Uwielbiam sery - wszystkie, włącznie z twarogami - lecz szczególnie lubię sery dojrzewające i "nietypowe"

Nie jestem przy tym nawet znawcą jakimś tam gatunków, po prostu wiem jakie mi przypadły do gustu i zawsze jak chcę kupić to googlam sobię nazwy itp

Uwielbiam zwłaszcza te "cuchnące"


Serki Ołomunieckie czy mocno dojrzałe camemberty określane jako "de caractere", najlepiej dość ładnie po dacie "najlepsze przed" - tego zapachu nie idzie okiełznać normalnymi sposobami - pakuję to w oryginalne pudełko, woreczek foliowy i w plastikowy pojemnik a i tak kumpel jak mnie odwiedził na nowym mieszkaniu to mi wyznał, że jak podałem ten ser to mu ulżyło bo myślał, że takie z nas syfiarze


Danish Blue, Blue Stilton - sery nieco od siebie odmienne ale przecudnie przerośnięte pleśnią, Stilton lekko bardziej kremowy za to Danish aż szczypie w jęzor.

Każdy ser pleśniowy lubię (wiadomo wszystkie Lazury i rozmaite dodatki w składzie typu chilli) ale to powyżej to mój top

Ktoś coś dorzuci i poleci do spróbowania?


#jedzenie #gotowanie #kuchnia

Komentarze (48)

Odwrocuawiacz

Limpburger z aldi i/lub lidla lub duński alpenmark z niebieską i białą pleśnią też z aldi

Moje ulubione

Michumi

@Odwrocuawiacz petarda a Alpenmarkiem właśnie w tej chwili zionie mi z ryja

Lubiepatrzec

@Michumi nie pamiętam szczegółów ale sery maja jakiś składnik, który łączy się w mózgu z tymi samymi receptorami co jakiś narkotyk i dlatego ludzie tak bardzo lubią sery.

Na zdrowie!

wonsz

@Lubiepatrzec a to nie zwykłe glutaminiany?

Michumi

@wonsz nie, to "wina" kazomorfin

AdelbertVonBimberstein

@Michumi mylisz się. To błogosławieństwo Twaroga.

aa0dcb94-cadf-43da-a9f6-0db1056ea100
Lubiepatrzec

@AdelbertVonBimberstein

Odwrocuawiacz

@Michumi ps o "mocy" smrodu limpburgera przekonałem się kiedyś kupując go przed wizytą na siłce i zostawiłem w torbie w szatni xD

Nie pytaj co było po treningu

Michumi

@Odwrocuawiacz to się nie porywaj na to samo z Serkami Ołomunieckimi

Odwrocuawiacz

@Michumi po prostu jak brałem z lodówki to nie śmierdział xD a potem odpalił.

Teraz nawet camemberta nie zabieram bo co się wstydu najadłem to moje

Michumi

@Odwrocuawiacz ja kiedyś kupiłem camembert na dacie (-45% od ceny matulu toć to najlepsze wtedy) i wrzuciłem do bagażnika, pojechałem po mamę i miałem do słuchania co ja mam za syf w aucie ze coś tu zdechło

wonsz

I jeszcze harceński, omnomnom

8769dd03-223f-409a-bcee-b55e649b5ebd
Michumi

@wonsz O tak - są wspaniałe. Mój ulubiony z Aldi. Jeszcze są bez kminku i z czymś tam zielonym

2ee3054e-f369-40c9-980b-b7353569b801
Michumi

@LondoMollari tak tak znam to z opowieści i filmów ale nooooope

kiszony_korniszon

@LondoMollari jadłem, całkiem smaczny, ale dupy nie urywa

Half_NEET_Half_Amazing

bekę mam z ludzi co mówią ze on nie będzie jadł spleśniałych serów XDDD


wgl to smażony ser z kminkiem jest za⁎⁎⁎⁎sty

Michumi

@Half_NEET_Half_Amazing o jezuu panie - moja mama robiła dawno temu z mleka niepasteryzowanego

potem weszły do sklepów picrel oraz potem różnych innych producentów ale picrel do dziś ich zmiata IMO

b6ea1183-7625-4a45-bead-5009c86537c0
wonsz

@Michumi moi regularnie robią - to się chyba twaróg soda oczyszczona zasypuje, czeka aż "zgliwieje" i cyk na patelnię.

