Komentarze (51)
@A_a serio pytam: na tym polega właśnie termomix? Co se k⁎⁎wa ludzie nie umieją zupy pomieszać?
@zjadacz_cebuli Na co ludziom widelec, nie mogą rękami jeść jak tysiące lat jedli?
@zjadacz_cebuli
serio pytam: na tym polega właśnie termomix? Co se kurwa ludzie nie umieją zupy pomieszać?
Potrafi np zrobić znacznie lepsze krewetki na białym winie, niż każda knajpa w której dotychczas zamawiałem to danie. Robi to za 1/5 kasy jaką trzeba zapłacić w restauracji, z zaangażownaiem w gotowanie, na poziomie 5 min. Mam nadzieję, że pomogłem
@zjadacz_cebuli Jak ktoś lubi stać w kuchni przy garach, mieszać, próbować, pilnować itd. to nie kupi Termomixa. To jest dla osób, które mają w dupie gotowanie, nie umieją gotować albo nie chcą. Wrzucasz tam rzeczy, nastawiasz przepis, gotuje, miesza i pilnuje samo. Wyje jak pasza jest gotowa (niestety w większości przypadków to naprawdę pasza xD). Dla mnie to jest kiepskie i za drogie urządzenie, które ma tak naprawdę tylko połowę potrzebnych w kuchni funkcji - ale i tak zwolennicy będą się kłócić, że ma wszystko
@jaczyliktoo ale sam robi, czy po prostu ma przepis i wyświetla kolejne kroki na ekraniku? Uwielbiam te skróty myślowe, opisujące co ten garnek z mikserem „potrafi ugotować”…
@dext3 sam robi, co prawda nie wyciąga krewetek z zamrażarki, no ale chyba taki rozgarnięty miś jak ty, zdaje sobie sprawę z tego, że póki co humanoidalne roboty, to wciąż science fiction
@jaczyliktoo tak, sam robi... zupy kremy i dania "jednogarnkowe". Uwielbiam jak ktoś mówi, że zrobił np. rogaliki z termomiksa
@JackDaniels to trochę tak, jakbyś powiedział, że nie ma różnicy między wysłaniem maila, a listu tradycyjną pocztą, bo i tak wiadomość musisz napisać sam
@jaczyliktoo no tak. Trochę. A trochę tak jakbym napisał ten list jednak nadal na kartce, zeskanował go i wysłał mailem
@JackDaniels thermomix zmniejsza ilość potrzebnych czynności, a nie zwiększa, więc twój przykład totalnie nieadekwatny
@jaczyliktoo A wg mnie adekwatny. Wysyłając skan mailem przyspieszasz czas dostarczenia, nie musisz iść na pocztę, kupować koperty ani znaczka itp. Odnosząc się do tych rogalików co pisałem wcześniej - termomix zrobi ci tylko ciasto i po kolei powie co masz wsypać do michy (tak samo można przeczytać to z przepisu na kartce i zamieszać mikserem lub ręcznie). Ciasto potem musisz i tak sam rozwałkować, pociąć, posmarować dżemorem czy czym tam kto lubi, zawinąć i upiec w piekarniku... Dla jasności - są potrawy wychodzące zajebiście z termomixa, które można przygotować tam bez żadnego wysiłku od początku do końca i do tego jest ten sprzęt głównie przeznaczony. Bekę mam tylko z ludzi co zrobią w tym jakiś ułamek całej potrawy, ale już całość jest z termomixa
Po co ludziom odkurzacz automatyczny, nie umieją sami odkurzyć? Albo miotłą?
Coś tam ułatwia, pomaga nauczyć się gotować. Jeśli ktoś chce to dlaczego nie?
@zakar to na jakiej to zasadzie działa?
@zjadacz_cebuli automatycznych programów i instrukcji wyświetlanych na monitorku. Wrzucasz warzywa, sieka je nożem, prosi o dodanie wody, potem samo zaczyna podgrzewać i gotuje przez x czasu, potem prosi o przyprawy, etc.
