#kuchnia #gotujzhejto

Proszę tu zaraz zeznawać jakie macie patelnie bo mnie szlag trafi. Potrzebuję polecenia czegoś, co się cię będzie wybulać na środku i pozostanie płaskie. Mam też w szufladzie żeliwnego potwora który się nie wygina ale powiedzmy że nie jest zbyt poręczny przy codziennym gotowaniu, lubię podrzucać na patelni.

I nie za miliony oczywiście choć za tą dałem stówę więc już sam nie wiem ile powinna porządna patelnia kosztować.

86162a42-2979-4d6a-a007-a1c2bcfcc5ae

Komentarze (55)

pigoku

Aha, pozłacana patelnia z temu tez raczej niechętnie...

JarosG

Jakiś czas temu kupiliśmy z Ikei małą na próbę. Zarąbiecie się sprawdziła i niedawno dokupiliśmy dużą taką samą. Cena gdzieś około 1/2 tefala a co najmniej nie gorsza. Na pewno ta mała się nei powyginała. Duża po kilkunastu razach też jeszcze nie, ale za krótko, żeby być pewnym. Smażone na kuchence elektrycznej, narzędzia z silikonowymi krawędziami i NIGDY nie wkładana gorąca pod wodę.

pigoku

@JarosG ta stalowa czy z powłoką?

6502

@JarosG @pigoku Używam ikeowskich teflonowych od kilku lat, też się wyginają. Żeliwna dalej jest płaska, ale dość rzadko z niej korzystam.

JarosG

@pigoku z powłoką. Tak wygląda z wlaną wodą patelnia, którą mam pewnie z 8-10 miesięcy. Używana średnio co drugi dzień. Rys i popękań na razie nie widzę.

b7191bea-ffe5-4964-bb8a-e1686e2e7102
matra

@pigoku zależy do czego Ci trzeba. Jak umiesz w odpowiednie wypalanie to patelnia cygańska jest w pytę. Jak koniecznie coś nieprzywierającego to najwyższe linie tefala są ok, podobno patelki z ikei są spoko.

AdelbertVonBimberstein

@pigoku mam już drugą z tych, są tanie i dosyć dobre.

No i pozwól patelni wystygnąć zanim zalejesz ją wodą- przez to głównie patelnie się wyginają i przez nagrzewanie na sucho.

d1a874d6-7ced-4c0b-973d-45c9f22760a7
pigoku

@AdelbertVonBimberstein tu niestety u mnie patelnia nie ma lekko bo zazwyczaj mocno rozgrzewam, lubię podsmażyć szybko i intensywnie w małej ilości tłuszczu.

pigoku

@AdelbertVonBimberstein teraz poszedłem popatrzeć do szuflady i to właśnie florine załatwiłem tak, że ma na środku odbarwienie od przegrzania i chyba nie nadaje się do niczego

pigoku

@Dziwen dzięki. Okazuje się że trzeba się będzie doktryzować z patelniologii kurde

Dziwen

@pigoku szczerze to sam się często zastanawiałem czemu zawsze spływa na boki, ale byłem zbyt leniwy, żeby to sprawdzić. No ale ma to sens. No i na końcu masz listę z opcjami, które minimalizują to spływanie. xd

wonsz

@pigoku ja mam aktualnie 4 żeliwne i dwie stalowe, ale ja nie mam fetyszu podrzucania.

pigoku

@wonsz no ja jestem niecierpliwy i ogólnie nie potrafię zrobić na obiad czegoś co się pichci dłużej nić pół godziny. Przy patelni muszę coś zawsze podłubać i poprzegarniać bo smażę szybko a mocno.

wonsz

@pigoku ja też, dlatego żeliwo. Ino nie podrzucam a przekładam ręcznie. Na dużej stalówce teoretycznie mógłbym bawić się w ramsaya ale zawsze bardziej jest upierdolone wszystko wokół więc wybrałem mniejszy burdel.

pigoku

@wonsz ja gotuję, żona sprząta więc...

wonsz

@pigoku nienawidzę żarcia robić w burdelu, sprzątam na bieżąco

Yes_Man

@pigoku żeliwna, mam używam i nic się nie wybrzusza

1a5f6656-d992-4492-877b-40870db2ff76
pigoku

@Yes_Man mamy tą patelnię i nie wybrzusza się ale nie mam tyle pary w łapie, żeby nią swobodnie operować, a jak jest wypakowana żarciem to już w ogóle problem. Czyli zamiast nowej patelni muszę rozważyć karnet na siłkę?

