Przyszedł @Yumenoshi to wrzuciłem pizzke na stół.

Oczywiście najpierw podpowiadałem obficie jak jakiś znawca, co jak i dlaczego robie, a potem zaserwowałem najgorszy płaski spalony placek jaki widziałem od dawna xDdDDD


Efekt demo. Zakazałem robić zdjęć, została zjedzona w milczeniu.


kolejne już normalne wyszły, pic rel


#pizza #gotujzhejto

65bfe98c-898e-4a53-8368-58b51ae15fe3
815b24db-aa4b-41b3-bc8b-da3c7a929358

Komentarze (8)

mehdnpl

Poka od też od spodu następnym razem! A pierwsza, jak naleśnik,

czasem nie wychodzi

Barcol

@mehdnpl oki, ale odkąd przerzuciłem sie na metodę combo (przez której złe wykonanie swoją drogą pierwsza nie wyszła) zamiast kamienia to mam większą kontrolę nad spodem, wiec nawet mogę dopytać jaki chciałbyś zobaczyć xD

mehdnpl

@Barcol No tak, przy combo to rzeczywiście pewnie dociągnięta

HmmJakiWybracNick

@Barcol moja taka

Zawsze tak mam, że jak komuś robię żarcie, które bardzo lubię, to na złość nie wychodzi

89d405f5-7a24-4377-b8f3-f5fa5a8807b1
zosiasamosia1

@HmmJakiWybracNick kurde ale ładnie u was to wychodzi xd jak rozumiem piecyk jakiś specjalny co? Ja narazie próbuje w piekarniku i mimo że skutek jest więcej niż zadowalający to jednak brakuje mi tych brzegów. Jednak biorąc pod uwagę koszt składników a cenę w pizzeri i fakt że moja nie była gorsza to jestem zmotywowany rozwijać skilla xd

HmmJakiWybracNick

@zosiasamosia1 Mam zwykły piekarnik, ale rozgrzewający się do 300C. Gejmczenczerem u mnie był kamień do pizzy.

https://www.youtube.com/watch?v=NuCszhte69E (od 13 minuty) - robię z tego przepisu, może herezja i zaraz dojedzie mnie pizzowa mafia, ale mi z piwskiem smakuje dużo lepiej, niż taka tradycyjna pizza. Tylko nie robię tej pizzy w godzinę jak na filmiku, a zazwyczaj rano robię ciasto i wieczorem piekę, czasami dzień, albo dwa dni wcześniej - generalnie im dłużej ciasto leży, tym smaczniejsza pizza wychodzi.


Same boki, to chyba kwestia przygotowania placka. Ja robię tak, że na blat wysypuję troszkę mąki, wrzucam w mąkę kulkę ciasta (obie strony kulki) i zaczynam tą kulkę ugniatać od środka, żeby powietrze zawarte w cieście rozchodziło się na boki. Wtedy boki zostają takie super wysokie, tylko ja nie lubię takich super wysokich boków, więc łapię je jeszcze i rozciągam, przerzucam ten placek z dłoni na dłoń i on wtedy sam formuje się w idealne koło - dziewczynie wychodzi zazwyczaj kwadrat, a robi dokładnie to samo co ja XD Na końcu środek placka jest taki super cienki, że jak podniosę i popatrzę na światło, to prześwituje, a boki trochę grubsze.


Może nie jest idealnie, może powinno się robić inaczej, a ja robię po swojemu i dla mnie jest 10/10, nigdzie nie jadłem lepszej, a do tego wychodzi sporo taniej. Ze składników, to ja na swoją zawsze wrzucam ten sos z podlinkowanego filmiku, salami, oliwki i burrate. Po upieczeniu boki smaruję oliwą i trochę polewam oliwą i opcjonalnie potrzepuję startym pecorino.

d172c2dd-16e8-4bec-afbc-bc4bd70a910a
Barcol

@zosiasamosia1 u mnie piekarnik najtańszy do 250 stopni i bez kamienia do pizzy

Barcol

@HmmJakiWybracNick każda pizza jest pyszna xD ja jestem fanem neapolitany, ale i tak jak widzę Twoje zdjęcia to mi ślinka cieknie xD

Zaloguj się aby komentować