Kiedy bąbelek ogarnie lepszy prezent matce na Dzień Kobiet niż stary...
#malarstwo #sztuka

Kiedy bąbelek ogarnie lepszy prezent matce na Dzień Kobiet niż stary...
#malarstwo #sztuka

@fonfi - a to już jakiś starszych bombelek mniemam
@koszotorobur Od kilku dni już nawet pełnoletni...
@fonfi - rozumiem, że jest w trakcie wyprowadzki
@koszotorobur No na urodziny dostał ładną walizkę i pudełka
@koszotorobur No do okna życia raczej się nie zmieści, kiedyś dzieci były mniejsze
@fonfi - czyli jasne sygnały zostały wysłane - i ta próba wkupienia się w łaski mamy nic już nie pomoże
@fonfi O, czyli się doczekałem! Szybko poszło ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pamiętasz jak mówiłeś, że jeszcze musi poczekać na wydanie? xD
@pingWIN To nie ten bąbelek...
@fonfi O kurła, a bym wpadł... To ja jednak poczekam... xD
@pingWIN 🤣Wiesz, jak coś to ja jestem bardzo tolerancyjny 😜
@pingWIN Poza tym mieć @Rozpierpapierduchacz za teścia i @UmytaPacha za teściową - tyle wygrać...
Komentarz usunięty
@UmytaPacha halo halo, moment! A kto powiedział, że Cię zaproszę? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty
@UmytaPacha A lubisz dewolaje?
@vredo Pod kołderką z Kieleckiego wszystko jest smaczne
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Ci co ich trzeba rozstrzelać:) Lubisz klasyczne czy uwentualne wariacje?
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Tam można wepchać prawie wszystko - ja zamiast szpinaka używam koperek
Wersja hardcore: ser i pieczarki
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Odpalaj czołga młoda damo, mamy obiad do zjedzenia u @SUM
Komentarz usunięty
@UmytaPacha No w życiu bym nie pomyślał, może to dlatego, że wyspiarze i Francuzi nie za bardzo są za sobą, lubią się podszczypywać.
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Czekam na opinię fachowca
@UmytaPacha Nie robię, to para gwizdek.
@vredo
Kotlet de volaille, znany w Polsce jako dewolaj, to danie o złożonej historii, łączące wpływy francuskie i wschodnioeuropejskie. Choć nazwa sugeruje francuskie korzenie („de volaille” oznacza po prostu „z drobiu”47), większość źródeł wskazuje na ukraińsko-rosyjskie pochodzenie tego dania2567.
Kluczowe punkty historii:
1. Francuskie inspiracje, rosyjskie wykonanie
W XVIII i XIX wieku francuscy kucharze, tacy jak Marie-Antoine Carême, pracujący na dworze cara Aleksandra I, wprowadzali techniki kulinarne do rosyjskiej kuchni dworskiej258.
Stworzyli prototyp kotleta, łącząc francuskie metody panierowania (tzw. à la maréchale) z lokalnymi składnikami – masłem i drobiem37.
2. Ukraińskie korzenie nazwy „po kijowsku”
Pierwsza udokumentowana wersja dania pojawiła się w 1897 r. w restauracji hotelu Continental w Kijowie, stąd międzynarodowa nazwa _Chicken Kiev_256.
W języku ukraińskim i rosyjskim potrawa nazywa się odpowiednio kotłeta po-kyjiwśky i _kotleta po-kijewski_67.
3. Drogą do Polski
Do Polski danie trafiło w XIX wieku podczas zaborów, ale popularność zdobyło dopiero po II wojnie światowej, głównie dzięki wpływom kuchni radzieckiej127.
Polska nazwa „devolay” to spolszczona wersja francuskiego „de volaille”, która utrwaliła się lokalnie, mimo obcojęzycznego brzmienia46.
Dlaczego nazwa jest myląca?
Termin „de volaille” został przejęty od francuskich kucharzy pracujących w Rosji, co nadało daniu elitarny charakter28.
Angielska nazwa Chicken Kiev powstała później, jako efekt marketingu nowojorskich restauracji chcących przyciągnąć klientów wschodnimi smakami36.
Podsumowując: dewolaj to kulinarna hybryda – technika panierowania pochodzi z Francji, ale danie w obecnej formie ukształtowało się na Ukrainie i w Rosji, skąd rozprzestrzeniło się na świat, w tym do Polski.
Citations:
https://www.teleobiad.pl/aktualnosci/kotlet-devolay-historia-przepis-i-wskazowki
https://ujedrusia.pl/porada/skad-pochodzi-kotlet-de-volaille
https://haps.pl/Haps/7,167251,23164719,co-znaczy-de-volaille-i-skad-w-ogole-pochodzi-ten-kotlet.html
https://www.pyszne.pl/foodwiki/ukraina/kotlet-po-kijowsku-kotlet-de-volaille/
@SUM No i to jest fachowiec!
C'nie @UmytaPacha?
Komentarz usunięty
@SUM ja pierniczę, ile ciekawych rzeczy może się człowiek dowiedzieć jak wrzuci zdjęcie skarpetek 😅
@fonfi Tak działa hehejto
A jak do wątku zawita @UmytaPacha to główny temat schodzi na drugi plan, my tu o kokletach a te skarpety to już dawno mole zjadły
@UmytaPacha @UmytaPacha W sensie, że zrobienie 5 na obiad jest tak samo upierdliwe jak 25. Nie opłaca się robić małej ilości bo dużo mycia, czas chłodzenia jeszcze dochodzi jak ma być dobrze zrobione.
@UmytaPacha @vredo tutaj sie mowi poulet à la kiev, polska nazwa pewnie od fr slowa volaille ( côtelette de volaille. / kotlet drobiowy)
Komentarz usunięty
Komentarz usunięty
@UmytaPacha @SUM a patrzcie co dzisiaj na deserek ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ) biedni koledzy polowa na ramadanie a Erwinko pachnie jak wedzarnia.

@ErwinoRommelo Wędzony jogurt?
@UmytaPacha Ale to kto zje, w sumie można zamrozić gotowe do smażenia ale to trochę ze stratą jakości.
@SUM Jak to kto zje? No ja ze 2, @UmytaPacha ze 3 pewnie wsunie, koledzy z czołgu jak na wesele przyjadą to też trzeba będzie poczęstować. 25 to może być nawet mało
@pingWIN Okej, jak upolujecie i przyniesiecie coś więcej niż dwa piórka i trochę płynu na łusce to zrobię.
@pingWIN Ale wara od mojego kurnika.
Komentarz usunięty
@UmytaPacha Tak czułem, że 3 to za mało jednak będzie...
@fonfi oszustwo jakieś, ja te skarpetki widzę
@Felonious_Gru bo jesteś chłop a tam jest napisane ladies invisible socks
@Rimfire CZY TY WŁAŚNIE OKREŚLASZ MOJĄ PŁEĆ?
@fonfi fajne
Gdzie je kupic?
@Cybulion Sądząc po metce, to Medicine. Ale mogę się mylić...
@fonfi ale co to jest? A jakis internet?
Zaloguj się aby komentować