@tosiu @bartek555 Proponuję sprawdzić od kiedy są jedzone ziemniaki w Europie, podpowiem że raptem od jakichś 150 lat dopiero uznano je za jadalne i weszły powszechnie na stoły Jak już tak chcemy jeść, to do czego jesteśmy w regionie przystosowani od pokoleń to lepsze byłyby gruboziarniste kasze, kasza gryczana itp. - bo tak jedli Słowianie. Wbrew pozorom nie wytwarzali mąki i nie robili chleba ani mącznych potraw, bo to w prymitywnych warunkach wczesnośredniowiecznej Europy za dużo nakładu pracy, a Słowianie lubili sobie ułatwiać życie. Zamiast mielić ciężkimi żarnami i oczyszczać mąkę, obtłukiwali tylko z grubsza ziarna na kaszę.
Dzięki temu mieli też zdrowsze zęby niż ich robiący mąkę sąsiedzi, ponieważ taka mąka zawierała drobinki kamienia i ścierała szkliwo.
Co ma być może odrobinę sensu, bo np. u mnie takie kasze nie podnoszą tak glukozy we krwi, jak np. ziemniaki czy ryż.