Są różne potrawy (napitki też) co to ich znawcy NIE pozwalają jeść inaczej niż sami uważają jak powinno się je spożywać.
Poza oczywiście wszelkimi WHISK(e)Y mamy znawców np kuchni włoskiej
Bolonieze (a spróbuj prostaku powiedzieć boloniez lub bolonez), tylko z ragout gotowanym 5 godzin bo jak nie to nie ma to prawa ci smakować. Żadne a'la cię nie uratuje chamie, nie rób tego inaczej a jak użyjesz wieprzowiny to obyś sczezł
Carbonara - jaka śmietana plebejski słoiku? jakie a'la Carbonara? BOCZEK? SZYNKA!?? Carbonara smakuje TYLKO z guanciale lub względnie pancettą. A jak dodasz ser Bursztyn zamiast Peccorino Romano względnie Parmigiano Reggiano to już lepiej byś zjadł kupę (albo szklankę).
Pizza - moje ulubione. Albo zaraz po sushi. Woda z mąką i drożdżami, odrobiną sera i pomidorów wyniesiona do rangi 10 michelin stars. Tylko z oliwą (z oliwek oczywiście ;)) bo jak przez przypadek lubisz se zamoczyć w sosie czostkowym toś normalny (znowu) polski cham (koniecznie polski bo inne narodowości umieją).
Sushi - danie zwykle będące odpowiednikiem kanapek do roboty tyle że z ryżu. Chińska Kanapka z rybom parafrazując klocucha i pewnego covidowego terrorystę z policji. TYLKO pałeczkami (c⁎⁎j że chińczy... Japończycy jadali to głównie paluchami w drodze do/z pracy) i wara dać za dużo sosu sojowego bo ci kucharz wpierdoli i zrobi harakiri. Jeśli kiedykolwiek kupiłeś zestaw sushi z marketu, jesteś śmieciem.
Steki / burgery - tak prosta rzecz a tak trudna. Steka absolutnie nikt nie może jeść well done. Stek musi być blu lub rare. Ewentualnie go posiekać na tatar. Steki well done to częsty powód morderstw w Teksasie więc w Polsce też zostaniesz przynajmniej spoliczkowany jak takiego zamówisz. Możesz sobie taki w tajemnicy żreć w domu. Absolutnie nie można jeść antrykotu ani innej części krowy z polskiego chowu, tylko USA, Argentyna, Australia albo Japonia (picrel) liczą się w tej grze. Bywają ustawki szefów kuchni (ze sprzętem) i tam ustalają czy steka solić przed w trakcie czy po przygotowaniu (czyt: grillowaniu na drewnie orzesznika: najlepiej hikora lub pekan). To samo z burgerami no i oczywiście jak ci posmakował ćwierćfunciak z serem to lepiej o tym nie wspominać.
#kuchnia #gotowanie #heheszki

