Przypomniała mi się taka ciekawostka o Słowianach. Otóż Słowianie praktycznie nie jedli chleba. Skąd to wiadomo? Ponieważ archeolodzy badający pochówki wywnioskowali to między innymi po stanie uzębienia. Ludzie z kultur, w których zboża mielono na mąkę i wypiekano z niej chleb, mieli porysowane, starte szkliwo - dawna mąka, mielona na kamiennych żarnach zawierała sporo drobinek kamienia, co jest widoczne na zębach pod mikroskopem, a w przypadku starszych osobnikow mocno starte zęby widać gołym okiem.


Rownież analiza naczyń i przyrządów kuchennych czy pieców (a raczej brak pieców chlebowych) wskazują na to, że w diecie Słowian zboża były spożywane w postaci kaszy. Nie dość, że było to zdrowsze dla zębów w ówczesnych czasach, to wiemy też dziś, że jest to zdrowsze pod względem mikrobiomu jelitowego i poziomu glukozy we krwi. A na dodatek było to dużo mniej pracochłonne - ziarna wystarczyło tylko obtłuc i ugotować, zamiast żmudnego mielenia, przygotowania ciasta i pieczenia.


#ciekawostki #dieta #slowianie

Komentarze (9)

ciszej

@GazelkaFarelka potężni Słowianie

94610cfb-3d01-42a9-bf02-b317e8c95092
GazelkaFarelka

@ciszej W trzy wieki, ze społeczności izolowanej gdzieś na bagnach Polesia zaludnili pół Europy

RogerThat

@GazelkaFarelka zależy, czy kogoś stamtąd wypierali, czy może po prostu się mnożyli jak króliki i zasiedlali bezpańskie tereny.

Nie wiem, pytam raczej.

GazelkaFarelka

@RogerThat nikogo nie wypierali, zasiedlili pustkę osadniczą powstałą po najazdach ludów koczowniczych, na obrzeżach natomiast łączyli się pokojowo z istniejacmi tam ludami, jak np. na Bałkanach

Yes_Man

@GazelkaFarelka

I zagadka kaszy owsianej została rozwiązana

GazelkaFarelka

@Yes_Man Bartek pytał, gdzie chlebek

cebulaZrosolu

@Yes_Man @GazelkaFarelka uwielbiam owsiankę, jesę słowianin, ze hej

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@GazelkaFarelka jest jeszcze opcja, że Słowianie mieli za⁎⁎⁎⁎stą technologię do mielenia zboża, dzięki czemu nie było kamyków w mące.

25775c9a-1b26-485c-8fef-d7945708f27e

Zaloguj się aby komentować