
W UE proszek z mącznika młynarka może być teraz stosowany w wypiekach, makaronach i serach.
#jedzenie #jedzzhejto

W UE proszek z mącznika młynarka może być teraz stosowany w wypiekach, makaronach i serach.
#jedzenie #jedzzhejto
Oh nie lewacy chca karmic mnie robakami!
Komentarz usunięty przez moderatora
@CacaoEye Nie ekscytuj się tak, bo ci żyłka pęknie!
Doczytaj sobie, czym jest koszenila, barwnik powszechnie używany w przemyśle spożywczym, który namiętnie wpierdalasz, choć nikt cię nie zmusza, a — jak widać — nawet o tym nie wiesz!
@CacaoEye o boże, jesteś upośledzony a dajesz rade obsługiwać klawiature. Szkoda że zwoju do logicznego myślenia zabrakło. XD
Komentarz usunięty przez moderatora
Polecam kiedyś spróbować „chipsów” z mącznika, mają rózne smaki (zielona cebulka, papryka itp). Znacznie zdrowsze od zwyklych ziemniaczanych, chociaż faktycznie sporo droższe (póki co)
@Kamil_Zdun NIE BĘDĘ jeść robali panie Schwab.
Pozdrawiam wszystkich oburzonych wychowanych na jogurtach truskawkowych i smakoszy krewetek
Sondaże az tak spadają, że trzeba odpalić akcję "Unia każe jeść robaki"
Edit: teraz widzę, że to jednak Onet, czyli kręcenie gownoburzy, dla samej gownoburzy
@PeregrinFuk eat ze bugz chud!

@RobertVanPlitt Mamy kolejnego. Doczytaj czy jest 'koszenila', którą (gwarantuję ci) wpierdalasz namiętnie!
@Fly_agaric Od tego już i tak odchodzi się w przemyśle spożywczym.
@RobertVanPlitt Hehehe, top ma być kontrargument? No, dobrze w sumie, że ci nie przeszkadza. I nie, nie odchodzi się.
@RobertVanPlitt Często czytam, że ludzie nie będą jeść owadów bo są brudne i się brzydzą. Zawsze wtedy pytam: stary byłeś kiedyś w chlewie albo jechałeś latem za ciężarówką wiozącą drób na ubój? Wieprzowina czy kurka może być smaczna na talerzu - ale gdy żyła była brudniejsza i żyła w większym syfie nie te owady, które idą na mączkę. To owady z hodowli, niskokosztowy i niskoemisyjny zysk w postaci źródła aminokwasów.
Już abstrahując od tego, że ludziom nie zaszkodzi, a nikt i tak zmuszać nie będzie, to gdybyśmy zastąpili tymi "robakami" paszę sojową i kukurydzianą to nasze mięsko byłoby zdrowsze, mniej szkodliwe i smaczniejsze, a tereny leśne w krajach biednych nie byłyby tak niszczone.
@Banan11 oby tylko wyraźnie było to zaznaczone w składzie lub na opakowaniu. Wtedy każdy będzie mógł sobie sam zdecydować czy chce jeść czy nie i zagłosuje portfelem
@damw unia pomoże ci podjąć decyzję w klasyczny komunistyczny sposób czyli na wołowinkę da podatek 100% do ceny a produkcja robali będzie dotowana z twoich podatków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NrmvY
Na razie Unia to pięknie doplaca do wołowinki z moich podatków, więc schowaj swoje fantazje może na jakichś głupszych odbiorców
@NrmvY o czym ty pierdolisz czlowieku XD
Komentarz usunięty przez moderatora
@damw No to jeszcze raz: proszę przeczytać, czym jest koszenila! Jest zawsze podana w składzie pod tą nazwą, ale pewnie nie widziałeś, czym jest, bo byś nie jadł, nie?
Te tak samo, dostaną jakąś nazwę przemysłową i będą podawane w składzie w ten sam sposób.
@Fly_agaric ale Tomek, nie rozumiem po co mi to piszesz. Przecież wiem, że niektóre barwniki dostajemy prosto od robali, ale ja z tego powodu nie narzekam/nie płaczę. Po prostu napisałem poprzednią wiadomość, żeby zaznaczyć, że osoby które z tym mają problem mogły tego problemu nie mieć (jeśli akurat potrafią czytać)
No to jeszcze raz: proszę przeczytać, czym jest koszenila! Jest zawsze podana w składzie pod tą nazwą, ale pewnie nie widziałeś, czym jest, bo byś nie jadł, nie?
@Fly_agaric barwnik jest ekstrahowany chemicznie. Równie dobrze mógłbyś go uzyskać z g*wna i efekt byłby taki sam. Zupełnie inna metoda produkcji względem takiej mączki której nie dasz rady produkować tak samo, bo się nie opłaca pod względem skali.
Do tego masz stężenie - barwnik to zwykle kilkanaście gramów czystej substancji na tonę produktu np jogurtu. I jest to substancja czysta chemicznie.
Dlatego nie można używać argumentu z barwnikiem za tym żeby jeść mielone robaki, bo ten barwnik po zakończeniu produkcji nie ma nic z robakami wspólnego.
