Kurde blaszka, kawałek mi nie chce z głowy wylecieć od dwóch dni cholera...
Dobry klip

Kurde blaszka, kawałek mi nie chce z głowy wylecieć od dwóch dni cholera...
Dobry klip
@adrian-wieczorek przecież Sokół ("ze starej kasty") nawet w tym kawałku napiera właśnie o tym "jak było ciężko na ulicy" i "co ty mordo wiesz" xD
@siRcatcha wywod nienawiazujacy do utworu
@adrian-wieczorek podaj jakies linki do "mlodych wilkow"
Zaloguj się aby komentować
Lubelski Cebularz™ (te bez ™ to tzw. cebulaki)
Trudność: jak umiesz zagotować wodę na herbatę i lubisz pomiętosić ciasto to dasz radę.
Czas: farsz robisz dzień wcześniej (15 minut), ciasto i pieczenie 2 godziny.
Koszt: w dyszce spokojnie się zmieścisz xD
Trwałość: nawet zmumifikowany cebularz nadaje się do "odnowienia" w mikrofali albo piecu - najlepszy oczywiście prosto z pieca, ale w razie najazdu żarcie surwiwalowe jak ta lala.
Pasujący alkohol: najlepiej Perła Chmielowa, ale każdy browar da radę, pod wódzitsu też dobrze wchodzi.
Jako, że dzisiaj sobota, to wrzuce przepis znany każdemy Lubelakowi, a i słoikom nie obcy! Kawał słonawej buły z cebulą i makiem, idealnej do browarka, na wycieczkę na grzyby (z masełkiem i krakowską + obowiązkowo jajeczko jak wybieracie się zbiorkomem).
Rys historyczny: Jest to tradycyjna lubelska zagrycha/drugie śniadanie wywodząca się z lubelskiej przedwojennej społeczności żydowskiej. Jako, że Niemcy "przemeblowali" nam trochę Lublin, to po dzielnicy żydowskiej jeszczez czasów Kazimierza Wielkiego zostały jedna latarnia, jedna studnia i jedynie prawdziwy Cebularz Lubelski™. Obecnie jest to danie regionalne zastrzeżone przez Unię Europejską (coś jak oscypek, ale oscypki nie są całoroczne). W Lublinie zjesz Cebularza, na lubelszczyźnie zjesz cebulaka, w pozostałej części kraju obejdziesz się smakiem.
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży (lub 10 suszonych - jedna saszetka)
1 łyżka cukru
50 dag mąki (najlepiej krupczatki, ale każda byle nie samorosnąca da radę - ma być biała jak zadek młódki podczas kąpieli w pełni księżyca)
1 szklanka ciepłego mleka (tez ma być białe)
1 jajko (duże, od radosnej kurki)
2 łyżeczki soli
5 dag masła
Farsz:
3 duże cebule (takie po których płaczesz jak Saka po finale EURO2020)
3 łyżki maku (tych kuleczek czarnych co później zostają między zębami)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju (najlepiej polski-swojski, może być GMO dla smaku)
Jak to zrobić?
Dzień wcześniej! Pokrój w średnio-grubą kostkę cebulę, sparz ją wrzącą wodą w durszlaku tak konkretnie. Odcedź, dodaj mak, trochę soli, olej, wyieszaj, a jak trochę przestygnie walnij do słoika i do lodówki - niech moc cebuli wyłazi z roztworu.
W dniu pieczenia:
Zrób rozczyn. Wrzuć do miski drożdże, dwie łyżki mąki, cukier i zalej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wybełtaj to i daj gdzieś na bok - zacznie rosnąć. Zakryj, żeby jakieś muchy na wleciały.
W tym czasie przygotuj reszte składników. Jak roczyn podrośnie to dawaj to do mąki, dolej resztę mleka, soli do smaku (łzy z krojenia cebuli dnia poprzedniego dodadzą autentyczności), wybełtaj widelcem jajko i też dorzuć ale zostaw sobie trochę na malowanie brzegów. No to teraz nie ma opierdalania się. Gnieć to ciasto jakby jutra miało nie być. Możesz je też trochę ponapierdziulać, klepać, miażdżyć. No ma po ok. 30 minutach od ręki odchodzić (nie krócej!). Jakby nie szło to dodawaj trochę mąki. Jak wygnieciesz, to daj na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możesz przygotować blachy do pieczenia (wyłóż papierem DO PIECZENIA) i siorpnąć browarka.
Po godzinie ciasto powinno być większą kulką niź jak zostawiliśmy je wcześniej. Podziel je na 12 części i zrób z nich placki takie na 0.5 cm grube. Wymieszaj konkretnie farsz cebulowy i dawaj na srodki tak zostawiając z 1cm brzegu max. Sześć placków na blachę to standard
Kiedy piekarnik jest nagrzany, wrzuć blachy z plackami i obserwuj xD piec się będą jakieś 15 minut, ale musisz być czujny. trzeba je czasem obrócić by się zrobiły równo złote, przypilnować żeby się nie przyjarały xD
Kiedy już będą w kolorze złotym, a sąsiedzi z zaciekawieniem ustawią się w kolejce pod twoimi drzwiami pytając co tak za⁎⁎⁎⁎ście pachnie, to ty jak król dżungli wyjmij Cebularze na blat, żeby ostygły i sprawdź czy masz wystarczający zapas browarka.
Serdecznie polecam xD
Smacznego!


