Zebralem wasza wiedze, i robie ta suszona wolowine
Narazie bedzie sie marynowac przez kilkanascie godzin.
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
e4b3b6ef-a0b3-479e-be30-4cb6c18ba250
7b44b984-7830-47aa-bcfd-c7e4e7111a0f
b55e0205-be1f-4020-ad02-fb34dcef1ded
def

chopie, ale wiesz, że ona ma się suszyć a nie moczyć?

MarianoaItaliano

@def No ale chyba trzeba przyprawić najpierw nie?

Gepard_z_Libii

@def Może była za sucha

Mielonkazdzika

@def no niepomyslalem

5tgbnhy6

@def jak moze byc pranie na sucho, to moze byc tez syszenie na mokro

cebulaZrosolu

@Mielonkazdzika jak będziesz suszył? W tej elektrycznej suszarce jak do grzybów?

Mielonkazdzika

@cebulaZrosolu moj instant pot ma funkcje "dehydrated" kupilem specjalne tacki miesci sie 5 poziomow (widac je na jednym zdjeciu)

MarianoaItaliano

@Mielonkazdzika Wykorzystaj jak koło świąt wielkanocnych i bożego narodzenia jest ładna chuda po 6 funtów kilo w marketach, mam w zamrażarce chyba 6 takich po kilogramie pomrożonych na różne potrzeby

Odwrocuawiacz

Ja raz też tak zrobiłem i suszyłem w piekarniku na niskiej temperaturze.

Wyjebałem wszystko do kosza.

Tam gdzie went chodził kilka kawałków było suchych ale niezjadliwych te po boku jak kauczuk to na wprost wenta nie do ugryzienia, reszta zielona z nalotem więc moja przygoda z suszoną wołowiną zakończyła się.

Mielonkazdzika

@Odwrocuawiacz zobaczymy jak wyjdzie, bede to suszyl w specjalnym garnku a nie w piekarniku. Mam nadzieje ze to pomoze.

bartek555

@Odwrocuawiacz ja raz czy dwa razy w zyciu probowalem, ale wlasnie w suszarce na grzyby i wyszlo spoko. daj sobie jeszcze jedan szanse

Budo

@Mielonkazdzika robię jerky regularnie, jak coś będziesz potrzebował, to wal.

Mielonkazdzika

@Budo jak przewaznie kroisz mieso, w poprzek czy wzdluz wlokien?

Budo

@Mielonkazdzika w poprzek włókien będzie bardziej kruche i łamliwe, a wzdłuż bardziej ciągnące się. Robię najcześciej w poprzek, ale wzdłuż też jest smaczne.

Jedne z ważnych rzeczy żeby pamiętać, to nie dodawać tłuszczu do marynaty (żadnego oleju) i dodać chilli w jakiejś postaci, np. jakiś sos ostry. Ja używam Nando's. Worcestershire też daje radę w marynacie

Guma888

@Mielonkazdzika taka oczywistość jak podniesienie na jakiś czas temperatury mięsa powyżej 75st. (Wybija ewentualne pasożyty) Jak wolisz,ja robię to na początku.

Osusz mięso przed włożeniem ręcznikami papierowymi i obsyp przyprawą/pieprzem/czuli/wędzona papryką/lub modem (to już według upodobania) Pokażesz te tacki?

Zaloguj się aby komentować