Moi drodzy, jestem nowy, więc na przywitanie chciał bym podzielić się czymś z mojego podwórka. Pracuję jako barman i cieszy mnie mikologia- mieszanie dziwnych rzeczy w coś dobrego.

Na start, chciał bym się podzielić z Wami, moim autorskim przepisem na tequilę z burakami.

Więc składniki są następujące:


40 ml Tequili

20 ml soku z buraków

20 ml syropu cukrowego (u mnie 1:1)

Top up piwo imbirowe


Jak to robimy? Pierwsze trzy składniki wlewamy do szejkera, lub słoika- można mieszać we wszystkim.

Przelewamy do szklanki z kruszonym lodem.

Najlepsze teraz, całość uzupełniamy piwem imbirowym.

Wyjdzie z tego specyficzna, warzywna mieszanka z pikanterią imbiru i pazurem tequili.


Dajcie znać czy siada Wam ten przepis

Pozdrawiam


#gastro #bar #miksologia

Komentarze (30)

PiotrulaZzaBaru

@Kronos mam jeszcze opcję z burakiem kiszonym, ale to może kiedy indziej

pacjent44

@PiotrulaZzaBaru z kiszonym ale ogórkiem, znam pewien przepis na wódkę.

pacjent44

@PiotrulaZzaBaru kiedy dodać natkę pietruszki?

bardzo rano wstajesz, kolego

PiotrulaZzaBaru

@pacjent44 natka pietruszki dobra będzie jako garnish- dekoracja.

A co do wczesnej pory, no to coż... Dopiero kładę się spać. Gastronomia

l100e

Ja bym pewnie spróbował, bo wlewałem w siebie wszystko, na szczęście, przestałem (i dążę, żeby tak pozostało :)

PiotrulaZzaBaru

@l100e szanuję. W takim razie rozumiem że jest zapotrzebowanie na kreatywne kncepcje bezalkoholowe?

pigoku

@PiotrulaZzaBaru na tym portalu to drinki na bazie bioenergovital tonic senior plus

deafone

@PiotrulaZzaBaru chciałbym,

a nie "chciał bym"

onlystat

@PiotrulaZzaBaru jak jako amator miksologii oceniasz drink znany pod nazwa "Kociolek Panoramixa"?

PiotrulaZzaBaru

@onlystat Paskudny, orażający i nie polecam nikomu. Jednak sam chętnie sprobuję jak smakuje 😁

onlystat

@PiotrulaZzaBaru

Muszę się nie zgodzić. Kociolek Panoramixa nie jest paskudny... To czysta magia w szklance. Na papierze składniki wyglądają jak przypadkowa zgraja, która nigdy nie powinna się spotkać, ale w praktyce tworzą zaskakującą harmonię. Słodkie, kwaśne i ziołowe nuty mieszają się tak, jakby ktoś naprawdę znał się na alchemii smaku. To nie drink - to eliksir odwagi dla tych, którzy wierzą, że z chaosu też może powstać coś genialnego.

PiotrulaZzaBaru

@onlystat w takim razie sam sobie odpowiedziałeś i zrobiłeś to lepiej niż ja.

notak

@PiotrulaZzaBaru Brakuje zdjęcia Piotrula.

PiotrulaZzaBaru

@notak mam paskudną mordę, nie ma co jej pokazywać 😅 a jeśli chodzi o koktajle, to widząc zainteresowanie, następne bedą że zdjęciami

notak

@PiotrulaZzaBaru tak, chodzilo mk o zdjęcie drinka 🙂

L4RU55O

No dzień dobry.


Daj coś z whisky ale bez szukania składników po internecie. (mieszkam na zadupiu).

Barcol

@PiotrulaZzaBaru ja kiedyś zrobiłem Whisky Sauer Kraut gdzie zamiast się z cytryny dałem sok z kiszonej kapusty i było do wylania

PiotrulaZzaBaru

@Barcol ale myślę że ocet jabłkowy zamiast kiszonej kapusty był by spoko. Woda po kiszeniu jest diabelnie słona, więc trzeba traktować ją jako delikatny akcent

Barcol

@PiotrulaZzaBaru ostatnio (tj. pół roku temu xd) piłem dobrego drinka z octem i miodem pitnym, niestety nie pamiętam reszty składników. Za to mój autorski Radkonator wzbudzał szał wśród koleżanek, poszukam przepisu jakbyś chciał przetestować

Barcol

@PiotrulaZzaBaru

50ml Jagermaistera

40ml Aperolu

30ml Soku z cytryny

20ml słodkiej domowej wiśnióweczki


Wszystko wyszejkować; wlać do szklanki, zalać tonikiem do pełna

PiotrulaZzaBaru

@Barcol i w ramach dekoracji, bambusowa wykałaczka z nabitą wisienką była by idealna

Barcol

@PiotrulaZzaBaru po takie akcesoria zapraszam na tag #bambusybarcola ( ͡° ͜ʖ ͡°)

AlvaroSoler

Proszę o przepisy bezalkoholowe.

niebylem

@PiotrulaZzaBaru a gdzie kupić piwo imbirowe? Gingersa już z nami nie ma kilka dobrych lat, nie kojarzę na półkach niczego innego. Chodzi o Polskę.

PiotrulaZzaBaru

@niebylem piwo imbirowe, jest po prostu gazowanym napojem bezalkoholowym. Raczej powinni być dostępny w każdym sklepie. Na pewno schweppes ma taki smak w swojej ofercie.

Zaloguj się aby komentować