Michumi

@wonsz tak dokładnie

Nie wiem czy na patelnię ale jakaś obróbka termiczna jest

NiewielkiKonikPolny

@Michumi Old Amsterdam, miejscowy Rubin, Szafir choc one podpadly mu dodatkiem barwnika żółtego co noe powonno się zdarzyc przy serze tej klasy, Gorgonzola w kaźdej postaci.

Michumi

@NiewielkiKonikPolny old amsterdam to gatunek czy marka, nie kojarzę

Rubin i Szafir znam to chyba Spomlek oraz jeszcze Bursztyn i też chyba spomlek. Wolę je od parmezanu np są łagodniejsze

Michumi

@NiewielkiKonikPolny czy ty jesteś jakimś krewnym @WysokiTrzmiel ?

NiewielkiKonikPolny

@Michumi old amsrerdam to holenderski ser twardy dojrzewajacy. Taki roczny to niebo w ryjcu. I nie jestem krewnym :-). Ale napic sie mogiem jakby cos. 😀

WysokiTrzmiel

@Michumi @NiewielkiKonikPolny A myślałem, że tylko ja wpadam na takie genialne nazwy konta XD

NiewielkiKonikPolny

@WysokiTrzmiel mnie też dopada delirium słowotwórcze 😀

Michumi

@WysokiTrzmiel "wysoki" w stosunku do zwierzęcia to mi przypomina w Nic Śmiesznego jak jedli psa z ogniska a na pytanie czemu takie długie ma łapy (twierdzili ze zając) mówili "wysoki zając był"

WysokiTrzmiel

@Michumi Uznałem, że "wysoki" brzmi niedorzecznie w odniesieniu do trzmiela. Dlatego mi się spodobało XD

radidadi

@Michumi ten jest ultrasmierdzielem a wygląda niepozornie, dostępny w Aldi ;)

ba85ea01-62d8-4b41-9af8-ee8627f3a6ca
Michumi

@radidadi e-srom? możesz mieć rację

sprawdzę

Michumi

@radidadi właśnie nim cuchne xd

Fenomenalny.

radidadi

@Michumi ale jest przepyszny, specjalnie pojechałem do Aldi po tym poście :D

Michumi

@radidadi no ja nie mogłem dostać do dziś. Jakiś pech

radidadi

@Michumi robisz ranking wszystkich propozycji? :D

Michumi

@radidadi nie no tyle to nie

mannoroth

@Michumi ja podobnie. Prędzej pozbyłbym się z diety mięsa niż sera

Michumi

@mannoroth yyyy ja... yyyy.. warzyw?

o, ryb. ryb mogę nie jeść

bori

@Michumi To jest nas wielu. Zakładamy społeczność?

Michumi

@bori o tak.

Sery na plastery wzorem Klocucha

madhouze

@Michumi Brunost, żółty ale warty spróbowania

e9fc5c2c-627c-40c9-8bc8-4351233fbea7
Michumi

@madhouze dziękuję, pierwsze słyszę

tmmk

Spróbuj Vieux Lille albo Maroilles. Wyborny zapach :)

HmmJakiWybracNick

Widzę jestem w mniejszości, bo ja nie lubię pleśniowych.

Lubię sery twarogowe, większość żółtych, kocham dojrzewające, nawet topione są okej.

Ale kilka razy kupiłem te pleśniowe i strasznie się z nimi męczyłem. Może w formie jakiejś degustacji, że zje się tego bardzo niewiele, albo jako składnik jakiegoś dania, gdzie cały smak skomponuje się z innymi smakami. Ale tak, żeby zeżreć na kolację to nie.

Michumi

@HmmJakiWybracNick haha no, ja mogę zeżreć cały. Zazwyczaj lubię z świeżym pieczywem

Prawdziwa holenderska gouda ale w kawałku nie w plastrach to jest coś pięknego.

Jest też taki ser Tete de Moine (głowa mnicha xd) obecnie jest w Aldi ale olbrzymi nie zjadłbym tego. Z specjalnym nożykiem do skrobania tego w te charakterystyczne poskrecane płatki.

Chyba już nawet jest przeceniony

Zaloguj się aby komentować