Komentarze (52)

koszotorobur

@fonfi - a to już jakiś starszych bombelek mniemam

fonfi

@koszotorobur Od kilku dni już nawet pełnoletni...

koszotorobur

@fonfi - rozumiem, że jest w trakcie wyprowadzki

fonfi

@koszotorobur No na urodziny dostał ładną walizkę i pudełka

vredo

@koszotorobur No do okna życia raczej się nie zmieści, kiedyś dzieci były mniejsze

koszotorobur

@fonfi - czyli jasne sygnały zostały wysłane - i ta próba wkupienia się w łaski mamy nic już nie pomoże

pingWIN

@fonfi O, czyli się doczekałem! Szybko poszło ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pamiętasz jak mówiłeś, że jeszcze musi poczekać na wydanie? xD

fonfi

@pingWIN To nie ten bąbelek... No chyba, że mój syn będzie w Twoim typie...

pingWIN

@fonfi O kurła, a bym wpadł... To ja jednak poczekam... xD

fonfi

@pingWIN 🤣Wiesz, jak coś to ja jestem bardzo tolerancyjny 😜

fonfi

@pingWIN Poza tym mieć @Rozpierpapierduchacz za teścia i @UmytaPacha za teściową - tyle wygrać...

pingWIN

@UmytaPacha halo halo, moment! A kto powiedział, że Cię zaproszę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

vredo

@UmytaPacha A lubisz dewolaje?

fonfi

@vredo Pod kołderką z Kieleckiego wszystko jest smaczne

vredo

@UmytaPacha Ci co ich trzeba rozstrzelać:) Lubisz klasyczne czy uwentualne wariacje?

vredo

@UmytaPacha Tam można wepchać prawie wszystko - ja zamiast szpinaka używam koperek

Wersja hardcore: ser i pieczarki

vredo

@UmytaPacha Odpalaj czołga młoda damo, mamy obiad do zjedzenia u @SUM

vredo

@UmytaPacha No w życiu bym nie pomyślał, może to dlatego, że wyspiarze i Francuzi nie za bardzo są za sobą, lubią się podszczypywać.

vredo

@UmytaPacha Czekam na opinię fachowca

SUM

@UmytaPacha Nie robię, to para gwizdek.

SUM

@vredo


Kotlet de volaille, znany w Polsce jako dewolaj, to danie o złożonej historii, łączące wpływy francuskie i wschodnioeuropejskie. Choć nazwa sugeruje francuskie korzenie („de volaille” oznacza po prostu „z drobiu”47), większość źródeł wskazuje na ukraińsko-rosyjskie pochodzenie tego dania2567.


Kluczowe punkty historii:

1. Francuskie inspiracje, rosyjskie wykonanie


  • W XVIII i XIX wieku francuscy kucharze, tacy jak Marie-Antoine Carême, pracujący na dworze cara Aleksandra I, wprowadzali techniki kulinarne do rosyjskiej kuchni dworskiej258.

  • Stworzyli prototyp kotleta, łącząc francuskie metody panierowania (tzw. à la maréchale) z lokalnymi składnikami – masłem i drobiem37.


2. Ukraińskie korzenie nazwy „po kijowsku”


  • Pierwsza udokumentowana wersja dania pojawiła się w 1897 r. w restauracji hotelu Continental w Kijowie, stąd międzynarodowa nazwa _Chicken Kiev_256.

  • W języku ukraińskim i rosyjskim potrawa nazywa się odpowiednio kotłeta po-kyjiwśky i _kotleta po-kijewski_67.


3. Drogą do Polski


  • Do Polski danie trafiło w XIX wieku podczas zaborów, ale popularność zdobyło dopiero po II wojnie światowej, głównie dzięki wpływom kuchni radzieckiej127.

  • Polska nazwa „devolay” to spolszczona wersja francuskiego „de volaille”, która utrwaliła się lokalnie, mimo obcojęzycznego brzmienia46.