Yes_Man

@pigoku trochę pogotujesz i będziesz mieć łapę jak @bartek555

moll

@pigoku ambition, z powłokami kamiennymi

pigoku

@moll no i przyszła Pani Ekspert Widziałem te patelnie w sklepach i się zastanawiałem nad nimi.

moll

@pigoku mam jedną prawie dekadę i jest nie do zajechania. Nie wiem czy te z powłokami granitowymi jeszcze są dostępne, ale jeśli tak to polecam

Yes_Man

@moll ojjjjjjjj, przerabiałem dwie sztuki z tymi powłokami (Zelmer/Ambition) i w obu przypadkach była to porażka. Wszystko przywierało nawet pomimo kilkukrotnego przygotowania przed pierwszym użyciem

bishop

@pigoku Potwierdzam co napisał @Yes_Man o patelni z Ambition. Powłoka słaba i mocniej się grzeje na indukcji na tym samym poziomie co patelnia Tefala.


Przerabiałem temat kilka miesięcy temu i doszedłem do wniosku, że albo Tefal z patelni teflonowych albo stalowa. Inne firmy to gorsza jakość.

moll

@Yes_Man jak?! Mam 3 różne i nic nie przywiera xD

Yes_Man

@moll też nie wiem jak, próbowałem dwa razy i odpuściłem

moll

@Yes_Man ¯\_(ツ)_/¯

conradowl

@pigoku mam kamienne, nie ambition, ale kupione w Szkocji.

Tak jak @moll pisze, u mnie działa jak złoto.

Nie wiem co jest nie tak @Yes_Man i @bishop , u mnie jest cudo (aczkolwiek ja nie mam Ambition).

Cenowo to wyszło za dużą na polskie około 180zł jak pamiętam.

Yes_Man

@conradowl Zelmer w 2011 roku kosztował 139 zeta. Też nie wiem co poszło nie tak. Potem próbowałem Ambition i też qpa

Spider

@pigoku Dawaj w Woka sie będziesz w patelnie bawił ;].

ff4ce9ca-8850-4240-a7a0-1aec5a162f14
pigoku

@Spider ja bym się przesiał na woka ale nie mam gazu a po drugie musiałbym smażyć na zewnątrz bo potem w domu siwo od dymu

pigoku

@maaRcel kurde, nie planowałem sprzedaży nerki żeby mnie było stać na patelnię. Ale jeżeli mambuc dobra może aero zainwestować.

ratriczek

@pigoku polecam z ikei stalowe z powłoką.

Tą stalową nie będzie się tak wyginać jak aluminiowa na pewno.

ColonelWalterKurtz

patelnia stalowa z wnętrzem żeliwnym - np. z ikea. Mi się dobrze sprawują (mam dwie), jest pancerna. Raczej wystarczy do końca życia chłopa. Nie jest super lekka ale się da podrzucać

pigoku

@OogiBoogi jak z przywieraniem? Da się ostro smażyć?

OogiBoogi

@pigoku Trzeba zrobić "powłokę", niewiele brakowało żebym się od niej przez to odbił. Dopiero jak ją "spaliłem" jak woka zaczęło od niej dobrze odchodzić. Teraz rzadko sięgam po cokolwiek innego.

the_good_the_bad_the_ugly

Miałem ostatnio taki sam problem plus odłażąca powłoka mimo dbania o patelnie zgodnie z zaleceniami. Kupiłem niedawno zestaw jak poniżej i na razie jestem bardzo zadowolony. Tylko mają swoją wagę, ale nie ma tragedii.


https://tinyurl.com/ypb4jka2

mordaJakZiemniaczek

Współczuję braku gazu, ale nawet na indukcję nie wierzę w 1 fits all. Na grube kawały mięcha żeliwo, stal nierdzewna na miesa w sosach, omlety i szybkie rzeczy typu tost na teflonie.

pigoku

@mordaJakZiemniaczek miałem kuchenki gazowe zawsze w mieszkaniach które wynajmowałem. Myślałem, że bez tego nie da się żyć. Teraz mam indukcję w swojej chacie i nie zamieniłbym jej raczej na gaz.

Mięsiwa nie za bardzo u nas a już na pewno nie smażone grube kawały, raczej warzywa w sosach.

BajerOp

@pigoku Tefal Ingenio. Przerobiłem tego mnóstwo, Ikea (nawet ta najdroższa) fajna ale umrze maks po roku bo zmywarka i rysuje się od patrzenia. Ambition to gówno, chyba, że będziesz rozgrzewał powoli od 1 do 7 w 10 minut, inaczej też umrze rok. Stalowe i żeliwne ok, ale to upierdliwe w codziennym użytku mimo, że najlepsze. Tylko ten Tefal daje radę, niestety trzeba odżałować 350 za trzy w zestawie. I kupować tylko u tefala w sklepie bo na allegro podróbek więcej niż na bazarku.

profil_e

@BajerOp polecam Ingenio, tylko z wyższych serii niż najtańsze. Całe komplety mam kilka lat, można smażyć bez tłuszczu albo zapomnieć, że jest włączona i nic jej się nie dzieje. Jedzenie nie przywiera i łatwo się zmywa (unikam zmywarki żeby przedłużyć jej życie, ale też fajna opcja że się da)

PanNiepoprawny

@BajerOp odkąd przestałem myć patelnie w zmywarce to zaczęły żyć znacznie dłużej.

BajerOp

@PanNiepoprawny życie jest za krótkie żeby myć patelnie ręcznie

PanNiepoprawny

@BajerOp wystarczy dać jej chwilę z wodą w środku a potem szczotką taką długą, żeby się w tym nie babrać umyć i gotowe. Roboty na 30s + czas namaczania.

BajerOp

@PanNiepoprawny to i tak za długo, nie po to mam zmywarkę żeby cokolwiek robić ręcznie xD

PanNiepoprawny

@BajerOp zmywarka chujowo myje patelnię. Też ma zmywarkę i nie wyobrażam sobie życia bez, ale pewnych rzeczy w niej nie myję.

Niv

@pigoku kiedyś wynająłem apartament w którym była patelnia ze strukturą plastra miodu. Tak dobrze mi się na niej gotowało, że następna też taką kupie tylko obecne tefala nie chcą się zjechać. Nie pamiętam już jaka to była dokladnie firma ale jest sporo które w tym systemie robią, rzuć sobie na nie okiem, ja polecam. A i wyglądała jak nowa a wiadomo jak to w miejscach na wynajem szanują sprzęt.

347efea3-3f61-4374-8c0f-18c7e9115e3f
profil_e

@Niv plastry miodu są też często w najtańszych patelniach, doświadczenia właśnie z różnych Airbnb., Zmywanie tego to udręka psującą całe wakacje, większość też ma odpadające rączki jakby ludzie się nimi tłukli zamiast smażyć. Także sam plaster na pewno nie jest wyznacznikiem

pigoku

@profil_e tu się zgodzę, mam małą patelnię z takim dnem i mnie trafia jak mam ją szorować

ZjemCiChleb

Bierz takie: Valdinox Expert, mam od roku ponad i są to najlepsze patelnie jakie miałem do indukcji.

9b9e23cc-6701-4318-a743-08f94c860e92
a5f22ec7-da02-41b7-a40c-de3c4e6c589b
gutek

4 lata używamy i nadal są jak nowe. Mało miejsca zajmują i można zapiekać w pierkarniku. Myte tylko w zmywarce. Żałuje ze nie mamy garnków tej serii, ale był to prezent z punktów payback xD

c9c08190-9cc0-4cf2-a8be-6675a1125f73

Zaloguj się aby komentować