#sprzedam
Ensar Oud Tigerwood Ha Tinh
Gęsty zapach. Najwyżej jakości oud, czarna ambra, kakao, szczypta przypraw, a głęboko w tle migoczące granatowe akcenty.
Pozostało ok. 11-12 ml
1600 zł
#perfumy





Społeczność
Test
#sprzedam
Ensar Oud Tigerwood Ha Tinh
Gęsty zapach. Najwyżej jakości oud, czarna ambra, kakao, szczypta przypraw, a głęboko w tle migoczące granatowe akcenty.
Pozostało ok. 11-12 ml
1600 zł
#perfumy




Ta plakietka tak mi sie podoba ze masakra. Zapach tez, gdybym nie zamowil 91 ten by byl juz moj.
Zaloguj się aby komentować
Wojna
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
Wojna
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
Przestałem słuchać gdy zaśpiewał "Just 22"
Gówniarze
Zaloguj się aby komentować
https://youtube.com/watch?v=u41c5d8ldkU
Protoculture - Talisman (Radio Edit) 2013
#muzyka #muzykaelektroniczna #starocie #10s #progressivetrance
Zaloguj się aby komentować
https://m.youtube.com/watch?v=YZGRvG6Bqp8
Breame Feat. Fiona Reid – You Are The Sun (Temple One Radio Edit) 2015
#muzyka #muzykaelektroniczna #starocie #10s #trance
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Airborne Angel - Origo (Original Rework) 2008
https://m.youtube.com/watch?v=s28vRw3Rm4I
#muzyka #muzykaelektroniczna #starocie #00s #trance
Zaloguj się aby komentować
Wczoraj było spokojnie ale dziś już się zaczęło palenie #wegiel i powietrze już dusi #airly
Aż się dziwię że za dziecka mi to nie przeszkadzało w latach #80s i #90s tu na #slask i w #zaglebie

@merti najgorzej jak przyjeżdżam z Norwegii, aż mi żal moich dzieci, że tym oddychają.
Niestety, ale zakaz palenia paliwami stałymi jest niezbędny.
Przypomnę wszystkim zjebom spod znaku pseudowolności, że prawo do czystego powietrza i wody to jedna z podstaw libertarianizmu.
@merti Masz zamek nekromancera w pobliżu

