Zdjęcie w tle
Jan_Pawunon_von_Bonk

Jan_Pawunon_von_Bonk

Zawodowiec
  • 18wpisy
  • 24komentarzy

Taki jeden chłop z krainy ziemniakiem płynącej.

#niemoje #pasta
>bądź na uczelni
>pójdź do starego wydziału z kumplem
>zauważ dwie dziewczyny, wprawdzie z żadną nie gadałeś, ale kojarzysz z twarzy
>jedna jest 10/10, cała cymes, milutka i chyba wolna
>czekajcie na otwarcie auli im. prof. Gąbki i gadajcie sobie
>znaczy się większość mówi kumpel
>ogarnij, że powinieneś powiedzieć coś zabawnego i bystrego
>nad wejściem do sali wisi zegar z kukułką i wahadłem
>"a więc wahadło... wiecie, że jego częstotliwość to nic innego jak jeden przez okres, a jako płeć żeńska to oczywiście znacie się na innym okresie"
>patrzą na mnie lekko zmieszane i wystraszone
>jest tylko gorzej
>pointa wchodzi jak perełka po długim gorącym dniu
>zacznij świstać z powstrzymywanego śmiechu wskutek wlasnego żartu
>morda czerwona jak Jelcyn u końca kadencji i też nie panujesz nad nogami
>dziewczyny patrzą na ciebie i powoli wychodzą, kiedy leżysz na podłodze i odgrywasz kompilację śmiechu Waldka Kiepskiego przez twój nieudolny pik komedii
>kumpel wściekły, że przez ciebie nie zapuści mrówkojada
>obsmarkaj się i tak, pisząc to

Zaloguj się aby komentować

#histomemy #memy #historia
6773dffc-47f8-4f4c-9914-aaafe1229383
PuriPuriPrisna

@tankowiec_lotus Za czasów inwazji mongolskiej to Moskwa była ówczesnym odpowiednikiem Muchosrańska.

tankowiec_lotus

@PuriPuriPrisna no ale technicznie

PuriPuriPrisna

@tankowiec_lotus Technicznie to 300 lat temu przed inwazją Mongołów pewnie i jakiś ugrofiński Samojed z żółtą mordą przechodził obok i włożył kij w lokalne mrowisko, żeby parę chrabonszczy wydłubać, a mu odpowiedzieli, że jedynym chrabonszczem tutaj to jest on.

Zaloguj się aby komentować

Tydzień temu wpadła znajoma co ma celiakie która zarzuciła wyzwaniem. Picka bezglutenowa która będzie wyglądać i smakować jak taka napędzana potęga glutenu. Szybkie rozeznaniem i mój diller mąki ma dostępną mieszankę bezglutenową. Caputo fioreglut. Kolejne wybadanie terenu i wygląda na to że nie trzeba fermentować ciasta dniami. Tak naprawdę lecisz przepisem z pudełka. Trochę przerażała hydracja bo 80%. I tak mieszanie tego ciasta ręcznie to byłby dramat. Tak się kleiło, wyglądało jak gips i tak też się zachowywało. Ale kitchenaid dal radę. Przed formowaniem kulek poleciało na balkon gdzie były 2 stopnie. Po ponad godzinie trochę stężało i przy pomocy oliwy udało się bez dramy ulepić kulki które profilktycznie zawinąłem jak cukierki bo bałem się że nie dam rady wyciąganąć je z pudełka. Cukierki poza jednym się rozwiązały więc wyszła jedna kula i trzy walce xd. Finalnie udało się ulepić placki ale kurde to było wyzwanie. Ciasto tak się rwało że od razu formowałem je na łopacie. Niewiele brakowało a bym użył rollera do twarzy różowej jako małego wałka. Ale się udało, wypiek dość długi aby ciasto złapało chrupkości. Wynik taki że jakbym nie wiedział że to bezglutenowe ciasto to bym pomyślał że komuś coś nie do końca wyszło ale pkzza nadal lepsza niż w większości pizzerii. Nawet nie mam za wiele zdjęć tak szybko znikała. I jak zawsze nduja wygrywa plebiscyt dodatków.
#pizza #hejtopizza #gotowanie #bezglutenu
8bae425b-db4e-4169-811f-2621a6846d73
82df435f-9667-4f0b-a64a-7999ad46923a
1b9104c8-9bf9-49d4-a7ed-d466544e1dd0
b29a6bad-2192-4ca5-8e71-8e576fd5ab62
9f313e68-c2be-471a-9b60-91000f6daa90
Jan_Pawunon_von_Bonk

@Rozpierpapierduchacz sam bym teraz ojebał takiego placka

Zaloguj się aby komentować

Za kazdym razem jak robie chleb na semolinie to lubi tak popękać jakby był kupiony w jakiejś ultra rzemieślniczej piekarni.
c70d7f04-d878-4e52-b273-6578e7bda232
parabole

Osobiście preferuję żytnie chlebsy. Od tego jednak ciężko było by mnie odciągnąć

Bichau69Miauek

@Jan_Pawunon_von_Bonk Tę pęknięcia smakują najlepiej

Jan_Pawunon_von_Bonk

@tptak nie, zawsze do dołu ale też formując kulkę używam takiego samego protokołu jak przy robieniu kulek do pizzy więc szew praktycznie nie istnieje.

@parabole kiedy bylem zafixowan na żytnich ale przeszł mi jak dostałem gar żeliwny. Teraz tylko leci vermont i drugi raz taki na durum bo mam kilka kg semoliny włoskiej.

Zaloguj się aby komentować