Słoiczki wyłowione, wekują się


Dla pewności jeszcze tyndalizacja, ale już raczej w piekarniku, mniej zabawy niż gar z wodą


#mollgotuje #wedlinydomowe

b56dbd2a-d547-4cdd-a63f-f1854af265fd

Komentarze (37)

SUM

@moll Kiedyś o tym już pisaliśmy, ale przypominam 110 max i najlepiej dodać wody na blachę wtedy przewodnictwo cieplne jest większe.

moll

@SUM wiem wiem, spokojnie

SUM

@moll No i szkoda, że ten chińczyk nie ma SV bo przy takiej ilości łatwiejsze i tańsze byłoby w garze.

moll

@SUM robię takie ilości, bo nie mam porządnego gara do gotowania. Muszę kupić sensowny sagan

SUM

@moll Ile litrów myślisz?

moll

@SUM na razie nie myślę, póki nie znajdę miejsca do przechowywania xD

SUM

@moll jak dobrze pamiętam w tym większym garnku midea nie masz low high przy wolnowarze, a sprawdzałaś ile stopni ma ta funkcja?

moll

@SUM nie mam. Ale w małym garze mam

SUM

@moll No ale jak sprawdzisz temperaturę w dużym to tylko dobrać czas do niej.

moll

@SUM w wolnowarze ile wody się zalewa wtedy? Może się pobawię...


Jaki czas grzania?

SUM

@moll Wody ile słoików, jak piętrowo to więcej. tabelkę wyśle Ci na priv bo na innym kopie siedzę.

moll

@SUM czyli do równego rantu czy zalać nad słoiki?


Dzienks

SUM

@moll No jak piętrowo to dolne całkowicie a górne do rantu.

SUM

@moll Nie do końca ogarniam o co chodzi z tym pełnym zanurzeniem słoików a tym tylko do rantu. w skrócie jedno i druge jest ok a tryb mieszany wymaga tylko troszkę niższej temp bo wpływa to na konsystencje ale chyba kiedyś na to nie patrzono a tylko czy jadalne i bezpieczne.

moll

@SUM albo od regionu, bo mąż mi się dziwił, że nie zalewam wodą nad słoiki, bo jego mama tak od zawsze pasteryzuje

SUM

@moll Ale fajnie, że wiedział co to pasteryzacja. xD ta cała literatura #mlodapolska

moll

@SUM on umie nawet coś ugotować i nie popsuć kuchni! Paczaj, jaką mi pizzę kiedyś na walentynki sam zrobił!


Wracam z roboty, a takie czeka i pachnie

fa1f74b9-ba08-467c-8a51-3525639a69d9
koszotorobur

@moll - a później degustacja

moll

@koszotorobur to najwcześniej jutro. Jeden mniej do grzania

UncleFester

@moll Robię według schematu 3 razy co 24h po 40min, przy czym szybko schładzam tylko przy ostatnim.

moll

@UncleFester piekarnik czy gar z wodą?

UncleFester

@moll Gar z wodą, wygodniej. W piekarniku łatwo przegrzać nakrętki, no i przenoszenie ciepła w powietrzu takie sobie.

moll

@UncleFester poprzedni rzut słoików dobrze trzymał

UncleFester

@moll

Mi się udało przegrzać, może niepotrzebnie włączyłem termo i padły mimo ustawienia na 110*C.

Dla mnie gar wygodniejszy i bezpieczniejszy.

moll

@UncleFester nieeee, na góra-dół

SUM

@moll @UncleFester No ale to przecież ustawić na 100 st i dodać wody. Przewodnictwo cieplne zwiększa się ogromnie a uszczelnienie pada przy 125C

UncleFester

@SUM

Histereza regulacji temperatury w moim piekarniku to jakieś 10*C.

W garze nie przegrzeję.

SUM

@UncleFester To u mnie do 15 dochodzi, tylko czekam aż padnie.

zed123

@voy.Wu

Ja znam tylko prawo Tyndall'a. Obowiązywało na podwórku.

8ba486f2-2725-478b-a644-4843e680e229
Giban

@zed123 U mnie było prawo Pascala

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@moll klasycznie dla domowych wyrobów w słoikach po miodzie

moll

@NiebieskiSzpadelNihilizmu po miodzie najbardziej lubię

Mr.Mars

@moll Bombelki już czekają z łyżkami.

moll

@Mr.Mars na szczęście śpią xD

Zaloguj się aby komentować