@NrmvY
Tłumacz sobie, tłumacz, a tymczasem:
Produkt handlowy barwnika występuje w połączeniu z kationamiamonu, wapnia, sodu i potasu, pojedynczo lub w kombinacjach. Może także zawierać materiał białkowy pochodzący z innych owadów.
I przypominam, że pomimo, że jest od wieków na rynku, to dalej nikt nie zmusza do jedzenia żarcia z nim. Tak samo, jak nikt nie zmusza do żarcia wegańskiego "mięsa", ale fajnie, że się spieniłeś na zapas.
No bo przeciez chipsy bekonowe tworzone z opalanej smoly to nasze dziedzictwo kulturowe xD
@100mph Pies mielony z budą co kręci się na szpadzie w jakiejś budzie u ciapaka też nie jest, ale jakoś Polacy wpierdalają nabijając muslimom kabzę, ale to chyba nie jest dobry argument w tej dyskusji.
To już chyba czwarty czy piaty raz jak wprowadza a ja nadal nie widzę kotletów z chrząszcza w sklepach.
Oczywiście poza kotletami z Biedronki. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@SpokoZiomek pufeggsy se zrob klasycznie a nie
@Cybulion Aż musiałem wygooglować.
W sumie to nie co o tym myśleć. Z jednej strony mięcho, często nie gorsze od tego dla ludzi, ale z drugiej jakieś to takie nie wiem. Jakby mi podali i nie powiedzieli co to, to pewnie bym zjadł.
Zanim ktoś zacznie pisać o czerwonym barwniku z robaków to radzę zapoznać się z jego technologią produkcji w dzisiejszych czasach i dlaczego barwnik ten nie jest argumentem jeśli chodzi o jedzenie robaków w postaci "mąki" czy innych podobnych form.
@NrmvY Niby czemu nie jest? Przecież tak samo będzie z tymi robakami: dostaną przemysłową nazwę i będą w składzie wymieniane tak samo, jak koszenila. Nikt nie będzie pisał na przedzie etykiety "kotlet z mąki robaczanej".
Zdebileli liberaści w przeciągu ~2 lat będą przekonywać wszystkich normalnych ludzi w koło, że jak nie jesz robactwa to jesteś zacofany. Spodziewajcie się kupionego kontentu od cwelebrytów i ynfluenceruf.
@RobertVanPlitt ło jezu robaki!111111
a tak poza tym to cwele i dzifki
hehe jestem powasznym 12latkiem
Wow. ( ͠° ͟ʖ ͡°)
@RobertVanPlitt
Jedzenie pszczelich rzygów to już inna sprawa, co nie?
@Ragnarokk Miód był obecny w kulturze europejskiej od czasów osadnictwa na kontynencie co najmniej i przez stulecia miał reputację towaru luksusowego i wykorzystywany w kuchni jest do dzisiaj, jako substytut cukru. Do połowy XIX wieku, a na dobrą sprawę do końca I WŚ. cukier był towarem trudnodostępnym. Jedzenie robactwa jest nie tylko obrzydliwe wizualnie, ale także obce kulturowo. Klasa kilku ponadnarodowych pasożytów, od mączenia w głowie "śladem węglowym" i innymi bzdurami chce, żebyś wpierdalał najgorszej jakości badziew i paszę, gdy w międzyczasie oni będą zajadać się wołowiną, a ty i tobie podobni bezrefleksyjnie akceptujecie to jak niezdolni do myślenia krytycznego debile, którzy za wszelką cenę chcą być "progresywni". To nie jest żaden progresywizm. To jest dystopia rodem z Soyletn Green.
@RobertVanPlitt obce kulturowo?
pizza
hamburger
lasagna
kebab
sushi
ramen
tacos
guacamole
dim sum
ratatouille
pad thai
kalmary
ośmiornice
Wystarczy? Rozumiem twój opór i sam z dystansem myślę o takich pomysłach. Nie widzę dla nich uzasadnienia, jednak się niepotrzebnie zacietrzewiasz.
@pacjent44 Pizza czy hamburger to nadal wytwory cywilizacji europejskiej. Kuchnia meksykańska to przeważnie TexMex.
@RobertVanPlitt nie bawimy się tak. Moja kultura to Polska. Kołacz, ruskie pierogi i Światowid bo naszym ojcom wystarczały ryby stare i cuchnące - jak mówi pieśń
@RobertVanPlitt nie jesz robaków to jesteś literalnie nazistą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@NrmvY albo ty wy macie jakieś niezrozumiałe fobie, nikt tego spod kamienia na talerz nie będzie przynosił. A jakoś hejtu na owoce morza nie widać, bezkręgowce w karcie dań często są droższe od pysznej krówki.
@RobertVanPlitt dokładnie tak było z wprowadzeniem ziemniaków na europejskie stoły. Ciemny lud był przeciw bo to obca nowinka. A na pewno chcą nas zatruć tymi brudnymi bulwami co to rosną pod ziemią i nieba nie widziały.
Pyk, 100lat później podstawa kuchni chłopskiej.
Z robakami będzie podobnie gdy technologia produkcji pozwoli na zrobienie z nich bardzo taniego, odżywczego jedzenia.
Zaloguj się aby komentować