trujące. Ba, nie wszystko co wygląda jak muchomor jest de facto muchomorem. Dziś napiszę o egzemplarzu pokrewnej do nich rodziny, której jeszcze nie było u nas - Muchomornic (Limacella). W Polsce mamy mało gatunków tych grzybów, a do tego te które występują są bardzo rzadkie.


Muchomornica Płacząca jest grzybem średniej wielkości o kremowym kapeluszu - początkowo półkolistym jak u muchomorów, a później z wiekiem stożkowatym. Trzon ma też podobny do muchomorów - długi, jasny i z trwałym pierścieniem. Blaszki też ma białe i bardzo gęste. Mikoryzuje z drzewami liściastymi.


Jest to zaskakująco grzyb nie tylko jadalny, ale ponoć i smaczny. Nie polecam go jednak zbierać - po pierwsze cholernie podobny do mocno trujących muchomorów, po drugie cholernie rzadki. Więc zamiast Limacella proponuje Limoncello - tym co prawda też można się zatruć, ale przynajmniej będzie zabawnie


#grzyby #fungi


PS. Sezon na popularne grzyby się kończy, ale jeszcze nie skończył. Choć jest sucho jak jasna cholera i zaczynają się przymrozki, ludzie wciąż znajdują jesienne grzyby. Ale to pewnie już ostatni tydzień czy dwa.

291fc558-e5bd-4b21-b12e-1b68c1eacff8
154aa39a-d8d2-4ebf-b910-f3379edb527b
ebcaee05-7a7c-468c-b95d-024ce6307abe
5334dbd1-92d6-4a39-bc61-b66240b32143
34120d64-1bc8-418d-88d5-9d142a836ea1
Fly_agaric

Nie wszystko co wygląda jak muchomor jest trujące.

Taki np. Muchomor Cesarski jest - ponad wszelka wątpliwość - muchomorem, a jest też uważany za przysmak godny koronowanych stołów.

Mimo wszystko nie odważyłbym się chyba...

Ragnarokk

@Fly_agaric

Cesarskiego to u nas nie znajdziesz. Czerwieniejącego lub Rdzawobrązowego na luzie.

Fly_agaric

@Ragnarokk O ile czerwieniejący ma swoje charakterystyczne cechy, to i tak za blisko do Pantheriny z wyglądu. Rdzawobrązowego, to nawet bym nie rozważał.

Zaloguj się aby komentować

Grzyby mają swoje preferowane śroodowisko, ale jak wszystko w naturze - niektóre są bardziej wybredne, niektóre biorą co dają. Są grzyby, które rosną prawie wszędzie, są takie, które potrzebują bardzo konkretnych warunków. Oczywiście w naturalny sposób te drugie bywają rzadsze - ale nie jest to zawsze prawdziwa reguła, bo bywają i bardzo pospolite środowiska - jak na przykład pospolicie rosnące Mleczaje Rydze, mimo że potrzebują sosen jak kania dżdżu.


Dlaczego o tym piszę? Bo przy rozpoznawaniu grzybów na lvl wyższym niż amatorskim często przydaje się właśnie ta znajomość. Niektóre grzyby rosną tylko z konkretnymi drzewami - więc trzeba umieć wówczas rozpoznawać drzewa. Niektóre preferują konkretne gleby - inne rosną w piaskach, inne w wapieniach a jeszcze inne w klasycznej ziemii. Więc to kolejny temat, który warto trochę znać. Oczywiście warto też znać jakie grzyby statystycznie są częste, a jakie nie - tutaj działa znana z medycyny tzw "zasada zebry", że częściej spotkasz popularnego grzyba w dziwnej formie niż rzadkiego grzyba


Nikt nie mówił, że będzie łatwo


Chcesz zacząć chodzić po bułki? Super! Tylko pewnie masz nogi te same od urodzenia, które niestety po 2-3 pójściach do biedry ci się rozpierdolą więc musisz upierdolić nogi i zamontować tytanowe protezy za 9000 dolarów, do tego buty z aerożelem za 5000zł (dostępne w naszym sklepie internetowym), no i urządzenie mierzące pokonany dystans, tętno oraz poziom c⁎⁎ja starego w twojej d⁎⁎ie, bo inaczej jest ryzyko zawału.


#grzyby #gownowpis

9465ace8-606d-4f98-be9d-6190351a0213
DonRzoncy

@Ragnarokk Łoooo, jakie fajne

kudlaty

Ciekawe kto dostanie list od leśniczego

taxi20

@cebulaZrosolu Proca to już narzędzie, ale powstała z kija z trzema końcami

cebulaZrosolu

@taxi20 czyli nadal wychodzi na to, że nie każdy kij ma dwa końce :)

Zaloguj się aby komentować

Westfield

@Ragnarokk The ultimate Opieńka. The final boss.

Nimaskalisto

Już go gdzieś widziałem

853d3c1e-ef6a-4ba2-b813-ae552b9498aa
voy.Wu

Komentarz usunięty

Zaloguj się aby komentować

pigoku

@Ragnarokk znalazłem ja ostatnio i sprawdziłem co to więc się pochwalę 😁

6cae512d-68f2-4aee-a908-d38a8c83be40
Ragnarokk

@pigoku No teraz sezon na nie, dlatego też mniej więcej rok temu pisalem :)

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować