Jako że widzę iż u nas siedzą degeneraci co jedzą nutellę z masłem to pięć słów o jednym dość istotnym elemencie grzybów - czyli jak je smażyć. Przyznam szczerze, że ostatnie pół roku zacząłem sam na to zwracać większą uwagę i efekty mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły. Tutaj na przykładzie pieczarek

  1. Grzyby do smażenia powinny iść suche. Więc nawet jak były bardzo brudne i musiałeś umyć pod kranem - wysusz
  2. Pokrój na średniej grubości plastry. Pod żadnym pozorem nie sól
  3. Rozgrzana patelnia, średni ogień, mała ilość tłuszczu (tutaj zdania podzielone, mi pasuje jak jest minimalnie)
  4. Najważniejsze - nie zajebać patelni ilością pieczarek. Nie ma być jednej na drugiej - jedna warstwa. Jak masz więcej, smaż partiami aż zaczniesz widzieć karmelizacje
  5. Posól na koniec, jak już zdejmujesz patelni. Możesz wtedy inne rzeczy też dodać, zależnie od potrawy i gustu.

Dzięki takiemu podejściu grzyby nie zmieniają się w miekką papkę, zachowują fajny smak i teksturę.

#grzyby
167fe9f8-8d30-4add-897d-cf3492bd6f31
koniecswiata

Mój sposób na grzyby - wrzucić na olej i NIE DOTYKAĆ! NIE MIESZAĆ! Schować ręce do kieszeni, żeby nie kusiło przemieszanie ich one się nie przypalą, jak nie mieszamy, to ładnie się obsmażą i chrupiąca skórka zamknie w środku wilgoć. Tylko nie mieszać! XD

Ragnarokk

@koniecswiata Tak, w sumie mogłem to też dodać.

em-te

@Ragnarokk  panie sorze, a jak postępować przy duszeniu?

Ragnarokk

@em-te Tak, by nie było świadków. Inaczej będzie problem.

cebulaZrosolu

@Ragnarokk ja to wrzucam wszystko, sole od razu żeby się wody pozbyć i czekam :)


Ale ja to ten chory pojeb co je nutelle z masłem :D

Ragnarokk

@cebulaZrosolu Z jedzeniem jest jak z seksem, ważne by pasowało Tobie i tym co razem z Tobą do gęby wkładają

LondoMollari

@Ragnarokk Nie zahaczyłeś o jeden fundamentalny temat. Masło, smalec czy olej?

Ragnarokk

@LondoMollari 

Ja sam używam homeopatyczne ilości, więc używam co mam bliżej - najczęściej olej. Masła klarowanego czy smalcu nie używam na co dzień, więc nie mam pod ręką, a klasyczne masło ma jednak chyba za niską temperaturę dymienia. Ale jak mam je wyciągnięte (bo coś innego) to i z tym mi się zdarza.

camelowski

Znam ale bardzo dobry pro tip. Szacunek Panie Kierowniku

SuperSzturmowiec

mmm nutella z masłem. dawno nie jadłem

pvintage

https://youtu.be/XLPLCmwBLBY?si=i4R84TG03rBjrITA


Polecam takie podejście do tematu, nigdy się nie zawiodłem na efekcie.

Ragnarokk

@pvintage Też próbowałem, widziałem nie na tym filmiku ale na innym. Też dobry efekt.

dolitd

Ludzie jedzą nutellę bez masła? Barbarzyńcy.

dildo-vaggins

A ja lubię dodawać soli na początku tak żeby jak najwięcej wody wyszloz

Goldie

@Ragnarokk czyli ja robię praktycznie wszystko odwrotnie

Pieczarki po myciu prosto na patelenie drobne plastry, z reguły 0,5kg paczka naraz patelnia wypełniona po kilka warstw. Zamiast soli od razu jak jeszcze surowe polewam magi, sól, glutaminian, lubczyk robią robote, od razu świeżo mielony grubo pieprz i przesmażona bardzo drobno pokrojona cebulka. I smażyć do zredukowania całej wody, pozostaje idealna smaczna baza to wszystkiego pizzy tortilli sosów wszystkiego.

Ragnarokk

@Goldie Z MSG to i skarpetki smaczne

Tapporauta

Niech Ci Bozia w grzybach wynagrodzi, dzieciach znaczy się.

Ragnarokk

@Tapporauta Mam już wystarczająco. Dzieci przynajmniej

Neq

Ja tam wolę inaczej. Ale też lubię białą czekoladę.jpg

Xianth

@Ragnarokk piszesz najpierw o grzybach a potem o pieczarkach. Z pieczarki taki grzyb jak z czipsów sałatka warzywna. Niby rodzaj ten sam (pieczarka to grzyb a ziemniak to warzywo) ale rozumienie trochę inne.

Xianth

@Ragnarokk a co do pieczarek to dwie szkoły - twoją to złociste pieczarki, ale można jeszcze zrobić szarą, wysmarzoną tekturową papkę którą zajadało się poprzednie pokolenie.

Giban

@Ragnarokk Ja tam lubie zetrzeć, podsmażyć taką papkę scybulko, potem na bagiete, starty ser, tani ketchup...

Zaloguj się aby komentować