@zosiasamosia1 Mam zwykły piekarnik, ale rozgrzewający się do 300C. Gejmczenczerem u mnie był kamień do pizzy.
https://www.youtube.com/watch?v=NuCszhte69E (od 13 minuty) - robię z tego przepisu, może herezja i zaraz dojedzie mnie pizzowa mafia, ale mi z piwskiem smakuje dużo lepiej, niż taka tradycyjna pizza. Tylko nie robię tej pizzy w godzinę jak na filmiku, a zazwyczaj rano robię ciasto i wieczorem piekę, czasami dzień, albo dwa dni wcześniej - generalnie im dłużej ciasto leży, tym smaczniejsza pizza wychodzi.
Same boki, to chyba kwestia przygotowania placka. Ja robię tak, że na blat wysypuję troszkę mąki, wrzucam w mąkę kulkę ciasta (obie strony kulki) i zaczynam tą kulkę ugniatać od środka, żeby powietrze zawarte w cieście rozchodziło się na boki. Wtedy boki zostają takie super wysokie, tylko ja nie lubię takich super wysokich boków, więc łapię je jeszcze i rozciągam, przerzucam ten placek z dłoni na dłoń i on wtedy sam formuje się w idealne koło - dziewczynie wychodzi zazwyczaj kwadrat, a robi dokładnie to samo co ja XD Na końcu środek placka jest taki super cienki, że jak podniosę i popatrzę na światło, to prześwituje, a boki trochę grubsze.
Może nie jest idealnie, może powinno się robić inaczej, a ja robię po swojemu i dla mnie jest 10/10, nigdzie nie jadłem lepszej, a do tego wychodzi sporo taniej. Ze składników, to ja na swoją zawsze wrzucam ten sos z podlinkowanego filmiku, salami, oliwki i burrate. Po upieczeniu boki smaruję oliwą i trochę polewam oliwą i opcjonalnie potrzepuję startym pecorino.