Dlaczego nazwa jest myląca?


  • Termin „de volaille” został przejęty od francuskich kucharzy pracujących w Rosji, co nadało daniu elitarny charakter28.

  • Angielska nazwa Chicken Kiev powstała później, jako efekt marketingu nowojorskich restauracji chcących przyciągnąć klientów wschodnimi smakami36.


Podsumowując: dewolaj to kulinarna hybryda – technika panierowania pochodzi z Francji, ale danie w obecnej formie ukształtowało się na Ukrainie i w Rosji, skąd rozprzestrzeniło się na świat, w tym do Polski.

Citations:


  1. https://www.teleobiad.pl/aktualnosci/kotlet-devolay-historia-przepis-i-wskazowki

  2. https://ujedrusia.pl/porada/skad-pochodzi-kotlet-de-volaille

  3. https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-kotlet-de-volaille/

  4. https://haps.pl/Haps/7,167251,23164719,co-znaczy-de-volaille-i-skad-w-ogole-pochodzi-ten-kotlet.html

  5. https://www.pyszne.pl/foodwiki/ukraina/kotlet-po-kijowsku-kotlet-de-volaille/

  6. https://poswieciekuchni.pl/skad-sie-wziely-dewolaje/

  7. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_de_volaille

  8. https://www.o-kurczaki.pl/najpopularniejsze-danie-z-drobiu/

  9. https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/tradycyjny-kotlet-devolay-wg-magdy-gessler-ten-jeden-skladnik-do-postawa/fq1h66y

vredo

@SUM No i to jest fachowiec!

C'nie @UmytaPacha?

fonfi

@SUM ja pierniczę, ile ciekawych rzeczy może się człowiek dowiedzieć jak wrzuci zdjęcie skarpetek 😅

vredo

@fonfi Tak działa hehejto

A jak do wątku zawita @UmytaPacha to główny temat schodzi na drugi plan, my tu o kokletach a te skarpety to już dawno mole zjadły

SUM

@UmytaPacha @UmytaPacha W sensie, że zrobienie 5 na obiad jest tak samo upierdliwe jak 25. Nie opłaca się robić małej ilości bo dużo mycia, czas chłodzenia jeszcze dochodzi jak ma być dobrze zrobione.

ErwinoRommelo

@UmytaPacha @vredo tutaj sie mowi poulet à la kiev, polska nazwa pewnie od fr slowa volaille ( côtelette de volaille. / kotlet drobiowy)

ErwinoRommelo

@UmytaPacha @SUM a patrzcie co dzisiaj na deserek ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ) biedni koledzy polowa na ramadanie a Erwinko pachnie jak wedzarnia.

816a9dd4-2332-40c3-8c53-8a357f8c7c52
SUM

@ErwinoRommelo Wędzony jogurt?

SUM

@UmytaPacha Ale to kto zje, w sumie można zamrozić gotowe do smażenia ale to trochę ze stratą jakości.

pingWIN

@SUM Jak to kto zje? No ja ze 2, @UmytaPacha ze 3 pewnie wsunie, koledzy z czołgu jak na wesele przyjadą to też trzeba będzie poczęstować. 25 to może być nawet mało

SUM

@pingWIN Okej, jak upolujecie i przyniesiecie coś więcej niż dwa piórka i trochę płynu na łusce to zrobię.

SUM

@pingWIN Ale wara od mojego kurnika.

pingWIN

@UmytaPacha Tak czułem, że 3 to za mało jednak będzie...

Felonious_Gru

@fonfi oszustwo jakieś, ja te skarpetki widzę

Rimfire

@Felonious_Gru bo jesteś chłop a tam jest napisane ladies invisible socks

Felonious_Gru

@Rimfire CZY TY WŁAŚNIE OKREŚLASZ MOJĄ PŁEĆ?

Zaloguj się aby komentować