Słoiczki wyłowione, wekują się
Dla pewności jeszcze tyndalizacja, ale już raczej w piekarniku, mniej zabawy niż gar z wodą
#mollgotuje #wedlinydomowe

Słoiczki wyłowione, wekują się
Dla pewności jeszcze tyndalizacja, ale już raczej w piekarniku, mniej zabawy niż gar z wodą
#mollgotuje #wedlinydomowe

@moll Kiedyś o tym już pisaliśmy, ale przypominam 110 max i najlepiej dodać wody na blachę wtedy przewodnictwo cieplne jest większe.
@SUM wiem wiem, spokojnie
@moll No i szkoda, że ten chińczyk nie ma SV bo przy takiej ilości łatwiejsze i tańsze byłoby w garze.
@SUM robię takie ilości, bo nie mam porządnego gara do gotowania. Muszę kupić sensowny sagan
@moll Ile litrów myślisz?
@SUM na razie nie myślę, póki nie znajdę miejsca do przechowywania xD
@moll jak dobrze pamiętam w tym większym garnku midea nie masz low high przy wolnowarze, a sprawdzałaś ile stopni ma ta funkcja?
@SUM nie mam. Ale w małym garze mam
@moll No ale jak sprawdzisz temperaturę w dużym to tylko dobrać czas do niej.
@SUM w wolnowarze ile wody się zalewa wtedy? Może się pobawię...
Jaki czas grzania?
@moll Wody ile słoików, jak piętrowo to więcej. tabelkę wyśle Ci na priv bo na innym kopie siedzę.
@SUM czyli do równego rantu czy zalać nad słoiki?
Dzienks
@moll No jak piętrowo to dolne całkowicie a górne do rantu.
@SUM ok, dzięki
@moll Nie do końca ogarniam o co chodzi z tym pełnym zanurzeniem słoików a tym tylko do rantu. w skrócie jedno i druge jest ok a tryb mieszany wymaga tylko troszkę niższej temp bo wpływa to na konsystencje ale chyba kiedyś na to nie patrzono a tylko czy jadalne i bezpieczne.
@SUM albo od regionu, bo mąż mi się dziwił, że nie zalewam wodą nad słoiki, bo jego mama tak od zawsze pasteryzuje
@moll Ale fajnie, że wiedział co to pasteryzacja. xD ta cała literatura #mlodapolska
@SUM on umie nawet coś ugotować i nie popsuć kuchni! Paczaj, jaką mi pizzę kiedyś na walentynki sam zrobił!
Wracam z roboty, a takie czeka i pachnie

@moll hehheeh
@moll - a później degustacja
@koszotorobur to najwcześniej jutro. Jeden mniej do grzania
@moll Robię według schematu 3 razy co 24h po 40min, przy czym szybko schładzam tylko przy ostatnim.
@UncleFester piekarnik czy gar z wodą?
@moll Gar z wodą, wygodniej. W piekarniku łatwo przegrzać nakrętki, no i przenoszenie ciepła w powietrzu takie sobie.
@UncleFester poprzedni rzut słoików dobrze trzymał
@moll
Mi się udało przegrzać, może niepotrzebnie włączyłem termo i padły mimo ustawienia na 110*C.
Dla mnie gar wygodniejszy i bezpieczniejszy.
@UncleFester nieeee, na góra-dół
@moll @UncleFester No ale to przecież ustawić na 100 st i dodać wody. Przewodnictwo cieplne zwiększa się ogromnie a uszczelnienie pada przy 125C
@SUM
Histereza regulacji temperatury w moim piekarniku to jakieś 10*C.
W garze nie przegrzeję.
@UncleFester To u mnie do 15 dochodzi, tylko czekam aż padnie.
@voy.Wu
Ja znam tylko prawo Tyndall'a. Obowiązywało na podwórku.

@zed123 U mnie było prawo Pascala
@moll klasycznie dla domowych wyrobów w słoikach po miodzie
@NiebieskiSzpadelNihilizmu po miodzie najbardziej lubię
@moll Bombelki już czekają z łyżkami.
@Mr.Mars na szczęście śpią xD
Zaloguj się aby komentować