@bishop ok, czyli mi się to nie przyda
@zjadacz_cebuli na prąd
@zjadacz_cebuli oprócz zastosowań cywilnych to szefowie kuchni z tego korzystają podobno bo dużo czasu oszczędza przy wstępnym gotowaniu potraw i półproduktów
Komentarz usunięty
@bishop szefowie korzystaja z thermomixa xD
@zjadacz_cebuli taki interaktywny przepis. Sam odmierza czas, przypomina że trzeba coś wrzucić, waży i chyba podgrzewa nawet. Ale musi być podłączony do internetu i jest abonament do wykupienia xD Tyle wiem od znajomych
@bartek555
Oczywiście, że tak. Tak samo jak używają tłuczka, noża, miksera i wielu innych narzędzi.
Odróżniajmy to, że niektórzy robią z tego kult o faktu, że jest to przydatne i dość wszechstronne narzędzie
@bishop szefowie kuchni z tego korzystają
Na prezentacji z Thermomixa to usłyszałeś xDDDDDDD ?
@Peter_Mountain Nie, jest wiele źródeł tego, 3 sekundy w Google ziom i sam znajdziesz.
Zapominacie o jednym - główną wadą tego urządzenia jest dość absuradlny koszt. W restauracjach gdzie jest ciągły ruch i gdzie to wrzucisz w koszty biznesu to ten argument jest dużo mniejszy niż dla losowego człowieka
@Peter_Mountain ja to słyszałem od kucharza na takim szkoleniu-integracji. Krytykował thermionix jako taki, ale powiedział, że w często w restauracjach się znajduje. Sam też przynajmniej w jednej widziałem.
@Peter_Mountain widziałem w jakimś programie kulinarnym na Kuchnia+ albo YT, nie wiem z czego rżycie XD
@Ragnarokk @profil_e @bishop dla mnie to nielogiczne, zeby w profesjonalnej kuchni gotujacej dla wielu gosci miec urzadzenie o pojemnosci 2L zajmujace wnchuj miejsca i robiace cos co potrafia inne profesjonalne sprzety
No ale mi daleko to szefa kuchni. A thermomixa mialem i uwazam, ze jak ktos nie umie gotowac to spoko, dla reszty strata kasy i lepiej kupic dobry robot kuchenny.
@bartek555 ale oni mają po kilka takich w kuchniach. Przecież nie robią jedzenia w jednym XD i robią w nich półprodukty albo bazy do dań, które potem są np. redukowane więc nie trzeba ich dużo objętościowo. Patrzycie na to z naszego cebulackiego poziomu a dla dobrych restauracji to narzędzie jak każde inne.
@bishop to nadal nie wiem jak to urzadzenie w takich prostych czynnoscisch wygrywa z innymi, ale ze mnie marynarz, a nie kucharz.
@bartek555 też nie wiem bo takiego nie mam ale zakładam, że chodzi o oszczędność czasu przez brak przekładania składników z jednej maszyny do drugiej i do garów plus dokładna kontrola procesu gotowania bez nadzoru
@bishop ja mialem, dlateto sobie nie wyobrazam ;)
@Cybulion moze sie wypowie
@bishop Nie no, teraz to odleciałeś xD Kilka Thermomixów w kuchni, ja ja ja
@Peter_Mountain ale ja sobie tego nie wymyślam, mówię co widziałem w kuchni pokazywanej w programie XD
@bartek555 @Peter_Mountain mamy na kuchni 10 kucharzy i 3 termomixy. W drugiej rest dwa. Na innej lokalizacji 4 na jednej 2 na drugiej. Automatyzacja pracy na kuchni to podstawa.
@Cybulion szijeeet. Masz bana
@bartek555 ale za co? Automatyzacja pozwala zmniejszyc ilosc etatow. Zreszta termo zajmuje malo miejsca w porownaniu z reszta szpeju jak maszyna do krecenia puree czy planetarki. A tak puszczasz 3 sosy jedna osoba nie zajmujac stanowisk na cieplej kuchni wiec nie wadzisz w serwisie. Automatyzacja pracy.
@bartek555 chcial pan prawdy to prawde serwuje XD. Nawet u amaro stai termomix. W mudze tez.
@Cybulion przestan juz!
@bartek555 @Cybulion Słychać strzały ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bishop Ok, kolega @Cybulion nas wyjaśnił. Miałeś rację!
