Są różne potrawy (napitki też) co to ich znawcy NIE pozwalają jeść inaczej niż sami uważają jak powinno się je spożywać.


Poza oczywiście wszelkimi WHISK(e)Y mamy znawców np kuchni włoskiej

Bolonieze (a spróbuj prostaku powiedzieć boloniez lub bolonez), tylko z ragout gotowanym 5 godzin bo jak nie to nie ma to prawa ci smakować. Żadne a'la cię nie uratuje chamie, nie rób tego inaczej a jak użyjesz wieprzowiny to obyś sczezł


Carbonara - jaka śmietana plebejski słoiku? jakie a'la Carbonara? BOCZEK? SZYNKA!?? Carbonara smakuje TYLKO z guanciale lub względnie pancettą. A jak dodasz ser Bursztyn zamiast Peccorino Romano względnie Parmigiano Reggiano to już lepiej byś zjadł kupę (albo szklankę).


Pizza - moje ulubione. Albo zaraz po sushi. Woda z mąką i drożdżami, odrobiną sera i pomidorów wyniesiona do rangi 10 michelin stars. Tylko z oliwą (z oliwek oczywiście ;)) bo jak przez przypadek lubisz se zamoczyć w sosie czostkowym toś normalny (znowu) polski cham (koniecznie polski bo inne narodowości umieją).


Sushi - danie zwykle będące odpowiednikiem kanapek do roboty tyle że z ryżu. Chińska Kanapka z rybom parafrazując klocucha i pewnego covidowego terrorystę z policji. TYLKO pałeczkami (c⁎⁎j że chińczy... Japończycy jadali to głównie paluchami w drodze do/z pracy) i wara dać za dużo sosu sojowego bo ci kucharz wpierdoli i zrobi harakiri. Jeśli kiedykolwiek kupiłeś zestaw sushi z marketu, jesteś śmieciem.


Steki / burgery - tak prosta rzecz a tak trudna. Steka absolutnie nikt nie może jeść well done. Stek musi być blu lub rare. Ewentualnie go posiekać na tatar. Steki well done to częsty powód morderstw w Teksasie więc w Polsce też zostaniesz przynajmniej spoliczkowany jak takiego zamówisz. Możesz sobie taki w tajemnicy żreć w domu. Absolutnie nie można jeść antrykotu ani innej części krowy z polskiego chowu, tylko USA, Argentyna, Australia albo Japonia (picrel) liczą się w tej grze. Bywają ustawki szefów kuchni (ze sprzętem) i tam ustalają czy steka solić przed w trakcie czy po przygotowaniu (czyt: grillowaniu na drewnie orzesznika: najlepiej hikora lub pekan). To samo z burgerami no i oczywiście jak ci posmakował ćwierćfunciak z serem to lepiej o tym nie wspominać.


#kuchnia #gotowanie #heheszki

c11a4f49-06cb-4255-a555-5d226722e9d9
#nsfw

Komentarze (14)

zuchtomek

@Michumi

Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż je:*ni obrońcy oryginalnej carbonary. Te zje:*y zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. K---a boczek, źle. Ma być je:*na pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zje:*a nie zastąpi jeszcze większy zj:*b: "COOO?? PANCETTA? TY KU:*WO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wku:*wiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet ku:*wa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię ku:*wa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypie:*dol to do kosza. CHYBA KU:*WA TEGO NIE ZJESZ? POJ:*AŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra ch:*j, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO CH:*JA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O k:*rwa o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.


#pasta (czyli #makaron ) #heheszki

Michumi

@zuchtomek o kurwa zgniłem DD identyko to widzę D

Cybulion

Tam pierdolenie, w polsce mamy za⁎⁎⁎⁎ste hodowle harefordow, angusow/black angusow czy tych irlandzkich z grzywką. Ligawa, rostbef czy t-bone - kazdy je steki jakie lubi, ja np. uwielbiam poledwice i kobe wagyu ale w zyciu nie odmowie rostbeefu z limuzynki.

Michumi

@Cybulion no pewnie - pamiętam odcinek z Makłowiczem gdzieś w rejonie Opolszczyzny (ale głowy nie dam se uciąć) jprdl jakie steki tam dawali. No i na mazurach masz zakłady Warmia i mają nawet swoje steakhousey

AdelbertVonBimberstein

@Cybulion mój szwagier hoduje herefordy w eko hodowli. Świetne mięso.

Michumi

@ciszej O matko - Limousine było dawno temu w Makro - najlepsze domowe burgery jakie zrobiłem były właśnie z niej dzięki za line

Michumi

@AdelbertVonBimberstein Preferuję Herefordy nad Anusy

ciszej

@Michumi obczaj ich facebook bo mają mieć teraz w lutym dostawę

Michot

Przynajmniej raz warto spróbować ściśle według kanonicznego przepisu, żeby wiedzieć, znać, potrafić. Czasem wariacja bywa nędzną podróbką, czasem w niczym nie ustępuje oryginałowi, a czasem po prostu lepiej trafia w indywidualny smak. Dzisiaj nie ma to znaczenia, świat się skurczył, ale jak na początku lat dziewięćdziesiątych w Germanii zjadłem Tbone steka z amerykańskiej wołowiny oraz żeberka z robionym ręcznie sosem barbecue, to moje kubki smakowe przeżyły niejaki szok.

Cienka jest granica między fantazją (kreatywnością) kucharza a bylejakością z niewiedzy. Ale jest.

Michumi

@Michot ale ja nie zaprzeczam niczemu o czym piszesz. Po prostu to jest chore jak ludzie chcą narzucać swoje upodobania innym (o urlopach już też tu pisałem :))

Najlepszego sznycla w życiu jadłem właśnie we Wiedniu co nie sprawia, że od tego czasu szkaluję schabowe i tych co je lubią (np ja ;))

Michot

@Michumi A broń Boże nie sugerowałem, że zaprzeczasz Tak tylko uzupełniłem wpis według osobistej ewangelii.

mordaJakZiemniaczek

Przy makaronach zawsze mnie najbardziej bawią komentarze, że zaraz przyjadą Carabinieri i rozstrzelają kucharza. Zazwyczaj piszą tą jakyś kucharze z FB, co w d⁎⁎ie byli i gówno jedli. Włosi sami srają na swoją tradycję kiedy przychodzi do wyciągania kasy z turystów. Zjeść sensowną carbonarę w Rzymie czy pizzę w Neapolu to wcale nie takie hop.

Do sushi daje się wszystko na całym świecie, to tak jakby się czepiać, że ktoś je kanapkę z serem i słodką konfiturą.

Nie dziwię się, że ludzie wolą lepiej wysmażoną wołowinę, co druga knajpa potrafi koncertowo spierdolić nawet cheesburgera. Medium rare to nie znaczy zimne w środku.

83b9fc8f-c938-4284-8a34-178d53ae110a
Michumi

@mordaJakZiemniaczek Carbonarinieri!

Zaloguj się aby komentować