Wrzucam przepis na proziaki, ewentualnie sodziaki, czyli typowe placuszko-chlebki znane z kuchni łemkowskiej. Przepis od mojej babci.


Kubek napełniamy -2cm od rantu:

Mąka pszenna 2 kubki

Kefir lub zsiadłe mleko - 1 kubek (na jogurcie też wyjdą, ale mniej wyrośnięte)

1 jajko

Płaska łyżeczka soli + płaska łyżeczka cukru (wersja standard). Jeśli chcesz bardziej wytrawne -> czubata łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru, jeśli bardziej słodkie na odwrót.

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:

przełóż wszystko do naczynia i zacznij wyrabiać ciasto, najlepiej ręcznie. Testowo użyłem kiedyś lidlomixa -> ugniatanie, było Ok.

Ciasto powinno być jednolite, nie klejące się do dłoni.

Po wyróżnieniu należy je rozwałkować na grubość 0,8-1 cm i szklanką lub inną foremką wykroić placuszki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 15-17 placuszków.

Po wykrojeniu należy je zostawić do wyrośnięcia na min. 15 - przykrywany je ściereczką.

Pieczenie odbywa się na patelni, bez tłuszczu, ewentualnie można na początku wysmarować odrobiną oleju rzepakowego patelnię. Ja używam żeliwnej. Pieczemy na wolnym ogniu po uprzednim nagrzaniu patelni. Placuszki podczas pieczenia jeszcze wyrosną.

Pieczemy do zrumienienia, ewentualnie można lekko przeciągnąć do zbrązowienia wg uznania.

Z czym to jeść? Łemkowie jadali to z miodem, twarogiem, powidłami, owocami. Można na wytrawnie

Smacznego!

Wołam @Afterlife bo chciał

#gotowanie #gotujzhejto

44041c6a-ab4d-4c34-a466-322ec9429d5a
Yes_Man userbar

Komentarze (29)

PanNiepoprawny

A prozac w ktrórym momencie się dosypuje? Bo nie napisałeś.

Yes_Man

@PanNiepoprawny nie w tym przepisie

wiatraczeg

Wyglądają jak muffiny z McDonald's.

enderwiggin

A to nie jest tak, że je się gotuje na parze ?

panporucznik

@enderwiggin na parze to raczej pampuchy albo bao bao. W sumie też dobre

Iknifeburncat

@Yes_Man jak dla mnie to już są słodziaki i możecie sobie wszyscy pisać co chcecie

vvitch

@Yes_Man, za proziaki leci piorun! @Mordi takie piecze, a ja wcześniej nawet o nich nie słyszałam. (ʘ‿ʘ)

Yes_Man

@vvitch a to niespodzianka

Mordi

@Yes_Man Zamiast jajka można (i ja tak robię) dać ćwierć 200 gramowej kostki masła, wychodzą bardziej chrupkie:)

Yes_Man

@Mordi unikam masła

winet

@Yes_Man o kurde, że trzy dni temu w chatce w środku lasu znalazłem zeszyt z przepisami i był tam właśnie przepis na proziaki z kuchni łemkowskiej. Zastanawiałem się co to jest, czy warto spróbować zrobić i tu wchodzisz Ty cały na biało 😀

e954d858-26c6-497c-96db-07e020a3ace7
Yes_Man

@winet zrób jeszcze fuczki, też są dobreeee

Sofie

@winet wrzuć po kolei ważenie przepisy z tego zeszytu, jestem mega ciekawa

redve

kiedys samemu zjadłem. Wpierdzielenie łyżeczki sody działa tak samo - chujowo

Sofie

Ja kiedyś zjadłam od koleżanki proziaki, przepis był jej rodziny. Tak mocno dawało sodą, że nie dałam rady zjeść. A to nie były moje pierwsze proziaki które jadłam, żadne nie były takie sodowe

winet

@Sofie proszę bardzo :) wszystkich nie robiłem bo było sporo na ciasta, a to nie mój poziom 😀

6dc07b74-1b34-4fca-a2ae-2088e444aa9a
c97d2a74-6a50-49c8-8615-ade94e2d1ca1
fd4567af-2e55-4d13-b5f3-e50bd31d78ff
3bf774bc-871e-487a-a470-1e4f1073c39e
c6be6f82-ddf0-4b3d-8ff0-3d64699fff33
Yes_Man

@winet solianka to północny wschód Polski

Sofie

@winet dzięki na pewno coś spróbuję

winet

@Sofie ja właśnie próbuje 😀

e06aea1b-ef57-4850-8374-551f31cde793
Tytanowy-Owsik

@Yes_Man" Przepis od mojej babci." Nasza babcia nie robiła nigdy proziaków.

Yes_Man

@Tytanowy-Owsik jak nie jak tak

sumrzeczny

Jak to wyrabiać żeby osiągnąć to „nieklejenie”? Ugniatam dwudziestą minutę i klei się to jak cholera

Zaloguj się aby komentować