
Zagrożenie zatruciem pokarmowym wiąże się ze spożyciem tatara wołowego wyprodukowanego przez Sokołów S.A. W próbkach odnaleziono bakterię Escherichia coli.
Objęty ostrzeżeniem towar to 200-gramowe opakowanie tatara wołowego produkcji firmy Sokołów Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie z terminem przydatności do spożycia 24.10.2025 r. W produktach z partii o numerze 8525281202 stwierdzono obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie może doprowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub w zdecydowanie rzadszych przypadkach bezkrwawej biegunki. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu należy skontaktować się z lekarzem. [...]
#wiadomoscipolska #gis #komunikat #zywnosc #zdrowie #bakterie #polskieradio24