Dla mnie za dzieciaka jak pojawiał się smród węgla w powietrzu to było "czuć zimę"
Zaloguj się aby komentować
Woody van Eyden – Feels Like Flying (Radio Edit) 2000
#muzyka #muzykaelektroniczna #atb #starocie #00s #trance
Zaloguj się aby komentować
Wojna
Treść dla dorosłych lub kontrowersyjna
https://youtube.com/watch?v=306uGMqIvGg
33 feat. Costa - Never Be Alone [Nitrous Oxide Radio Edit] 2008
#muzyka #muzykaelektroniczna #starocie #00s #trance
Zaloguj się aby komentować
https://youtube.com/watch?v=V4J6r50TFj0
Woody van Eyden - Unfinished Symphony (Radio Edit) 2003
#muzyka #muzykaelektroniczna #starocie #00s #trance
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Magic Affair - Energy Of Light 1996
#muzyka #starocie #90s #eurodance i jeszcze wołam #eurohouse
@merti Comprende!
Zaloguj się aby komentować
#swiatprzypraw #jedzenie #ciekawostki
Dawno nic nie wrzucałem na tag, więc pomyślałem, że warto by coś dodać. Jako żródło posłużył mi kurs dotyczący produktu opracowanego przez firmę w której pracuję. Boję się, że będzie to trochę chaotyczne i niepełne, bo nie chcę wchodzić głębiej w opis produktu z wiadomych względów, ale mam nadzieję, że chociaż częściowo Was zainteresuje.
Dzisiejszy wpis będzie o czymś, co praktycznie każdy z nas używa codziennie w kuchni, a mianowicie o soli.
Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, na przestrzeni wieków służyła jako konserwant, ale w dzisiejszych czasach jest wykorzystywana głównie z powodu jej pozostałych właściwości.
SMAK
Sół wzmacnia całościowy smak potrawy, z tego powodu jest kluczowym składnikiem wielu potraw
TEKSTURA
NaCL jest głównym źródłem sodu w produktach piekarskich. Jest ważnym składnikiem wpływającym na reologię i funkcję ciasta -atomy sodu tworzą mostki pomiędzy włóknami glutenu, dzięki czemu włókną są ciasniej upakowane, ciasto jest sprężyste i nie ‘’rozlewa się’’
FUNKCJONALNOŚĆ
Sód jest jednym z kluczowych składników odżywczych odpowiedzialnym za utrzymanie prawidłowego poziomu plazmy komórkowej, równowagi kwasowo-zasadowej, działania pompy protonowej w neuronach i ogólnym prawidłowym funkcjonowaniu komórek naszego organizmu.
Niestety kij ma dwa końce.
Zbyt wysokie spożycie soli wiąże się z podwyzszonym ciśnieniem krwi i zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru. Zalecane przez WHO dzienne spożycie sodu to mniej niż 5g, podczas gdy rzeczywiste globalne średnie spożycie waha się pomiędzy 9 i 12 g.
Skupmy się na smaku. Jak smakuje sól? Proste - Jest.....słona
Oczywiście jajogł.....ekhm. Flavouriści nie mogli tego pozostawić w tak prostej formie i musieli przyjrzeć się temu dokładniej. Wyodrębnili 3 wzajemnie uzupelniąjące się mechanizmy odczuwania smaku słonego.
Upfront Impact – Bardzo silne, natychmiastowe, ale krótkotrwałe odczucie smaku słonego
Middle impact, roudness – sharmonizowany, zbalansowany smak słony
Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli
Widzimy więc, że odczucie słonego smaku nie jest wcale czymś prostym, a kompleksowym mechanizmem, który wpływa na ogólny smak jedzenia
Jak już wspomniałem produkty z obniżoną zawartością soli cieszą się na świecie coraz większą popularnością. Ale co się stanie jeśli po prostu zmniejszymy zawartość soli w produkcie?
Jedzenie będzie mniej słone
Kwaśny smak będzie intensywniejszy
Smak gorzki oraz ‘’off-notes’’ będą również intensywniejsze
Smak umami nie będzie zbalansowany
Niesie to ze sobą spore wyzwania, jeśli chcemy zredukować zawartość soli bez utraty smaku.
Najprostszym sposobem na zastąpienie NaCL jest użycie KCL. Niestety KCL jest wyrażnie mniej słony, dodatkowo nadaje jedzeniu gorzki posmak.
Sód, jako składnik odżywczy wchodzi w interakcje ze specyficznymi receptorami, a sygnał przez nie generowany jest unikatowy. Alternatywne rozwiązania (np. Wspomniany KCL) nie wywołują odpowiedzi tych receptorów, dlatego należy wywołać reakcję krzyżową, poprzez aktywację innych receptorów, które wygenerują odpowiedź zbliżoną do odpowiedzi wywoływanej przez atomy sodu.
Kluczowe znaczenie ma tutaj pobudzenie receptorów umami, które mogą doprowadzić do zasymulowania smaku słonego, bez niepożądanego zintensyfikowania smaku kwaśnego i/lub gorzkiego.
Chciałbym kontynuować i opowiedzieć nieco więcej o produkcie o którym wspomniałem na początku....no ale nie zrobię tego.
Powiedzmy, że ten produkt, poprzez kompleksowe działanie jest w stanie skompensować negatywne efekty obniżenia zawartości soli w produkcie i eliminuje konieczność użycia KCL lub MSG+rybotydów (IMP & GMP), a których użycie wymaga umieszczenia na etykiecie znienawidzonych i przerażających literek "E"
Za jakiś czas postaram się wrzucić wpis o innym produkcie, mającym podobny cel, a mianowicie zredukowanie zawartości cukru w produkcie