@siRcatcha Dodaje do ulubionych, bardzo chętnie spróbuję jak będzie okazja.
@siRcatcha Za dwa tygodnie szykuje się u mnie popijawa. Zrobię na tę okazję.
@Bipalium_kewense polecam
Zaloguj się aby komentować
Kolejna "wakacyjna fotka konkursowa".
Polandrock festiwal w Płotach - dzień pierwszy. Pandemia COVID rok drugi. Odległość przebyta w tym celu ok. 2500km. Córki pierwszy festiwal ever. Do tego jest zachód słońca z kolorkami, zdjęcie z diabelskiego młynu (niestety nie z drona) - perfidne zdjęcie konkursowe xD

@lubieplackijohn w regulaminie stoi że liczy się pierwsze zdjęcie nadesłane przez użytkownika, ale spoko, zdjęć nigdy nie za dużo!
Zaloguj się aby komentować
Kolejne "zdjęcie z wakacji".
Zdjęcie poczynione we wrocławskim zoo. Żeby tam jakąkolwiek ostrość złapać to ja pierdziu xD Sporo wyrośniętych rybek tam mają
Wołam @kris (mi też się podobało

Zaloguj się aby komentować
Zdjęcie "konkursowe" ukazujące kolejkę do wrocławskiego afrykarium i trud "polskiego turysty wakacyjnego" oczekującego na wejście do tego mega zajebiaszczego miejsca.
Serio, kolejka nie była taka zła, jedynie 45 minut - szybko szło xD Natomiast w środku przekozak

@siRcatcha w weekend? Standard, jak byłem to też tak bywało, zastanawiałem się jak to jest, że tym ludziom się chce tyle czekać i co to za przyjemność się między takimi tłumami przepychać w środku. Dlatego zawsze zaraz po otwarciu lecimy do afrykarium
@Rashan to był czwartek xD Jakbym wiedział, że będzie taka kolejka to też 9:05 bym ruszył "w kolejke"
@siRcatcha no widzisz, czyli to jednak normalność xD polecam sposób, że afrykarium pierwsze, bo wtedy jeszcze w miarę luźno wszystko sobie obejrzysz, bez ludzi na karku. I kolejki xD
Zaloguj się aby komentować
Firma Maxar Technologies dostarcza usługi rządom, korporacjom oraz "innym" klientom
W komentarzu dorzucam filmik reklamowy firmy - trochę creepy


Wygląda to naprawdę świeżo.
Zaloguj się aby komentować
Taka ciekawostka. Od 2016 roku liczba domów handlowych w UK spadła z 467 obiektów do 79 w roku bierzącym. Przyczyną są: wzrost znaczenia handlu online, ceny najmu w centrach miast, problemy z dojazdem/parkowaniem/kolejkami.
Do tego dorzucono brexit, a COVID sam sobie przyszedł
Jedynie około 30% z zamkniętych domów handlowych ma aktualnie "jakiś plan" na otwarcie lub zmianę charakteru działalności. W pozostałych hula wiatr i zbiera się kurz.
Aktualnie do tego dochodzą problemy Wielkiej Brytanii z zatowarowaniem. W tym tygodniu oszacowano, że sprzedawcy posiadają 80-85% towaru do końca roku (zwykle było to na odwrót 115%-120%). Co to oznacza? Że zabraknie towaru dla chętnych, czyli wzrost cen lub niedostępność towaru.

