Bakterie E. coli w popularnym tatarze wołowym. GIS ostrzega

Zagrożenie zatruciem pokarmowym wiąże się ze spożyciem tatara wołowego wyprodukowanego przez Sokołów S.A. W próbkach odnaleziono bakterię Escherichia coli.


Objęty ostrzeżeniem towar to 200-gramowe opakowanie tatara wołowego produkcji firmy Sokołów Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie z terminem przydatności do spożycia 24.10.2025 r. W produktach z partii o numerze 8525281202 stwierdzono obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).


Zakażenie może doprowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub w zdecydowanie rzadszych przypadkach bezkrwawej biegunki. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem. [...]


#wiadomoscipolska #gis #komunikat #zywnosc #zdrowie #bakterie #polskieradio24

Polskie Radio 24

Komentarze (30)

eloyard

Uuuuuu, Sokołów. Nie spodziewałem się...

Belzebub

A lubię go. No trzeba uważać

Pantokrator

@Belzebub Serio znośny? Jakies porady, jak to doprawić i przygotowač? Dotąd jadałem tylko w knajpach.

Belzebub

@Pantokrator jestem koneserem Tatara więc oczywiście już przedstawiam swój przepis. Średniej wielkości cebula czerwona poszatkowana na drobną kostkę,do tego tak samo szatkujemy ogórek kiszony żeby objętościowo było podobnie jednego i drugiego. Bierzesz to mięso rzucasz na talerz i dziabiesz widelcem wtedy solisz najlepiej świeżo mieloną solą i pieprzu nie żałować. Na to łyżka oliwy i znów majtasz widelcem żeby to wymieszać. Potem robisz w mięsie na środku otwór i wbijasz dwa żółtka i obficie pieprzysz. Przed zjedzeniem mieszasz mięso z żółtkami i potem zgarniasz na mięso cebulę i ogórka,mieszasz ponownie i gotowe

wielkaberta

@Belzebub Brzmi wybornie. Pewnie to zależy od osoby, ale kieliszek wódki do porcji tatara to taki rytuał na wieczorne spotkanie.

Belzebub

@wielkaberta no szczerze to ponoć wspaniałe połączenie i chyba będzie trzeba odłożyć na bok abstynencję i spróbować

wielkaberta

@Belzebub Nie kcę kusić. Tylko podałem swój kazus, nie chcę być wzorem do naśladowania.

Pantokrator

@Belzebub Haha, to jak u mnie - alkoholu prawie zero, bo zdrowie niezbyt pozwala, ale 1 eksperymentalny kieliszek wódki do tatara przetestuję. Tyle, że spodziewam się, że nadal będzie ohydna, ale może na zasadzie kontrastu tatarowi to pomoże.

aleextra

@Belzebub a ja go nie lubię ale tatar uwielbiam

Michumi

@Belzebub w mojej opinii z sokołowa jadalne jest tylko ten pakowane w to plastikowe pudełeczko ten który jest w tym ci próżniowym worku dla mnie odstręczający

Michumi

@Pantokrator dla mnie odstręczający nie bierz tego tatara ten jest wysoko przetworzoną paszą. Z Sokołowa weź sobie ten który nazywa się Premium chyba jest w takim innym plastikowym pudełku

Pantokrator

@Michumi OK, ewentualnie sobie sam mnięsko posiekam, kto wie.

Belzebub

@Michumi szczerze? Nie widzę większej różnicy smakowej no może troszkę konsystencja inna i to wszystko

Belzebub

@aleextra co kto lubi…raz żona mi kupiła ponoć najlepsze mięso na Tatara z ligawy i szczerze nie urzekło mimo,że było od rzeźnika

Michumi

@Belzebub dla mnie to kompletne różne produkty

Ten droższy to samo mięso i przyprawy, udziec wołowy. Tamten to mazidło z blonnikiem i białkiem grochowym. No ale ja mam dużą wrażliwość na konsystencję i kolor jedzenia

Cybulion

HAHAHAHAHAHAHAHAHA Sądołów jednak oficjalnie truje swoim tatarem XD

Michumi

@Cybulion parę lat temu jeszcze jak pracowałem w jednej duńskiej firmie miałem do czynienia z tymi Kasztanami. Przymierzali się do przejęcia pewnych zakładów mięsnych chłopie takich kurwa leśnych Dziadów to nie widziałeś nigdy w biznesie chyba

Cybulion

@Michumi niech zgnija jak najszybciej

Odwrocuawiacz

Lepszy jest ten premium z udźca 150g

Michumi

@Odwrocuawiacz dokładnie tak jedyny akceptowalne z tych wszystkich takich masowo produkowanych

kodyak

K⁎⁎wa wchodząc tu wiedziałem że będzie chodzić o Sokołów. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego ale mam wyobrażenie że Sokołów to mięsa z najniższej polki

Odwrocuawiacz

@kodyak oni bazują na marketingu zbudowanym na przełomie 2000/2005 gdzie jeszcze wielkopowierzchniowe nie były tak wszechobecne i dobrej jakości mięso rzadko szło dostać, w małych miastach i na wioskach często sklepy prowadziły sprzedaż mięsa w określone dni (raz bądź dwa razy w tygodniu) - dziś to nie do pomyślenia - wówczas jak zaczęły pojawiać się markety i dyskonty mięso z reklam tv zaczęło byc coraz bardziej dostępne i tym samym wzrost ilosci produkcji zaniżył jakość.


Jako przykład podam jedną z moich ulubionych wędlin o mazwie salami bretońskie, dostępne najczęściej w wianku wlasnie z sokołowa i niebieszczańskich z biegiem czasu wycofywane na rzecz paczkowanego produktu, który finalnie już chyba nawet nie jest dostępny nawet w paczce.

Smak tej w całości a smak tej paczkowanej to 2 różne wędliny, tak zabili dość fajny produkt.

Hasti

@Odwrocuawiacz gzela ma salami bretońskie

Odwrocuawiacz

@Hasti raczej jest to pusta pozycja.

aleextra

@kodyak też mam takie wrażenie Zresztą oni już kilka razy mieli problemy z jakością, i chyba nawet jakiś youtuber miał kłopoty, bo pokazał jaki ten tatar jest chemiczny.

Michumi

@Hasti gzella to Sokołów

Odwrocuawiacz

@aleextra to ogiński i nic nie pokazał tylko usmażył go i zrobił antyreklamę po czym go dojechali i groziła mu sroga kara finansowa, obsrał zbroję i finalnie odstąpili od tej kary bo przeprosił czy nagrał sprostowanie - już nie pamiętam

Sofon

@Odwrocuawiacz piękna to była akcja, nie zapomnę nigdy koloru, konsystencji i tekstury tego gówna oraz jak dostał torsji po spróbowaniu 😆

banita77

Tatar z paczki? Nie, dziękuje.

Zaloguj się aby komentować