@SignumTemporis
NaCL jest głównym źródłem sodu,
( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@SignumTemporis przyznaj się, że po prostu marmite produkujesz xd
@SignumTemporis ciekawy wpis, dla mnie przede wszystkim jako chodzi o zastępowanie soli poprzez aktywowanie innych niż "słone" receptory. Jedna uwaga:
Late lingering – bardzo czysty, przyjemny, ściągający (lingering) smak soli lingering to "utrzymujący się", ściągający to "astringent" ;)
Zaloguj się aby komentować
ech od rana cos nienajlepiej czuję (jak zauważyliście), myślę sobie "co jest grane?" a tu takie rzeczy
#justhejtothings #chorobagrubychryb

Ma gadane... gruba ryba
Przytyło się?
@FriendGatherArena jesteś w stanie błogosławionym!
Zaloguj się aby komentować
#chwalesie #prawojazdy
stary chlop ale wkoncu zrobilem prawko kat b xD

@BoguslawLecina gratulacje 💪🏼
@BoguslawLecina jak mawiają Amerykanie: lepiej późno niż później
Gratulacje!
@BoguslawLecina Gratulacje, miłej jazdy!
Zaloguj się aby komentować
#pracbaza #gownowpis
Mmmmm....poniedziałek. wiedziałem ze będzie ciekawy. W piatek zamawiałem próbki materiałów do nast. Grupy konsolidacyjnej. Patrzę na listę i widzę, ze dwie probki, majeranek i lisc laurowy są z włoskiego oddziału firmy. Baba, ktora zajmuje sie tam ogarnianiem tego jest k⁎⁎wa prawdziwym wrzodem na d⁎⁎ie i chyba sprawia jej przyjemność utrudnianie życia innym. Wchodzę dziś w system, widze ze request odrzucony. Powód? Przeterminowany materiał. Sprawdzam w SAP i oba materiały mają termin ważności do maja 2026. I tak jest k⁎⁎wa za każdym je⁎⁎⁎ym razem jak coś stamtąd potrzebuje. Zawsze znajdzie jakis powod zeby ofrzucic zamowienie. Teraz muszę do niej dzwoni i ja prosić zeby łaskawie to wysłała.
Niech sie udławi nitką spaghetti. Ewentualnie wyślę jej hawajską w ramach podziękowań.
@SignumTemporis Nie rozumiem, czemu nie zalatwisz to przez jej kierownika albo przynajmniej nie wyslesz jej zapytania czemu odrzucila z jej kierownikiem w CC?
Nie rozumiem podejscia przepychania sie z wrednymi Grazynami, jakby byly corkami prezesa i pod nikogo nie podlegaly. Jezeli ktos Ci robi pod gore to sie go temperuje na poczet przyszlej wspolpracy. Z tego co rozumiem nie jest to chyba pierwszy jej taki wybryk wiec pytanie do Ciebie - ile jeszcze takich wybrykow bedziesz tolerowac? Biernosc to godzenie sie na takie wybryki a akceptacja zabiera Ci prawo do narzekania
@Mikel
Nie rozumiem, czemu nie zalatwisz to przez jej kierownika albo przynajmniej nie wyslesz jej zapytania czemu odrzucila z jej kierownikiem w CC?
Czekam od pół godziny na odpowiedź xpxp.
To byl pierwszy raz, ze wpadło mi do głowy, zeby samemu wziąć i zerknąć na expiry date w systemie. Jestem ciekaw ile razy wcześniej tak przycięła w chuja
Edit: co do temperowania grazynek to masz 100% racji. Jest taka pizda z Australii, do której jak coś pisze to zawsze muszę cc jej manager bo inaczej ma wyjebane i udaje ze nie zauważyła mejla
@SignumTemporis nie daj się
Zaloguj się aby komentować