Nie jestem pewien ale z rok temu widziałem podobną tendencję w USA.
Zaloguj się aby komentować
Kamuflaż helikopera Rooivalk Mk1. Stare, ale warto przypomnieć

@siRcatcha W ogóle, to widziałem ten obrazek setki razy, ale dopiero teraz faktycznie zauważyłem ten helikopter xD
@lubieplackijohn hahaha, mialem podobnie, nawet nie probowalem zobaczyc
@siRcatcha Masakra, serio myślałem, że to jakiś wkręt! xD
Zaloguj się aby komentować
Pozdrowienia z Jurrasic Park


@lubieplackijohn mozna sobie fajnie polazic

Super rzecz. Chętnie bym się przeszedł Oo
@siRcatcha O_o ło k⁎⁎wa. A jakieś raptory znalazłeś?
Zaloguj się aby komentować
Cześć! Lać asfalt czy zamawiać polbruk?
Z dzisiejszych wędrówek, Blarney house, nadal zamieszkany

@siRcatcha Twoja chałupa?
@lubieplackijohn ogrodnika xD
@siRcatcha tylko asfalt!
Zaloguj się aby komentować
@lubieplackijohn listonosza nigdy nie odnaleziono
Zaloguj się aby komentować
Fun fact:
2021 rok jest tyle lat po1980 roku.
Ile 1980 byl po 1939.
Czujesz sie staro?
@siRcatcha nie bardzo, bo za chwilę będę miał 42 i też nie będę czuł się staro.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Mama bierze male na spacery. Samiec siedzi w gniezdzie i zbiera zguby. Moze tym razem cos przezyje dluzej niz dwa tygodnie.

@siRcatcha Prawdziwa mamusia
Zaloguj się aby komentować
@siRcatcha dej bez glonów!
@siRcatcha Albo z szerszej perspektywy
@lubieplackijohn troche zarosniete, to samo kilka miesiecy pozniej

Zaloguj się aby komentować
Jakis czas temu ktos prosil o zdjecie ampuly. Oto i ono

@siRcatcha Te pościgi w ślimaczym tempie to jest prawdziwy horror xD
@lubieplackijohn najlepiej jak na scigajacym siedzi kilka potencjalnych ofiar xD
@siRcatcha Najciemniej pod latarnią xD
Zaloguj się aby komentować
Po tygodniu młode zjadły już zawartość woreczka i zaczęły pływać. Rodzice jak narazie (tym razem) na piątkę. Ciekawe czy coś przetrwa


@siRcatcha A przeliczyłeś, czy żadna rybka się nie zagubiła?
@siRcatcha Po jakim czasie młody narybek stanie się "niezjadalny" dla pozostałych użytkowników akwarium?
@Pan_Tuman az sie nie bedzie miescil do pyska xD
Zaloguj się aby komentować
Jednodniowy narybek pielegniczki boliwijskiej.

@siRcatcha A skalary masz?
@lubieplackijohn z pielęgnicowatych jedynie boliwijki
@siRcatcha U mnie skalary robiły za depopulatorów
Zaloguj się aby komentować
Taka tam ciekawostka. Mapka przedstawia różnorodność występowania gatunków drzew w USA. Wychodzi na to, że w połowie stanów jest to jeden gatunek.
Ciekawostka #2: podobno brak różnorodności drzew pokrywa się z mapką występowania depresji w USA.

@lubieplackijohn tak, im więcej różnych drzew tym nizszy sredni poziom depresji.
@siRcatcha Ciekawostka #3: im mniej piratów, tym większe ocieplenie klimatu.
Dlatego u nas tyle depresji jak w lasach głównie monokultura sosny :<
Zaloguj się aby komentować