@A_a Hejt na thermomix jest mocny bo to garnek gotująco/tnąco/mieszajacy/gotujacy na parze itd. fakt ze ku⁎⁎⁎⁎ko drogi + abonament za przepisy 200zl rocznie xD Jednak mam to i używam 2/3x w tygodniu i nawet człowiek który totalnie nie umie gotować zrobi coś dobrego + bardzo duży wybór przepisów. A ile razy w tygodniu myślisz sobie co tu ugotować na obiad? Jak dla mnie to pomocne w gotowaniu i przyjemne w użytkowaniu urządzenie. Nie jestem kuchennym świrem tylko normalnym człowiekiem który normalnie gotuje “analogowo”, ale używam TM i jestem zadowolony (:
ciasto na pizzę można zrobić w kilka minut
@A_a nie czaje, ludzie za telefon dają po 5k, a potem on wytrzymuje 3 lata i trzeba kupić nowy. Za to na sprzęt AGD na pół życia żal wydać 5k (?) z czego połowa ceny i tak by poszła na sprzęty, które się kupuje do kuchni.
A w czym TM jest lepszy niz te narzędzia? Bo to no-brainer. Jak wybiorę przepis, to urządzenie mówi mi co mam dodać, kiedy, waży od razu, samo kroi, miesza, gotuje, nie przypali, nie wykipi, nie spali chaty, no i zawoła mnie kiedy będzie potrzebna jakaś akcja z mojej strony.
Dam ci siebie za przykład - ja nie mam wprawy w gotowaniu żadnej. Pracuje z domu i jestem w stanie zrobić obiad podczas rozmawiania z kimś na słuchawkach.
A w ogóle to widziałem pełno memów albo hejtu na "termomiksiarzy". Za to nigdy nie widziałem, żeby ktoś się obnosił z tym że ma. Sprzęt jak sprzęt, jeden lubi, inny nie.
@Cinkciarz nie korzystałem to się nie wypowiem, ale sam fakt że to jakaś sekta sprzedaje BO MUSI BYĆ PREZENTACJA daje do myślenia. Tak czy inaczej- telefonów nie trzeba wymieniać co 3 lata, a TM nie wystarczy na 30-40 lat xD A, i z tego co widzę to cena 6700 i trzeba dokupić abo na przepisy? 😁
@utede na ile się orientuję to nie musi być prezentacji. Ale taki mają model dystrybucji, co poradzisz.
Co do reszty masz rację. Abonament nie jest konieczny, ale faktycznie odbiera TM sporo. Z tym że ja robię budyń bez Cookido i mleko mi nie wykipi
@A_a Dzieki lidlomixowi mogę z dzieciakami zrobić pizze i sie swietnie przy tym bawimy. Mam dwie lewe ręce do gotowania, wcześniej bym się nie podjął.
Ludzie nabierają się na agresywny marketing, coś jak te wszystkie prezentacje dla seniorów, tylko celują w młodszą grupę. Żeby płacić 6-7k za takie urządzenie i jeszcze abonament za przepisy to trzeba być naprawdę frajerem.
@redemptor tak samo jak płacić 5x więcej w restauracji, jak można samemu ugotować. Albo dać 200k za auto kiedy można autobusem wszędzie, dużo taniej wychodzi.
Nie sądzisz że to kwestia priorytetów?
@A_a wśród moich znajomych robi furorę do robienia żarcia przy małych dzieciach - wszystkie zupki kremy, warzywa na parze i inne rzeczy robią się same, nikt nie musi pilnować garów, tylko może się skupić na pilnowaniu czy dziecko nie wspina się na meble. Wszelkie ciasta też robią się praktycznie same - przed każdym świętami wpadam do koleżanki ze składnikami i robię bazę do ciast, pijąc sobie kawę i gadając o głupotach, a robota idzie sama
Ja może bym nawet i sobie coś takiego kupił, ale odrzuca mnie forma sprzedaży, cena i robienie wokół tego sprzętu jakiejś kultowości i wyjątkowości. No i poza tym mam już w kuchni dużo innych sprzętów, które w sumie robią w zasadzie to samo a przynajmniej mogę kilka rzeczy na raz robić
Zaloguj się aby komentować
